“Κόφτες” στην επιστρεπτέα προκαταβολή – Δεν επαρκεί για όλους

“Κόφτες” στην επιστρεπτέα προκαταβολή – Δεν επαρκεί για όλους

Σε αντίθεση με τους τρεις πρώτους κύκλους, ο τέταρτος και ο πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής περιλάμβαναν ευνοϊκότερους όρους, καθώς αφορούσαν κατά το 50% μη επιστρεπτέα ενίσχυση, δηλαδή επιδότηση, και είχαν ως δυνητικούς δικαιούχους τους πάντες, από τον απλό ελεύθερο επαγγελματία χωρίς ταμειακή μηχανή ως τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό, οι δύο τελευταίοι κύκλοι Επιστρεπτέας συγκέντρωσαν μεγάλη προσοχή η οποία οδήγησε στην υποβολή πολύ μεγάλου αριθμού αιτήσεων.

Στην τέταρτη Επιστρεπτέα, το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, τουλάχιστον σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, λύθηκε με δύο διαδοχικές αυξήσεις των προς διανομή κεφαλαίων και αντί για 1.2 δις ευρώ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μοιράστηκαν 2.2 δις ευρώ σε 450.000 δικαιούχους.

Στην Πέμπτη Επιστρεπτέα, οι αιτήσεις έφτασαν τις 730.000 αλλά η αύξηση του προς διανομή κονδυλίου δεν είναι δυνατή επειδή η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 7.5 δις ευρώ για το 2021, και της έχει ζητηθεί από τους δανειστές να μην ξεπεράσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Αν μοιράζονταν όμως το διαθέσιμο 1.5 δις ευρώ σε 730.000 αιτήσεις, κάθε δικαιούχος θα έπαιρνε μόλις 2.100 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε ίσως να καλύψει μια ατομική επιχείρηση ή έναν ελεύθερο επαγγελματία αλλά θα ήταν ψίχουλα για μια μικρομεσαία επιχείρηση με εργαζόμενους.

Για να μειώσει λοιπόν τον τελικό αριθμό δικαιούχων και να καλύψει μόνο τις πιο πιεστικές ανάγκες της αγοράς, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να υιοθετήσει δύο ειδών κόφτες.

  • Ο πρώτος κόφτης προέκυψε από τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να δώσουν πλήρη φορολογικά στοιχεία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζήτησε παράταση στις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος ως τις 31 Ιανουαρίου προκειμένου να γίνει εναρμονισμός τους με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, προκειμένου να μην «πεταχτούν έξω» από τον του πέμπτο κύκλου Επιστρεπτέας διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών του τύπου ασφαλιστές, πράκτορες ΟΠΑΠ, μεσίτες, μαγαζιά με χρώματα και ψιλικά. Το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, δεν έδωσε τη ζητούμενη παράταση. Η σκληρή απάντηση του Επιμελητηρίου που ακολούθησε κατέληγε με τη διαπίστωση ότι «το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής».
  • Ο δεύτερος κόφτης αναμένεται ότι θα προκύψει βάσει της προαναγγελθείσας – από τον Χρ. Σταϊκούρα – πριμοδότησης των κλάδων που παραμένουν έως και σήμερα κλειστοί με κρατική εντολή η οποία θα γίνει σε βάρος των υπολοίπων κλάδων που τους επιτράπηκε η επαναλειτουργία. Βασικός στόχος είναι να στηριχθεί η εστίαση που σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της ΓΣΕΒΒΕ Γ. Καββαθά, μετρά ήδη εκατοντάδες λουκέτα. Αντίστοιχη μέριμνα όμως ενδεχομένως να ληφθεί και για άλλες επιχειρήσεις που ακόμη παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, όπως π.χ. καφέ, μπαρ, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πριμοδότηση των κλειστών κλάδων θα γίνει με αλλαγές στον μαθηματικό τύπο, με τον οποίο θα προκύπτουν το ποσά ενίσχυσης των επιχειρηματιών. Οι αλλαγές αυτές θα είναι προς όφελος των ΚΑΔ που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ενώ αντίστροφα, με την ίδια διαδικασία, θα περιοριστούν τα ποσά ή και θα κοπούν εντελώς υποψήφιοι άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν.

Κατάληξη αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι να κοπούν 4 στις 10 αιτήσεις, να μειωθούν αποφασιστικά οι δικαιούχοι – από 730.00 σε 400.000 – και να γίνουν πιο αξιοπρεπή τα ποσά που θα πάρουν οι τελικοί δικαιούχοι.

Πηγή: documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα