Κ. Ζαχαριάδης: Εμπαιγμός των δημοσίων υπαλλήλων η εξαγγελία Βορίδη για «μπόνους παραγωγικότητας»
«Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης ανακοίνωνε σε τηλεοπτικά κανάλια ότι στα σχέδιά του είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβάλλουν εαυτούς, προκειμένου να εμπεδωθεί μια κουλτούρα αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, και να απαλειφθεί η κατάσταση εξισωτισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Σχετικά με τον τρόπο επιβράβευσης, είπε ότι θα είναι ένα «μπόνους παραγωγικότητας» τονίζοντας όμως ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να πει περισσότερα γιατί είναι μια σκέψη που δεν έχει τύχει περαιτέρω επεξεργασίας», σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον τομεάρχη, η πραγματικότητα έρχεται να τον διαψεύσει για ακόμα μια φορά, αφού, όπως υποστηρίζει ο κ. Ζαχαριάδης, «σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Καθημερινή, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών – άρα έχει προηγηθεί έστω κάποια επεξεργασία – για τον τρόπο επιβράβευσης των υπαλλήλων που βρίσκονται σε υπηρεσίες αιχμής και είναι επιφορτισμένοι με μεγάλο όγκο εργασιών, προκειμένου να αλλάξει «ταχύτητα το Δημόσιο», ως προς το χρόνο και τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρονται προτάσεις όπως η χορήγηση περισσότερων ημερών άδειας και η ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη».
Ο κ. Ζαχαριάδης συνεχίζει τονίζοντας ότι τόσο οι συγκεκριμένες εξαγγελίες από τον υπουργό Εσωτερικών αυτήν τη βδομάδα, όσο και η επιχειρούμενη πραγμάτωσή τους, αποτελούν κάκιστο επικοινωνιακό παιχνίδι από πλευράς ηγεσίας ΥΠΕΣ, αλλά και, το κυριότερο, κατάφωρο και επικίνδυνο εμπαιγμό των δημοσίων υπαλλήλων κι αυτό γιατί όπως υπογραμμίζει:
– Δε διευκρινίζεται ο τρόπος καθορισμού και αξιολόγησης των υπαλλήλων που θα δικαιούνται αυτήν την επιβράβευση, αν και το όλο επιχείρημα βασίζεται, όπως διατείνονται κυβερνητικές πηγές, στην καινούργια κουλτούρα που θέλει να εισαγάγει ο Υπουργός στο Δημόσιο! Να υπενθυμίσουμε όμως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται το «πριμ παραγωγικότητας» στο δημόσιο: στο παρελθόν, επί ημέρων του σημερινού Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε συνδεθεί με τις ποσοστώσεις στη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων, που αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για απολύσεις και διαθεσιμότητες.
Όλος λοιπόν αυτός ο «θόρυβος» των τελευταίων ημερών είναι μήπως ο προάγγελος επιστροφής στις «ένδοξες» μέρες του 2014, όταν ο δημόσιος τομέας διαλυόταν από τη μείωση δομών και προσωπικού και ο τότε Υπουργός επέμενε να εφαρμόσει στο δημόσιο ένα σύστημα αξιολόγησης που εκτός από αυταρχικό και αντιδημοκρατικό, είχε κριθεί αντιπαραγωγικό ακόμη και από ιδιωτικές εταιρείες;
– Δημιουργούνται προσδοκίες στους δημοσίους υπαλλήλους με την αναφορά στο «μπόνους παραγωγικότητας», για ενδεχόμενη αύξηση του μισθού τους, οι οποίες όμως διαψεύδονται λίγες μέρες μετά, αφού η όποια επιβράβευση μπορεί να είναι η χορήγηση κάποιων επιπλέον ημερών αδείας ή η μισθολογική εξέλιξή τους, στο αβέβαιο μέλλον. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενισχύσει οικονομικά ακόμη και το προσωπικό του ΕΣΥ που δίνει τιτάνιο αγώνα σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας! Πρόκειται για μεγάλο εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων.
– Η στήριξη κρίσιμων υπηρεσιών του Δημοσίου δεν επιτυγχάνεται με αποσπασματικά μέτρα και επικοινωνιακά παιχνίδια προεκλογικού τύπου. Επιτυγχάνεται μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που προβλέπει τόσο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, που τη συγκεκριμένη περίοδο επιβάλλεται να είναι και ιδιαίτερα ασφαλείς, όσο και την ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού μέσω στοχευμένων προσλήψεων, κάτι το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς. Δε συμπεριλαμβάνεται έτσι κι αλλιώς στις προθέσεις της κάτι τέτοιο.
«Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού σε θέματα όπως η λειτουργία του δημοσίου και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που γίνονται επικίνδυνα γιατί συνδυάζονται και συνδέονται άμεσα με την υιοθέτηση από την πλευρά των κυβερνώντων πρακτικών «άλωσης» της δημόσιας διοίκησης, δείγματα της οποίας – μετακλητοποίηση του δημοσίου, τοποθετήσεις «ημέτερων» σε θέσεις ευθύνης, προσλήψεις με παράκαμψη του ΑΣΕΠ – έχουν γίνει πια ο κανόνας της πολιτικής που ακολουθείται», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζαχαριάδης.