“Συναγερμός” στο Μαξίμου: Προβληματισμός από την επανεμφάνιση των “βαρώνων” – Τι ισχύει τελικά με τον Κώστα Καραμανλή

“Συναγερμός” στο Μαξίμου: Προβληματισμός από την επανεμφάνιση των “βαρώνων” – Τι ισχύει τελικά με τον Κώστα Καραμανλή

Οι συνεχείς δημόσιες αποστάσεις που παίρνουν το τελευταίο διάστημα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα με σημαντική και ιστορική διαδρομή στον χώρο της ΝΔ, από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκαλούν έντονες συζητήσεις στον χώρο της «γαλάζιας» παράταξης. Η αρχή έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά, ακολούθησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και την σκυτάλη των παρεμβάσεων πήρε μετά από αρκετά χρόνια ο Γιώργος Σουφλιάς.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξαν και τα σενάρια περί αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από την ενεργό πολιτική δράση κάτι που διέψευσε ο πρώην πρωθυπουργός. Διατηρώντας ως απόλυτο δικαίωμα να αποφασίσει εκείνος εάν και πότε θα λάβει αποφάσεις και αντιλαμβανόμενος, όπως λένε συνομιλητές του, τις σκοπιμότητες που εμφιλοχωρούν στα δημοσιογραφικά σενάρια σχετικά με τον ίδιο.

Οι παρεμβάσεις αφορούσαν δύο κρίσιμα ζητήματα όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Ο Αντώνης Σαμαράς διαφώνησε με τις διερευνητικές επαφές, αλλά του απάντησε εμμέσως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που επιθυμεί να μπει στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και να επιστρέψει στην εκλογική περιφέρεια της Ά Αθήνας.

  • Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού όσο και του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου έγιναν με μια εβδομάδα διαφορά στο ίδιο έντυπο, στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Τον Αντώνη Σαμαρά «άδειασε» και ο πρώην συγκυβερνήτης του που πλέον βρίσκεται πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών ενώ τάχθηκε και υπέρ της επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Η αστυνόμευση των πανεπιστημίων μία «εμβληματική» μεταρρύθμιση όπως την χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανάγκασε μέχρι και τον Γιώργο Σουφλιά να παρέμβει μετά από περίπου μια δεκαετία που βρίσκεται εκτός πολιτική σκηνής.

Ο πρώην υπουργός με άρθρο του στο «Βήμα» διαφώνησε ανοιχτά με τις αλλαγές που προωθεί η Νίκη Κεραμέως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • «Η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας μού θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» ανέφερε ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

Άλλωστε ο ίδιος είχε το χαρτοφυλάκιο της παιδείας το 1991 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μάλιστα σε μια ταραχώδη περίοδο λόγω της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα και την απομάκρυνση του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου από το υπουργείο, κατάφερες να ηρεμήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πνεύματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα των παρεμβάσεων και των διαφωνιών στην κεντροδεξιά παράταξη, ένα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κόντρα» άναβε νέες «φωτιές». Το δημοσίευμα ανέφερε πως ο Κώστας Καραμανλής δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Λίγες ημέρες μετά υπήρξε διαρροή μέσω συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political» που ανέφερε πως ίδιος θα αποφασίσει το πότε και πως θα αποσυρθεί από την πολιτική. Το θέμα περί αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή δεν είναι καινούριο και επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που η χώρα πλησιάζει σε προεκλογική περίοδο, τα ίδια σενάρια είχαν υπάρξει και το καλοκαίρι του 2019 ωστόσο ο ίδιος ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

  • Στελέχη που πρόσκεινται στην «καραμανλική» πτέρυγα δεν θεωρούν τυχαία τα δημοσιεύματα καθώς κάθε φορά που πάει να δημιουργηθεί εσωκομματικό ζήτημα, ορισμένοι προσπαθούν να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει δώσει κανένα δικαίωμα. 

Το Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να σχολιάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πρώην υπουργών. Μια ενδεχόμενη απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την πολιτική πιθανότατα ικανοποιούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να ασκούσε πίεση στον Αντώνη Σαμαρά να πράξει το ίδιο.

Ωστόσο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα πως ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία. Ο Κώστας Καραμανλής δεν προκάλεσε κανένα ζήτημα τόσο κατά την περίοδο πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά όσο και τώρα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήταν παρών στη βουλή και ψήφισε όλα τα νομοσχέδια ακόμα και αν σε ορισμένα είχε ενστάσεις. Στον αντίποδα ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί διαφορετική διαδρομή με δημόσιες τοποθετήσεις για την πολιτική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα δραστήριος εκφράζοντας την άποψη του για τα πρόσωπα που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Σχετικά Άρθρα