Βουλή: Βάζουν “φωτιά” τα “διπλά βιβλία” του ΕΟΔΥ και το ν/σ για τα Πανεπιστήμια – Στα άκρα η αντιπαράθεση
Μετά από σημαντικό διάστημα λόγω της πανδημίας η πολιτική αντιπαράθεση επιστέφει στη βουλή με δύο «καυτά» ζητήματα που φέρνουν σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά τις αλλαγές στα πανεπιστήμια με την αντιπαράθεση από την πρώτη μέρα της συζήτησης στην επιτροπή να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και το δεύτερο θέμα είναι οι καταγγελίες και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ύπαρξη διπλών βιβλίων στην καταμέτρηση των κρουσμάτων.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Το ενδεχόμενο της ύπαρξης παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής μετά από αίτημα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επιτροπή έχουν κληθεί για να δώσουν εξηγήσεις οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Χαρδαλιάς, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Σωτήρης Τσιόδρας ως εκπρόσωπος της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων».
Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά το ζήτημα διπλών βιβλίων.
- «Ενοχλούμαι από όλη αυτή τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία. Είναι λάθος να αμφισβητούμε την αξιοπιστία των δεδομένων» είπε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Ωστόσο η δημοσίευση του θέματος από την «Δημοκρατία» και το «Βήμα της Κυριακής» είχε προκαλέσει την απομάκρυνση της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη η οποία κατήγγειλε ότι της ασκήθηκαν έντονες πιέσεις μετά τα όσα έγραψε στην εφημερίδα.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν τα όσα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης που απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σαρακιώτη τονίζοντας πως «ίσως έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα στο πως γίνεται κατανοητός ο όρος υπό διερεύνηση» και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν 253.700 «υπό διερεύνηση δείγματα».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας η μη καταχώρηση των εν λόγω δειγμάτων οφείλεται στην πίεση που δέχθηκε το σύστημα Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και σε «τεχνικό ζήτημα το οποίο δεν αλλάζει την εικόνα που έχουμε για την πανδημία στη χώρα», αφού «χρειάστηκε να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες ψηφιακές διασυνδέσεις».
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και για συσκότιση των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας, ζητώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδει στα «διπλά βιβλία» την καθυστέρηση για την λήψη νέων μέτρων προστασίας, λόγω της μη έγκυρης ενημέρωσης που είχαν οι ειδικοί για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων.
Σφοδρές αντιδράσεις για το ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια είναι το επόμενο σημείο σύγκρουσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η αντιπαράθεση να κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κατά την ημέρα της ψήφισής του. Άλλωστε η πρώτη μέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής έδειξε τις διαθέσεις που έχουν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση η οποία έχει βρει ως σύμμαχο μόνο τον Κυριάκο Βελόπουλο.
«Για νομοσχέδιο κοινής λογικής που λύνει παθογένειες δεκαετιών» έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Άγγελος Συρίγος μίλησε για «καθηγητές που αυτολογοκρίνονται για να μην στοχοποιηθούν» ενώ απαντώντας ο Νίκος φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια δημιουργεί φυτώρια για «Κορκονέες».
- «Δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια. Αστυνομία με ανεκπαίδευτους φρουρούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά φυτώρια για Κορκονέες» είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος τομέα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου για την Παιδεία» έκανε λόγο για απαράδεκτη μεθόδευση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια.
- «Έχουμε μία επίθεση στη δημόσια Παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως όταν επιστρέψει στην κυβέρνηση θα τον καταργήσει.
Η Φώφη Γεννηματά σε ανάλογη εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΚΙΝΑΛ τάχθηκε κατά του «δόγματος νόμος και τάξη» που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, που είναι ταυτόχρονα αντισυνταγματική και αναποτελεσματική, την κυβερνητική επιλογή για αστυνομικό σώμα μέσα σε κάθε πανεπιστήμιο υπό τις εντολές του αρχηγού της αστυνομίας ή του αρμόδιου υπουργού.