“Κλείστε τα σχολεία, έκρηξη κρουσμάτων” – Δραματική έκκληση επιστημόνων στους λοιμωξιολόγους

“Κλείστε τα σχολεία, έκρηξη κρουσμάτων” – Δραματική έκκληση επιστημόνων στους λοιμωξιολόγους

Αυξάνονται οι φωνές των επιστημόνων που ζητούν να κλείσουν τα σχολεία, ενόψει των σημερινών αποφάσεων των λοιμωξιολόγων την ώρα που σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τα μέτρα θα είναι σχετικά ήπια στην Αττική και πιο αυστηρά στα όρια του ολικού lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη.

Για «έκρηξη» κρουσμάτων σε περίπτωση που δεν κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων έκανε λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αργότερα σήμερα.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καπραβέλος: Κραυγή αγωνίας για ΜΕΘ και ΜΑΦ – “Πολλοί ασθενείς έχουν πεθάνει λόγω των ελλείψεων” (vid)

Ανακοινώσεις ημίμετρα: Συνωστισμός τις καθημερινές με σχολεία και εργασία, στο σπίτι από τις 6 τα Σαββατοκύριακα – Click away, αλλαγές ωραρίου στα σούπερ μάρκετ

“Συναγερμός” στο Μαξίμου: Προβληματισμός από την επανεμφάνιση των “βαρώνων” – Τι ισχύει τελικά με τον Κώστα Καραμανλή

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το άνοιγμα των σχολείων έφερε αύξηση της κινητικότητας. Και για να μην φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όπως, είπε, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη.

  • «Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων όχι έλεγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα».

Μάλιστα, είπε πως πλέον οι γιατροί έχουν αρχίσει να βλέπουν κρούσματα σε νεαρή ηλικία αλλά ευτυχώς δεν έχουν βαριά συμπτωματολογία.

«Ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

«Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν… Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι» ανέφερε ο ίδιος.

Με τη σειρά του, και μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο ερευνητής και γιατρός Γιώργος Παυλάκης είπε:

«Αυτή τη στιγμή από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη λίγο πριν ‘σκάσει’ η Θεσσαλονίκη». Σημείωσε δε, πως τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την «πλήρωσε η Θεσσαλονίκη».

«Πορτογαλία και Ισραήλ παρόλο που έκαναν τριπλάσιες μετρήσεις κρουσμάτων καθημερινά από τη Ελλάδα και πάλι τους ξέφυγε το 3ο κύμα. Μπορεί να χτυπήσει απότομα το 3ο κύμα, η Αττική ιδιαιτέρα είναι υποψηφία γι’ αυτό. Ναι, φοβάμαι ότι θα γίνει Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυξάνονται οι εισαγωγές και για νεότερους αυτό σημαίνει ότι επεκτείνεται η επιδημία πολύ περισσότερο. Το πρόβλημα είναι να μην ξεφύγει το τσουνάμι και να χτυπήσει όπως χτύπησε σε Πορτογαλία και Ισραήλ. Η Ελλάδα, η Αττική δεν αντέχει κάτι τέτοιο. Ιδίως το κλείσιμο γυμνασίων άνετα μπορεί να γίνει, τα παιδιά του γυμνασίου μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Η Ελλάδα έχει ανοίξει επικίνδυνα για το χειμώνα ίσως την ευνοεί ο καλός καιρός, αλλά αν συνεχίσει η επιδημία μπορεί να εκτιναχτεί».

«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά βρίσκεται στις καλύτερες χώρες και έχει προστατέψει τους πολίτες τους καλύτερα από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία κλπ. Μη βλέπουμε μόνο την καταστροφή μόνο» επισήμανε πάντως.

Πρότεινε, επίσης, τη χορήγηση μιας δόσης στον πληθυσμό αφότου εμβολιαστούν υγειονομικοί και ευάλωτες ομάδες.

Θωμαΐδης: Μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα, μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ « είπε πως από το Σάββατο ως σήμερα έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα, μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο ακόμα και στην κορύφη της πανδημίας. Είναι εξαιρετική ανησυχητική η διασπορά στην Αττική κι αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένα κρούσματα».

«Είναι μεγαλύτερη του 50% η αύξηση. Μπορεί να φτάσει το 200% αυτή την εβδομάδα. Το λέγαμε, αν υπάρξει απότομη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Διευκρινίζω μονίμως ότι εμείς βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο. Βλέπουμε διασπορά της πανδημίας, δεν θέλαμε να δούμε αυτή την απότομη αύξηση.

Γιατί η απότομη αύξηση του Οκτωβρίου, έφερε το κύμα του Νοεμβρίου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ.»

Σχετικά Άρθρα