Τσαβούσογλου: “Δύο κράτη στην Κύπρο-Διαμοιρασμός των φυσικών πόρων- Συμφωνεί και ο Αναστασιάδης με την διχοτόμηση”

 Τσαβούσογλου: “Δύο κράτη στην Κύπρο-Διαμοιρασμός των φυσικών πόρων- Συμφωνεί και ο Αναστασιάδης με την διχοτόμηση”

Δεν πέφτει λόγος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, είναι το μήνυμα που έστειλε από την κατεχόμενη Λευκωσία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις που έγιναν από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων –Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ– με τις οποίες απορρίπτεται λύση δύο κρατών που προωθεί η Άγκυρα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Κάτι που φάνηκε μέσα από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως καταγράφονται με επιστολές του Σαρλ Μισέλ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και του Ζ. Μπορέλ προς τον ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη). Ο Μ. Τσαβούσογλου (πηγή ΓΤΠ) διερωτήθηκε εκ μέρους ποιου αποφασίζει γι’ αυτό η ΕΕ και επεσήμανε ότι η Ένωση συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής «επειδή της το επιτρέψαμε εμείς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από τα κατεχόμενα ότι εάν βρεθεί φόρμουλα δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, θα έχει λυθεί το 50% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέλει τη λύση των δύο κρατών.

Συνεχίζοντας ανέφερε και τα εξής: «Για τον λόγο αυτό η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση εκ μέρους των δύο κοινοτήτων και ειδικά εκ μέρους της ΤΔΒΚ. Κατά τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει για τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας. Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη, αποφάσισε ότι η ΕΕ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να αποφασίσουν […] οι αξιωματούχοι της ΕΕ πάνω σε αυτό το θέμα. […] Για να μπορεί να είναι παρατηρητής η ΕΕ πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να είναι δίκαιη. Επειδή το είπαμε και σε αυτούς μέχρι σήμερα, το λέμε ανοικτά, πάντα υποστήριξαν άνευ όρων τα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής πλευράς και παραγνώρισαν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς. Παίρνουν θέση, μεροληπτούν. […] Ως εγγυήτρια χώρα εγώ μπορώ να λέω την άποψή μου. Η ΤΔΒΚ μπορεί να λέει την άποψή της. Όμως, η ΕΕ που θέλει να συμμετάσχει ως παρατηρητής δεν μπορεί να λαμβάνει και να επιβάλλει αποφάσεις εκ των προτέρων. Γι’ αυτό τον λόγο εύχομαι στο εξής να κάνουν πιο προσεκτικές δηλώσεις»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μέσα από τις τοποθετήσεις του επανήλθε και στην παλιά τουρκική προσέγγιση που ήθελε την ΕΕ εκτός των διεργασιών στο Κυπριακό. Και φαίνεται πως ενόσω η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θεωρείτο ενοχλητική η Άγκυρα εμφανιζόταν θετική με την παρουσία Ευρωπαίου αξιωματούχου στις συνομιλίες. Μέσα από τη δήλωσή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύει προς την ΕΕ ότι θα πρέπει να αποδεχθεί την όποια λύση προκύψει στο Κυπριακό, ανεξαρτήτως εάν το κράτος που θα προκύψει θα είναι ή όχι λειτουργικό.

Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ, είναι πως η τουρκική πλευρά δεν συζητά οτιδήποτε πέραν της λύσης δύο κρατών. Θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να ανεβάσει περισσότερο του τόνους ενόψει της άτυπης πενταμερούς. Παράλληλα φρόντισε να καταγράψει ποιες είναι οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς από την άτυπη πενταμερή αλλά και στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου «πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αν υπάρχει κυριαρχική ισότητα, τότε μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη. Σήμερα άλλωστε, στο νησί της Κύπρου υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί, δύο κράτη. Δηλαδή είτε την αναγνωρίζουν ντε φάκτο είτε όχι, υπάρχει μια κατάσταση. Αυτή πρέπει να επισημοποιηθεί».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συζητήθηκαν τα βήματα που θα κάνουν κατά την προσεχή περίοδο και για τη στάση αρχών που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά. «Πήγαμε στο Κραν Μοντάνα λέγοντας ότι υπάρχει μια βάση διαπραγμάτευσης και μείναμε έντεκα μέρες. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε αποτέλεσμα. Στην άτυπη διάσκεψη 5+1 των Ηνωμένων Εθνών θα δούμε αν υπάρχει βάση για διαπραγμάτευση», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ενώ επανέλαβε τη θέση ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την ισχύ και τον πλούτο».

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου, στο θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να βρεθεί λύση μέσα από την πρόταση Ερντογάν για μια περιφερειακή διάσκεψη στην οποία θα έχουν συμμετοχή όλοι. Δηλαδή να συμμετέχουν οι χώρες της περιοχές, οι χώρες που έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου και οι δύο κοινότητες. Η τουρκική πλευρά ευνοεί και περιφερειακή διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της ΚΔ και του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Ερσίν Τατάρ στις δικές του δηλώσεις δεν είχε και πολλά να πει πέραν του να επαναλαμβάνει θέσεις του Τσαβούσογλου και να εκθειάζει την Τουρκία. Διαμήνυσε πως πίσω τους οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα 85 εκατομμύρια του τουρκικού έθνους.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά Άρθρα