Στο “σκοτάδι” για την προμήθεια εμβολίων: Αδιέξοδο στη συνάντηση Κομισιόν με AstraZeneca
Ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών είπε μετά την άκαρπη συνάντηση Κομισιόν με AstraZeneca: “Η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο με την προμήθεια εμβολίων” και σε αυτή τη φράση αποτυπώνεται το αδιέξοδο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν τις διαφωνίες τους για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά του ιού Covid-19, δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.
Ηδη στην ΕΕ εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις. Η Μαδρίτη ανέστειλε όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον 10 ημέρες, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλονία.
«Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Γιοσέπ Μαρία Αρχιμόν, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας.
Το θρίλερ με τις συζητήσεις
Νωρίτερα, είχε εκτυλιχθεί θρίλερ, καθώς η AstraZeneca είχε αρνηθεί να προσέλθει στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τελικώς, έστειλε μόλις έναν εκπρόσωπο, και μάλιστα όχι υψηλόβαθμο στέλεχος.
Το απόγευμα, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξη Τύπου είχε μιλήσει για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία», οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη». «Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος, ενώ πρόσθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».
Η κυρία Κυριακίδου επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».