Μετάλλαξη: Στα 66 τα κρούσματα με το νέο στέλεχος του ιού – Τι δείχνει η εργαστηριακή μελέτη
Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ ολοκλήρωσε την ανάλυση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα από τη Βόρεια Ελλάδα από το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας σε συνεργασία με το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (Καθ. Άννα Παπά).
Η ανάλυση αποκάλυψε μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των επικρατέστερων στελεχών από το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται, «το συγκεκριμένο ερευνητικό εύρημα προσθέτει στην κατανόηση της επιδημιολογίας της λοίμωξης και συνεισφέρει ουσιαστικά στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας».
«Η συστηματική ανάλυση του γονιδιώματος του ιού συνεχίζεται και διεξάγεται στα πλαίσια της Εμβληματικής Δράσης για τον ιό SARS-CoV-2 που υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη γονιδιωματική επιτήρηση στη χώρα».
Στην χώρα μας τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης έχουν φτάσει τα 66.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, την Κρήτη τη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 δείγματα θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7).
Συγκεκριμένα το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:
1 δείγμα από τις Πύλες Εισόδου
2 δείγματα από την Αττική
4 δείγματα από την Κρήτη
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2