Editorial: Επικίνδυνα ημίμετρα, παλινωδίες και σύγχυση
Γράφαμε προ ημερών πως ενώπιον των επιδημιολογικών δεδομένων που δείχνουν έξαρση της πανδημίας -ειδικά στην Αττική-, οι αμφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης είναι επικίνδυνες. Η τραγική καθυστέρηση στην λήψη αυστηρών μέτρων στη Θεσσαλονίκη -παρά τις εισηγήσεις τοπικών αρχών- στοίχισε ανθρώπινες ζωές και θα έπρεπε να είχε γίνει μάθημα. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση παλινωδεί μεταξύ ημίμετρων για την οικονομία και την αγορά και ημίμετρων για την δημόσια υγεία.
Υπουργοί εμφανίζονται να επιβάλλουν τις απόψεις τους, απευθυνόμενοι στα “ακροατήρια” των χαρτοφυλακίων τους και απουσιάζει η ενιαία στάση γι’ αυτό που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έρχεται. Η ραγδαία αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα, των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία Covid προοιωνίζονται το τρίτο κύμα της πανδημίας που με την επιβάρυνση των μεταλλάξεων μπορεί να είναι χειρότερο και πιο θανατηφόρο.
Ναι, η ελπίδα των εμβολίων υπάρχει, οι καθυστερήσεις, ωστόσο, μετά την απογοητευτική ευρωπαϊκή διαχείριση δεν μπορεί να μας καθησυχάζει.
Το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εισηγήθηκε -από τηλεοράσεως- καθολικό lockdown στην Αττική. Μόλις δώδεκα ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων. Προφανώς κάτι γνωρίζει.
Η κοινωνία έχει κουραστεί αλλά από την άλλη δεν διαθέτει στοιχειώδη επιστημονική ενημέρωση ώστε να αντιληφθεί πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Την ευθύνη γι’ αυτό έχουν οι κυβερνώντες. Μόλις χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Κεραμέως, Μακρή) διατείνονταν πως δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία. Η παρέμβαση του υπουργού Υγείας την αναιρεί και την εκθέτει. Τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης που άλλαξε τρεις φορές σε λίγες ώρες την απόφαση για την λειτουργία του take away. Σύγχυση και χάος.
Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις αμέσως. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι “εκτός κάδρου”, οφείλει να επιβάλλει την άποψη των ειδικών και όχι τις αλληλοαναιρούμενες απόψεις των υπουργών. Να αποδεχθεί την πρόταση της επιτροπής, η οποία, με τη σειρά της, δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από την τελική κυβερνητική ευθύνη. Ήδη, κάποια μέλη της επισημαίνουν με ηχηρό τρόπο πως η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, η επικοινωνία δεν είναι εμβόλιο για τις συνέπειες της προβληματικής διαχείρισης. Αποδείχθηκε και στην περίπτωση του κορονο-γεύματος στην Ικαρία. Αποδεικνύεται καθημερινά με τα εξωφρενικά πρόστιμα που επιβάλλονται στη γιαγιά της Λαμίας, ή τον πεζοπόρο του Πηλίου, την ώρα που οι ίδιοι οι κυβερνώντες αδυνατούν να υιοθετήσουν οι ίδιοι τις αποφάσεις που λαμβάνουν.
Αποφάσεις τώρα. Ίσως είναι ήδη αργά…