Πλειστηριασμοί: Διαρροές ότι “παγώνουν” με εξαιρέσεις – “Τρέχει” ο πτωχευτικός

Πλειστηριασμοί: Διαρροές ότι “παγώνουν” με εξαιρέσεις – “Τρέχει” ο πτωχευτικός

Γενικό «πάγωμα» πλειστηριασμών μέχρι νεωτέρας, φέρεται έχει ληφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η απόφαση μεταφέρθηκε προς τους τραπεζίτες και τους εκπροσώπους των εταιριών που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια και λειτουργούν στην Ελλάδα. από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την περασμένη Δευτέρα, εκπρόσωποι των τραπεζών και των services με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα ξεκινήσουν κάποιες παράλληλες διαδικασίες, όχι για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά για άλλες περιπτώσεις εξόφθαλμα κακοπληρωτών, που όμως διαρκούν από 8 – 10 μήνες για να ολοκληρωθούν και να βγει στο σφυρί το ακίνητο.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμών στις 15 Μαρτίου ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα, καταστήματα, ξενοδοχεία κ.λπ. και να παραμείνουν παγωμένοι μόνο εκείνοι που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό σχεδόν 2.000 ακίνητα, θα μπορούσαν να εκ πλειστηριαστούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα.

Οι τράπεζες θέλουν να προστατεύσουν την κουλτούρα των πληρωμών και επιμένουν να πάψει να υπάρχει άκριτη προστασία από πλειστηριασμούς. Ως αντίβαρο βέβαια δέχονται να παγώσουν για ένα διάστημα τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία κάτω από ένα όριο, που το οριοθετούν περίπου στα 150.000 ευρώ.

Το θέμα των πλειστηριασμών κυριάρχησε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τράπεζες πρόβαλαν την ανάγκη επανέναρξης των αναγκαστικών εκτελέσεων προκειμένου να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και να μην δοθεί η εντύπωση της γενικής ασυλίας. 

Στον αντίποδα στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν προκειμένου να εκδώσουν τις 50 και πλέον Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, που για τις μεν επιχειρήσεις η νέα ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η Μαρτίου και για τα φυσικά πρόσωπα η 1η Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί νέα παράταση, δεδομένου ότι η χώρα ακόμη είναι σε lockdown και τίποτε δεν δείχνει έξοδο από αυτό, το αντίθετο μάλιστα.

Σχετικά Άρθρα