25η Μαρτίου: Αναταραχή στο Μαξίμου για το “όχι” του Πούτιν- Σε ποιούς χρεώνεται η διπλωματική γκάφα και οι διαρροές
Aναταραχή στην κυβέρνηση προκαλεί η ηχηρή απόρριψη εκ μέρους της Μόσχας της πρόσκλησης στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 -στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021”-, η οποία ήρθε μετά τις διαρροές προς φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αλλά και την επιβεβαίωση δια του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Από το περασμένο φθινόπωρο, η “Καθημερινή” αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, που θα λάβει φέτος ειδικό χαρακτήρα λόγω του εορτασμού των 200 ετών από το 1821, ξένους ηγέτες χωρών που έχουν συνδεθεί με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και δη τους Εμανουέλ Μακρόν, τον διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου πρίγκιπα Κάρολο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο πρώτο δημοσίευμα της “Καθημερινής”, μάλιστα, αναφέρεται πως υπήρχαν και σκέψεις να προσκληθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν (!) στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρότι μάλιστα εκείνη την περίοδο ήταν σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και οι στόλοι των δύο χωρών βρίσκονταν σε πολεμική επιφυλακή.
Το τελευταίο διάστημα τα σχετικά δημοσιεύματα αναζωπυρώθηκαν και η “Καθημερινή” έσπευσε να επισημάνει πως επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ της, μετά την σχετική δήλωση του υπουργού Άμυνας.
Στο θέμα της παρέλασης αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευή και ο υπουργός Εθνική Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ . Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανώσει μια λαμπρή παρέλαση με υψηλούς προσκεκλημένους, ηγέτες χωρών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση και όχι μόνο.
Παράλληλα ανέφερε ότι προκρίθηκε η λύση η παρέλαση να γίνει στο Σύνταγμα και εξέφρασε την ελπίδα τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν να παραστεί και κόσμος.
Η έγκριτη εφημερίδα αναφέρεται, μάλιστα, σε “κυβερνητικές πηγές” που επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της.
Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα από τη Μόσχα μέσω του ρωσικού πρακτορείου Sputnik και με τον πλέον …επίσημο τρόπο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να έρθει στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, η Αθήνα προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, με αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821.
Οι πληροφορίες του libre αναφέρουν πως η Μόσχα (όπως φέρεται να διαμηνύθηκε και από την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα προς το υπουργείο Εξωτερικών) θεώρησε πως είναι προσβλητικό να προεξοφλείται η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, και μάλιστα με κυβερνητικές διαρροές σε μέσα ενημέρωσης, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξαντληθεί οι σχετικές συζητήσεις μέσω της διπλωματικής οδού, όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα εθιμοτυπίας, κι ενώ ήταν εξ αρχής εξαιρετικά αμφίβολο έως απίθανο να σταθεί εφικτό να ταξιδέψει ο Ρώσος πρόεδρος στην Αθήνα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η μεγάλων διαστάσεων διπλωματική γκάφα δεν προήλθε από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά από κυβερνητικό στέλεχος με πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου που έσπευσε να “πουλήσει” την είδηση, αν και άλλες πηγές χρεώνουν το σοβαρό σφάλμα σε συγκεκριμένο υπουργό.
Την κατάσταση περιέπλεξε, φυσικά, ο υπουργός Άμυνας που έσπευσε να επιβεβαιώσει την ανύπαρκτη είδηση περί επίσκεψης Πούτιν, αν και με έμμεσο τρόπο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ωστόσο, αποκάλυψε -ίσως άθελά του- τον σχεδιασμό για την παρουσία ξένων ηγετών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Όπως πληροφορείται το libre αρχικώς και εξαιτίας της πανδημίας είχε κατατεθεί η πρόταση για μια γιγαντιαία στρατιωτική παρέλαση στο αεροδρόμιο του Τατοϊου (Δεκέλεια) παρουσία των ξένων επισήμων. Ψυχραιμότερες φωνές, ωστόσο, επισήμαναν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λάβει αρνητικό επικοινωνιακό πρόσημο λόγω της γειτνίασης του χώρου με τα παλαιά βασιλικά κτήματα (…). Κατόπιν προτάθηκε η λύση της πλατείας Συντάγματος, κάτι που επιβεβαίωσε ως τελικό σενάριο και ο υπουργός Άμυνας. Ολόκληρος ο σχεδιασμός, ωστόσο, είναι “στον αέρα”, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση της Αθήνας εκείνη την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα σχετικά δεδομένα είναι σε ύφεση, λένε κάποιοι σύμβουλοι στο Μαξίμου που δεν κρύβουν την διαφωνία τους, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να εξηγήσει γιατί θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, επισήμους και άλλα πρόσωπα αλλά, κυρίως, πως μπορεί να αποτρέψει την παρουσία χιλιάδων Αθηναίων που -ειδικά εάν είναι καλός ο καιρός- θα σπεύσουν στο κέντρο της πόλης.
Σ ε αντίθετη περίπτωση, μια παρέλαση μόνο για επισήμους με τηλεοπτική αναμετάδοση και τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του θα αποτελούσε πρόκληση και η κυβέρνηση θα δεχόταν κριτική. Στο Μέγαρο Μαξίμου, βεβαίως, αναφέρουν πως ο εορτασμός της εθνικής επετείου της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με μια περιορισμένη στρατιωτική παρέλαση μόνο στο Παρίσι, άλλοι, ωστόσο, αντιλέγουν πως το καλοκαίρι η πανδημία ήταν σε ύφεση παντού στην Ευρώπη και ο κόσμος είχε μεγαλύτερες αντοχές και ανοχές.
Μια παράμετρος, ωστόσο, που δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα είναι πως θα σταθεί εφικτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν (ο οποίος φαίνεται να έχει αποδεχθεί την πρόσκληση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) θα είναι ταυτόχρονα στην Αθήνα και στις…Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί, με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, η Σύνοδος Κορυφής. Μεταξύ των θεμάτων, άλλωστε, που θα συζητηθούν είναι και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ακόμα κι αν μία τέτοια πιθανότητα έχει μάλλον οριστικά απομακρυνθεί μετά την έναρξη των διερευνητικών επαφών.
Εκτός εάν, βεβαίως, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος παραστούν το πρωί της 25ης Μαρτίου στην παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος και αμέσως μετά αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, ή εάν ζητηθεί η αλλαγή της ημερομηνίας της Συνόδου Κορυφής.