Tα “γιατί” της παρέμβασης Σαμαρά- Ποιοι βουλευτές συμφωνούν μαζί του – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ- Τι λέει το Μαξίμου

Tα “γιατί” της παρέμβασης Σαμαρά- Ποιοι βουλευτές συμφωνούν μαζί του – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ- Τι λέει το Μαξίμου

Κατακκόκινες γραμμές -όπως λέει και ο ίδιος- για το διάλογο με την Τουρκία, αποδόμηση της πολιτικής κατευνασμού και Χάγης, ξεκάθαρος ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με το Μακεδονικό Αυτά είναι τα ηχηρά μηνύματα που στέλνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Η ημερομηνία που επέλεξε να μιλήσει και να διαφοροποιηθεί ανοιχτά δεν είναι τυχαία. Αφενός αύριο Δευτέρα ξεκινούν (πάλι) πανηγυρικά οι διερευνητικές με την Τουρκία, αφετέρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα αναφέρει ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. “Προσερχόμαστε καλή τη πίστη σε διερευνητικές επαφές και ελπίζουμε ότι και η Τουρκική πλευρά θα προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα” αναφέρει ο κ. Δένδιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Σήμα” Σαμαρά στο Μαξίμου μέσω “Καθημερινής”: Όχι στο δόγμα του κατευνασμού και στις διερευνητικές με την Τουρκία – Αιχμές για την κυβερνητική υπαναχώρηση στο Μακεδονικό

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την κηδεμονία Σαμαρά

Καταρχάς ο κ. Σαμαράς αποδομεί πλήρως την πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση (αλλά και η Ευρώπη) και βάζει κατακόκκινες γραμμές τασσόμενος ουσιαστικά κατά του διαλόγου με την Τουρκία αλλά και κατά της προοπτικής για παραπομπή στη Χάγη. Ουσιαστικά αντιτίθεται στην ρητορική Μητσοτάκη (το έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξη) περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία λέγοντας καθαρά:

  • «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» και προσθέτει ότι μόνο η αποτροπή αντιμετωπίζει την Τουρκία. Είναι σε ευθεία αντίθεση με τον πρωθυπουργό ο οποίος χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μπορούν να καταλήξουν στο κοινό συμφωνητικό για παραπομπή στην Χάγη. Είναι δε κατηγορηματικός καθώς όπως σημειώνει με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη « θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο».

Αναφέρει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία. Είναι έμμεση κριτική στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος αντιπαρήλθε στη Βουλή το θέμα της αμυντικής συμφωνίας που θα συνόδευε την αγορά των φρεγατών επιστρατεύοντας λογιστικά επιχειρήματα.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Στο Μακεδονικό, είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση με την κυβέρνηση και προαναγγέλλει ότι όταν έλθουν στην βουλή τα μνημόνια συνεργασίας δεν θα τα ψηφίσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην ιστορική του θέση για το Μακεδονικό ασκώντας και στο πεδίο αυτό κριτική (όχι μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στην παρούσα κυβέρνηση που εκ των υστέρων αφενός χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική» και αφετέρου διακηρύσσει ότι «τηρεί και τιμά την Συμφωνία των Πρεσπών». Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Συμφωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλώς το μετασχημάτισε και το έκανε πιο επικίνδυνο. Φυσικά προαναγγέλλει ότι όταν θα έλθουν προς κύρωση στην Βουλή οι Συμφωνίες με την Βόρειο Μακεδονία δεν θα τις ψηφίσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική στην Γερμανία (και εμμέσως και στον φιλογερμανικό προσανατολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη) λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι τώρα στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ούτε πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα».

Τέλος στα εσωτερικά θέματα, προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, μάλλον είναι ικανοποιημένος για την δεξιά στροφή που σηματοδότησε ο ανασχηματισμός ενώ επιτίθεται φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήταν τραγικός σαν κυβέρνηση και έχει καταντήσει κωμικός σαν αντιπολίτευση…Ούτε καν οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν».

Εν κατακλείδι ο αποδέκτης των μηνυμάτων είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ βουλευτές που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό εκφράζουν την ικανοποίησή τους και σημειώνουν ότι «πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της παράταξης κάποιος είναι τόσο σαφής». Πάντως το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο στρατόπεδο Μαξίμου καθώς και αν θα υπάρξουν απαντήσεις ή απλώς θα τηρηθεί η γραμμή της… “αδιαφορίας” ειδικά σε θέματα που δημιουργούν εσωστρέφεια.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να διαθέτει έναν σημαντικό κύκλο επιρροής στην Κ.Ο της Ν.Δ, όπως είναι οι βουλευτές Δ. Βαρτζόπουλος (στο στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου επί διακυβέρνησής του), ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ συνομιλεί και με τους Κώστα Κυρανάκη και Κώστα Μπογδάνο και άλλους. Σε συνομιλητές του δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν επικοινωνεί συχνά μαζί του και έχει …μεταθέσει το “καθήκον” σε συνεργάτη του. Ωστόσο αποτελούν μάλλον σενάρια πολιτικής φαντασίας τα περί νέου κόμματος.

Η άμεση αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ πάντως περί κηδεμονίας του πρωθυπουργού από τον Αντώνη Σαμαρά, προς το παρόν παραμένει αναπάντητη, από την άλλοτε ταχύτατη επικοινωνιακή κυβερνητική ομάδα….

Σχετικά Άρθρα