Η εστίαση παραδίδει τα κλειδιά σε Μαξίμου και Γεωργιάδη – Προς λουκέτο το 60% των επιχειρήσεων

Η εστίαση παραδίδει τα κλειδιά σε Μαξίμου και Γεωργιάδη – Προς λουκέτο το 60% των επιχειρήσεων

Χιλιάδες κλειδιά επιχειρήσεων εστίασης θα συλλεχτούν από τα τοπικά σωματεία και θα συγκεντρωθούν σε πανελλαδική κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος αύριο Τετάρτη από τις 10.00 το πρωί. Κατόπιν θα αποσταλούν, μαζί με υπεύθυνες δηλώσεις «πρώην επαγγελματιών», στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ για την κλαδική ομοσπονδία ΠΟΕΣΕ και θα παραδοθούν στο μέγαρο Μαξίμου από αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών σε ημερομηνία που θα οριστεί.

«Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα.

Καλή επιτυχία και καλές δουλειές» εύχονται στο υστερόγραφο της υπεύθυνης δήλωσης οι «πρώην επαγγελματίες», αφού ενημερώνουν τους κυβερνώντες για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Μια κατάσταση την οποία περιγράφουν ως «την κρισιμότερη στην ιστορία του κλάδου» και όπως επιμένουν δεν αφορά μόνο την πλειονότητα των 80.000 επιχειρήσεων, αλλά τους ίδιους, τις οικογένειές τους και περισσότερους από 350.000 εργαζόμενους, καθώς πρόκειται για «τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της Ελλάδας».

Οσο για τη νέα δέσμη μέτρων στήριξης για την εστίαση, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση με επιλεγμένους εστιάτορες πριν από το «κορονογλέντι» της Ικαρίας και εξειδίκευσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, οι επαγγελματίες εστίασης τα χαρακτηρίζουν «καλοδεχούμενα αλλά ανεπαρκή».

Χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, και η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών, τον αναπληρωτή υπουργό και τον γ. γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής. «Οπως μετέφερα στον υπουργό τα μέτρα είναι μεν θετικά, αλλά δεν αρκούν για να ανατάξουν τον κλάδο και να τον στηρίξουν στην επανεκκίνηση. Ζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την επόμενη μέρα, όμως η απάντηση που πήραμε είναι ότι υπάρχει οικονομική δυσκολία» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα 2 δισεκατομμύρια που επικαλείται η κυβέρνηση ότι δόθηκαν ως στήριξη της εστίασης «δεν κατανεμήθηκαν ισομερώς, αλλά έχουν ευνοηθεί οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, κυρίως επειδή έτσι ήταν φτιαγμένος ο αλγόριθμος». Διευκρινίζει ότι εκτός από τις αλυσίδες φαγητού, που δεν ανήκουν στην ΠΟΕΣΕ, η μέση επιχείρηση εστίασης ανήκει στην κατηγορία των μικρών ως μεσαίων καταστημάτων απασχολώντας κατά μέσο όρο πέντε εργαζόμενους.

Από το σύνολο των 350.000 μόνιμων εργαζομένων εκτιμάται ότι πάνω από 200.000 βρίσκονται σε αναστολή και καλούνται να επιβιώσουν με 534 ευρώ τον μήνα. Για τους μικρούς επιχειρηματίες δεν προβλέπεται καν αυτό, οδηγώντας τα επιχειρηματικά νοικοκυριά σε οικονομική ασφυξία, καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με νέες κυλιόμενες έρευνες του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, τα ποσοστά των επιχειρήσεων εστίασης που κινδυνεύουν να κλείσουν αγγίζουν το 60%, με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά.

«Επικοινωνιακή πολιτική» χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του υπ. Οικονομικών η Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης που αντιπροσωπεύει περίπου 300 μικρά μαγαζιά της Αθήνας, τα οποία θα συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση. «Η απαλλαγή ενοικίων για τον Μάρτιο είναι σωστή. Ελπίζουμε να αποδοθεί εγκαίρως το 80% στους ιδιοκτήτες, το σημαντικότερο όμως είναι η θέσπιση ενοικιοστασίου, με παράταση των μισθωτηρίων και απαγόρευση εξώσεων». Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% για καφέ και αναψυκτικά κρίνεται ανεπαρκής, ενώ πάγιο αίτημα παραμένει η οριζόντια μείωση στο 6%, «για να ορθοποδήσουμε την επόμενη μέρα».

Θεωρεί εξοργιστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση «βαφτίζει μέτρα στήριξης τα επιδόματα πείνας στους εργαζόμενους σε αναστολή, ενώ εμείς δεν δικαιούμαστε καν αυτό το πενιχρό ποσό. Φαίνεται άλλα μαθηματικά καταλαβαίνει ο Μητσοτάκης και άλλα ξέρουμε εμείς». Τέλος, θεωρεί θετική την επιδότηση πάγιων δαπανών αρκεί «να ενεργοποιηθεί χωρίς χρονοτριβές. Ακόμα περιμένουμε το στοχευμένο ΕΣΠΑ για την εστίαση. Οπως περιμένουμε τροπολογία για να γίνει πράξη η δέσμευση των περισσότερων δήμων να χαριστούν τα δημοτικά τέλη, που προς το παρόν παραμένουν απαιτητά, με προσαυξήσεις που φτάνουν στο 100%».

«Στηρίζουμε την αυριανή κινητοποίηση της ΠΟΕΣΕ γιατί αφορά κι εμάς πρωτίστως. Βράζουμε στο ίδιο καζάνι» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό-Τουρισμό, της μεγαλύτερης του ιδιωτικού τομέα που εκπροσωπεί 600.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 400.000 στην εστίαση, μαζί με τους εποχικούς. «Στις εξαγγελίες του κ. Σταϊκούρα χθες μία φορά τη λέξη ‘’εργαζόμενοι’’ δεν την ακούσαμε, μόνο ότι ενδέχεται να επεκταθεί τον Μάρτιο το επίδομα αναστολής.

Μόνο που τα 534 ευρώ τον μήνα δεν φτάνουν για να ζήσουμε, ενώ για τους περίπου 70.000 χιλιάδες εποχικούς, περιμένουμε ακόμα να παραταθεί το επίδομα ανεργίας που έληξε τον Γενάρη. Ολο το 2020 οι εποχικοί που δεν δούλεψαν το καλοκαίρι πήραν 2.000 ευρώ, δηλαδή 3 ευρώ τη μέρα», μας λέει ο κ. Χότζογλου, περιγράφοντας σκηνές ακραίας φτώχειας. «Νοικοκυριά που έμειναν όλα τα μέλη τους άνεργα, καθημερινές καταγγελίες για κομμένο ρεύμα και εξώσεις.

Πρόσφατα μάθαμε για ζευγάρι πρώην εργαζομένων στην εστίαση που έμειναν άστεγοι, κοιμόντουσαν δέκα μέρες στα παγκάκια της πρωτεύουσας. Ευτυχώς μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, ευαισθητοποιήθηκε ένας ξενοδόχος εκτός Αττικής και βρήκαν κάπου να μείνουν και να εργαστούν».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα