Γαλλία-Ελλάδα βίοι παράλληλοι: Μεγάλες διαδηλώσεις εν μέσω lockdown για τα μέτρα ενίσχυσης της αστυνομικής καταστολής

 Γαλλία-Ελλάδα βίοι παράλληλοι: Μεγάλες διαδηλώσεις εν μέσω lockdown για τα μέτρα ενίσχυσης της αστυνομικής καταστολής

Με κεντρικό σύνθημα “Στοπ στον νόμο για την καθολική ασφάλεια”, που απαγορεύει τη δημοσίευση βίντεο με τους αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί ντρόουνς, καθώς και κάμερες ασφαλείας στους δρόμους, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις, η κλασική πλέον Σαββατιάτικη διαμαρτυρία. Ο νόμος που έχει ήδη περάσει στη Βουλή, θα εξεταστεί τον Μάρτιο στη Γερουσία.

Oι αναλογίες ευδιάκριτες. Όπως στην Ελλάδα είχαμε τις προηγούμενες μέρες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, έτσι και στη Γαλλία η δεξιά στροφή Μακρόν και το δόγμα “νόμου και τάξης” προκαλεί εν μέσω πανδημίας μεγάλες διαδηλώσεις. Ο συνωστισμός προφανής από τις φωτογραφίες, ωστόσο απαγόρευση των συναθροίσεων με διαταγή της αστυνομίας δεν υπήρξε από τις αρχές.

Στο Παρίσι (φωτό-DW/AFP), το ραντεβού στην Place de la Republique ξεκίνησε ως καθιστική διαμαρτυρία, για να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε χορευτική εκδήλωση, σε ένα είδος πάρτυ με πολλά ντεσιμπέλ. “Τα ρέιβ πάρτυ δεν είναι έγκλημα”, φώναζαν οι διαφωνούντες με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, που εν τω μεταξύ είχαν αναμειχθεί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές στην πλατεία. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και τελικά επισκιάστηκε από επεισόδια στους παράπλευρους δρόμους.

Μόνο με μοριακό τεστ στη Γαλλία

Προς αποφυγή ενός τρίτου λόκνταουν, όπως τονίζουν οι αρμόδιες αρχές, η Γαλλία κλείνει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα σύνορά της για ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ευρώπης. Όσο για τους Ευρωπαίους, υποχρεούνται σε μοριακό τέστ σε περίπτωση που θέλουν να επισκεφθούν τη Γαλλία. Παραμένουν ανοιχτά τα μικρομάγαζα, κλείνουν όμως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Και η γαλλική εξαίρεση: Παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι τα πανεπιστήμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μελέτη του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν- Πως η πανδημία απειλεί την Δημοκρατία

“#StopLoiSécuritéGlobale”

Στο σύνολο της Γαλλίας, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 32.770 άνθρωποι, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τον όγκο των διαδηλωτών στη μαζικότερη διαδήλωση, εκείνη της 28ης Νοεμβρίου, όπου είχαν συμμετάσχει 500.000 άνθρωποι στη χώρα σύμφωνα με τους διοργανωτές, 133.000 σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Η κινητοποίηση περιπλέκεται με την Covid, όμως πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν νόμο κατά των ελευθεριών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντομινίκ Μπεσόν-Μιλόρ, περιφερειακή γραμματέας της ένωσης CGT, στη Ρεν, όπου 800 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με τη νομαρχία.

«Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Ακόμα κι αν δεν είμαστε πολλοί, πρέπει να δείχνουμε ότι είμαστε εδώ», υποστήριξε ο Φρεντερίκ, που διαδήλωσε στη Λιλ μαζί με άλλους 800 ανθρώπους, βάσει των στοιχείων της περιφέρειας.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών, νόμος για την «Καθολική Ασφάλεια», που κατατέθηκε αυτό το φθινόπωρο και κυρίως το άρθρο 24 που τιμωρεί την κακόβουλη μετάδοση εικόνων μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Η συλλογικότητα “#StopLoiSécuritéGlobale” στοχοθετεί επίσης τα άρθρα 21 και 22 της πρότασης νόμου, σχετικά με τη χρήση καμερών που εφαρμόζονται στις στολές των αστυνομικών και ντρόουν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία σήμερα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα νομοσχέδιο βιοηθικής, κυρίως στη Ρεν και το Ανζέρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αντι-διαδηλωτών.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λιλ (βόρεια), το Μπορντό (νοτιοδυτικά) και κοντά στο Παρίσι, όμως η κύρια διαδήλωση έλαβε χώρα στο Ανζέρ όπου περίπου 900 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν. Σε μια αντι-διαδήλωση που οργανώθηκε στην ίδια πόλη συμμετείχε ο ίδιος περίπου αριθμός ανθρώπων.

Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι αρχές προχώρησαν σε δύο προσαγωγές από το πλήθος των αντι-διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρισκόταν στο σημείο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Το νομοσχέδιο βιοηθικής που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες, εξετάζεται από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ρεν, όταν αντι-διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την κινητοποίηση.

Περίπου 250 άνθρωποι διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες με το σύνθημα «ελευθερία, ισότητα, πατρότητα». Σχεδόν 600 αντι-διαδηλωτές, κυρίως νέοι, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, πετώντας αντικείμενα εναντίον τους ή φωνάζοντας «φύγετε από εδώ».

«Είμαστε σε κατάσταση σοκ, από την (…) αρχή της διαδήλωσης, μας επιτέθηκαν αντι-διαδηλωτές. Είναι η πρώτη φορά στη Ρεν που καταγράφεται ένα τέτοιο ξέσπασμα βίας εναντίον μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουμπέρ ντε Μινιέρ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης “Manif pour tous”, που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις.

Κοντά στο Παρίσι, στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς, σχεδόν 300 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, φώναζαν συνθήματα, μεταξύ άλλων: «Η πατρότητα δεν είναι μια επιλογή και η μητρότητα δεν είναι μια παροχή».

Πηγή: DW, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα