ECDC: Παραμένει στο “πράσινο” η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας

ECDC: Παραμένει στο “πράσινο” η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας

Θετικά είναι και αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ και δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές που έχουν «πράσινες» περιοχές.

Αυτό αποτυπώνεται μετά από εξέταση των δεδομένων που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας των δυο τελευταίων εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σχετικώς ασφαλέστερη από την υπόλοιπη ΕΕ.

Τελευταίες πληροφορίες: Ανατροπή με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για κλειστά σχολεία ή λιανεμπόριο

Σε ότι αφορά τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται ολόκληρη στο “πράσινο” την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, να σημειωθεί ότι οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στο πορτοκαλί τώρα, ενώ η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα αλλά και η Κρήτη  βρίσκεται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο.

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 4 February 2021

Την περασμένη εβδομάδα στο κίτρινο και πιο ασφαλές χρώμα βρισκόταν και κομμάτι της Στερεάς Ελλάδα και της Πελοποννήσου, οι οποίες όμως είναι πάλι “πορτοκαλί”.

Να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης σύμφωνα με τους χάρτες, βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

Τέλος, φαίνεται από τους χάρτες, ότι τα νούμερα συνεχίζουν μάλιστα να μην είναι καλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετά κράτη όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας μεταπήδησαν από το κόκκινο χρώμα, στο σκούρο κόκκινο. Κάτι που σημαίνει πως οι συγκεκριμένες χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Σχετικά Άρθρα