Θεοδωρίδου: Γιατί καταγράφονται κρούσματα μετά την πρώτη δόση

Θεοδωρίδου: Γιατί καταγράφονται κρούσματα μετά την πρώτη δόση

Για την αναγκαιότητα να γίνει άμεσα η δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό μίλησε στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων, τα οποία δημιουργούνται σταδιακά. Εάν κάποιοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, είναι κάτι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου

Βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης- Ήταν στην Ερέτρια με το σκάφος του

«Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%. Αν δεν γίνει η δεύτερη δόση όταν πρέπει, είναι σαν να έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό.

Στην συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως «παρά το ότι σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει μια σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Οι μεταλλάξεις είναι τα “όπλα” που έχουν οι ιοί απέναντί μας. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν διακυβεύεται από τις μεταλλάξεις αυτές» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εξάλλου, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε γιατί καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού αμέσως μετά τον εμβολιασμό:

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που εμβολιάστηκε. Οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Το παράθυρο αυτό δικαιολογεί γιατί μεμονωμένα άτομα, ή πολλά άτομα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, νόσησαν. Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση, η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί κανονικά μετά την ανάρρωσή τους».

Όπως πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, η κα Θεδωρίδου τόνισε πως υπάρχουν ευχάριστα νέα από το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του: «Μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού, παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και τα επόμενα δεδομένα», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα