Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών που οδήγησε στα νέα μέτρα – Ο στόχος για την αποφυγή του τρίτου κύματος
«Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αντιμετώπισε τρίτο κύμα, όχι ακόμα. Ακόμα και σήμερα όμως, μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα νέο κύμα».
Αυτό ήταν το μήνυμα που τόνισε στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Δίνοντας μία απάντηση στις φήμες που λέγονται και γράφονται για το «θρίλερ των συνεδριάσεων της επιτροπής», η κα Παπαευαγγέλου εξήγησε: «είναι προφανές ότι όλες οι εισηγήσεις μας προέρχονται μετά από μια ενδελεχή συζήτηση, τόσο των επιδημιολογικών και όλων των υπόλοιπων δεικτών και δεδομένων, αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι εισηγήσεις μας».
Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις και τις απαντήσεις όλων στη χτεσινή ενημέρωση και όχι μόνο από το υπουργείο, αυτό που ανησυχεί του ειδικούς είναι η άνοδος των κρουσμάτων και το κρίσιμο σημείο για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων, «πριν να ξεφύγει η κατάσταση και να οδηγήσει σε μία εκθετική αύξηση κρουσμάτων».
«Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές. Ακόμα και μέσα σε Περιφερειακές Ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες, υπάρχουν Δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο», εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου.
Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση σήμερα, η Ελλάδα θα μπει και αυτή στο «κόκκινο», τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να εμφανίζουν πτωτική πορεία της επιδημίας.
Συνοπτικά, τα κυριότερα σημεία που ανησυχούν ιδιαίτερα την Επιτροπή των Επιδημιολόγων και τα μέτρα που προτείνουν είναι:
· Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας μας, που από σήμερα χαρακτηρίζονται και αυτές «κόκκινες».
· Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων, που εμφανίζουν κάποιες περιοχές, για παράδειγμα, ο Δήμος Πατρέων και ο Δήμος Χαλκιδέων. Στις περιοχές αυτές φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
· Τα νέα κρούσματα, κυρίως αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη.
· Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση, είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών.
· Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και βέβαια και στην τήρηση του μέτρου της εξ’ αποστάσεως εργασίας.
· Σημαντικά αρνητικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις πολιτών σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια, καθώς δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν γίνεται και επίσημη ιχνηλάτηση που αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
· Η Αττική ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς παρατηρείται μία γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει χαρακτηριστεί σαν μία «κόκκινη» περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα.
· Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 4.400 περίπου άτομα και αυξήθηκε κατά 60% περίπου μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μερικού lockdown.
· Αύξηση των νέων κρουσμάτων της τάξεως του 30% από την προηγούμενη εβδομάδα και 850 ενεργά κρούσματα υπάρχει και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, λίγες μόνο εβδομάδες αφού πήρε μία ανάσα αυτή η περιοχή.
· Αύξηση καταγράφεται στους νοσηλευόμενους ασθενείς σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1.600 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ανά ημέρα αυξήθηκε στις 150 εισαγωγές, ενώ στην Αττική υπολογίζεται ότι κάθε μέρα έχουμε 70-80 νέες εισαγωγές.
· Το 77% των νοσηλευόμενων ασθενών σήμερα, αφορά σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, δηλαδή με υψηλό κίνδυνο από την λοίμωξη COVID-19.
· Στην Αττική υπάρχει πληρότητα 52% των απλών κλινών και 64% των κλινών ΜΕΘ-COVID.
Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα
Από την εικόνα της κατάστασης στη χώρα, τα συμπεράσματα που εξάγει η επιτροπή των ειδικών είναι ότι «τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις «κόκκινες» περιοχές ήταν ικανοποιητικά, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν». Η κούραση του περιορισμού, ο θυμός και η θλίψη δεν είναι καλοί σύμβουλοι.
Η έκκληση στην κοινή λογική που έκανε η κα Παπαευαγγέλου, για να συνεχίσουμε όλοι μαζί το «μαραθώνιο», έχει τρία βασικά σημεία να στηριχτεί :
· Να μην κλείνουμε δραστηριότητες και πάλι
· Να μη ζορίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλι
· Να μη λυγίσουμε τώρα που προχωράμε με τον εμβολιασμό του ευάλωτου πληθυσμού της χώρας.
«Φαίνεται ότι θέλουμε περίπου 8 εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ευπαθών συνανθρώπων μας. Και τα δεδομένα από το Ισραήλ, που μόλις εχθές δημοσιεύτηκαν, είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. Δείχνουν ότι σήμερα που σημαντικό ποσοστό των Ισραηλινών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί, ήδη βλέπουμε μια μείωση των νέων εισαγωγών κατά 30%», τόνισε η κα Παπαευαγγέλου.
«Είναι, λοιπόν, ευκρινές ότι βρισκόμαστε άλλη μία φορά σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν επιτρέπεται ούτε αδιαφορία, ούτε άγνοια».
Δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα
«Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα που υπάρχουν. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε και πάλι, μετά από λίγες εβδομάδες να αποσύρουμε κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.
Ο καθένας από εμάς πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε όλες του οι επαφές να είναι χαμηλού κινδύνου. Πρέπει ο καθένας μας να επιλέξει μια μικρή ομάδα ανθρώπων της οικογένειάς του, του στενού φιλικού του περιβάλλοντος και να αποκλείσει με κάθε τρόπο τυχόν έκθεσή του σε άλλα άτομα. Είναι πολύ προτιμότερο να κυκλοφορούμε με τις μάσκες μας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να διατηρήσουμε κάποιες από τις δραστηριότητές μας».
Δεν τροποποιείται η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
«Θεωρούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά αποτυπώνει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την παρακολουθούν.
Είναι προφανές ότι θα πρέπει ακόμα με πιο μεγάλη προσοχή, να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού μέσα σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Επίσης, ζητούμε από τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν εθελοντικά στο testing μέσω της πλατφόρμας του edu.testing.
· Τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος διενεργεί τεστ σε εκπαιδευτικούς σε όλη την επικράτεια έχει δείξει σε σύνολο πάνω από 12.000 τεστ μια θετικότητα χαμηλή, στο 0,23%.
· Τα δεδομένα από το Υπουργείο Παιδείας μάς δείχνουν ότι σήμερα, τέσσερις εβδομάδες μετά την λειτουργία των Δημοτικών, έχουμε σε αναστολή το 0,29% των τμημάτων και 0,56 των σχολικών μονάδων.
Συμπερασματικά, είμαστε άλλη μια φορά σε ένα σταυροδρόμι, μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή όπου δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν αυτονόητες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται.
Η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την περαιτέρω διασπορά. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αν θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτές κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, η συμπεριφορά του καθενός μας είναι η λύση».
Ρούλα Σκουρογιάννη