Αττική: Κοντά σε σκληρό “lockdown” – Οι παράγοντες που οδηγούν σε νέα μέτρα

Αττική: Κοντά σε σκληρό “lockdown” – Οι παράγοντες που οδηγούν σε νέα μέτρα

Θορυβημένοι είναι λοιμωξιολόγοι για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα και βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων, πιο σκληρών μέτρων.

Η ανησυχία των ειδικών προέρχεται από τέσσερις παράγοντες.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική, η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, η εκτόξευση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η διασπορά των δύο μεταλλάξεων -βρετανική, νοτιοαφρικανική- καθώς και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αποτελούν τους παράγοντες που εντείνουν την ανησυχία.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί το επόμενο διάστημα θα ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα.

Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την Αττική και ότι η εικόνα στο Λεκανοπέδιο είναι πανομοιότυπη με αυτή που υπήρχε τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Προς παρατεταμένο lockdown στην Αττική για να μη γίνει Θεσσαλονίκη – Βουλιάζει η οικονομία – Σε απόγνωση οι έμποροι

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» τόνισε από τη μεριά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης στο Mega δηλώνοντας πως από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

«Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Σύψας: “Επιστρέφουμε στην εποχή της Γουχάν”

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας εξέφρασε έντονη ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού μετά το πρώτο κρούσμα από τη Νότια Αφρική που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο «η μετάλλαξη (σ.σ. της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Άρα, είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.

«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

Ερωτηθείς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Όπως είπε, μάλιστα, «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας».

Κατά τον Νίκο Σύψα «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορονοϊού».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».

Τζανάκης: “Τα κρούσματα είναι περισσότερα”

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN, τόνισε πως τα ημερήσια κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, υπολογίζοντάς τα σε περισσότερα από 1.300 ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο κύμα στην Αττική κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως σύμφωνα με το προγνωστικό του μοντέλο το τρίτο κύμα στην Αττική θα έφτανε μετά τις 15 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να «χτυπά» ήδη τη συγκεκριμένη περιφέρεια ενώ σημείωσε πως οι πληροφορίες που έχει είναι πως αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών με Covid.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης σχολίασε και το ζήτημα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που εντοπίστηκε σε διάκονο στη Θεσσαλονίκη και έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή, τονίζοντας πως η Εκκλησία θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ιερείς έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία με τη σειρά της συμφώνησε πως τα κρούσματα του κοροναϊού είναι όντως περισσότερα από όσα καταγράφονται καθημερινά, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να διενεργούνται πιο πολλά τεστ.

Η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε στη λειτουργία δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, σημειώνοντας πως καλώς άνοιξαν και πως καλώς πάρθηκε η απόφαση να επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, εφόσον τα δεδομένα αυτή τη στιγμή το επιτρέπουν.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα που καταγράφονται ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως ήταν αναμενόμενο και πως είναι ελεγχόμενο. Τέλος, η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας και πως αυτές τις ημέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σχετικά Άρθρα