Τι θα κάνει ο project manager για τις συντάξεις
Τον ορισμό project manager που θα ασχοληθεί σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με το θέμα επίλυσης των εκκρεμών συντάξεων, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Κάτι που εμμέσως αποτελεί ομολογία της αποτυχία του προκατόχου του Γιάννη Βρούτσης να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα απονομής πάνω από 300.000 χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων παρά τις δεσμεύσεις του.
“Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας.
“Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί project manager που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα”, συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.
Μητσοτάκης: “Είμαστε στο Υπουργείο το οποίο κατεξοχήν προστατεύει τους πιο αδύναμους”
“Tο Υπουργείο βρέθηκε, και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θωράκισης του εισοδήματος και της απασχόλησης από την πανδημία. Είμαστε στο Υπουργείο το οποίο κατεξοχήν προστατεύει τους πιο αδύναμους και καλείται τώρα να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όταν η απασχόληση από τη μία και η κοινωνική συνοχή από την άλλη αποτελούν και τους δύο κύριους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης”, τόνισε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που -όπως είπε- έχει λάβει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους πιο αδύναμους στη διάρκεια της πανδημίας. “Η πολιτεία κλήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αναλάβει επί μήνες την αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής επειδή το ίδιο το κράτος αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των οικονομικών δραστηριοτήτων. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στρέψαμε την προσοχή μας στους πιο αδύναμους. Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο, παρατείναμε επιδόματα ανεργίας, ενισχύουμε τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ξεδιπλώνουμε νέα σχέδια δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους. Όλα αυτά στήριξαν τα νοικοκυριά και την εργασία και το 2020 παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, καθώς είχαμε 93.000 περισσότερες προσλήψεις απ’ ό,τι απολύσεις”, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στον 18μηνο απολογισμό του έργου στο Υπουργείο στάθηκε “στον δύσκολο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, από το σύστημα ΑΤΛΑΣ για τις ψηφιακές συντάξεις, τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Να μην ξεχνάμε, βέβαια, και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμβληματική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η οποία γίνεται πράξη”.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη μεγάλης επιτάχυνσης στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων.
“Πρώτοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια” σημείωσε.
H αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
H τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με δήλωσή της, χαρακτηρίζει τη σημερινή ανακοίνωση για project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις ως «ομολογία… πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης της Ν.Δ., της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚA», αλλά και «καθαρή μεθόδευση εμπλοκής ιδιωτών στη λειτουργία του ΕΦΚΑ».
Η δήλωση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου
Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός άλλης χώρας όταν επαίρεται ότι η κυβέρνηση του θωράκισε το εισόδημα των εργαζομένων και την απασχόληση! Να του υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδότησε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας.
Οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού, στην αναστολή σύμβασης ή στην ανεργία και με πρόσχημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από «έκτακτα μέτρα» που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα, με προφανή επιδίωξη την μονιμοποίηση τους.
Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ και δεν έλαβε να αναγκαία μέτρα πρόληψης και ελέγχων στους χώρους εργασίας, που αποδεδειγμένα αποτελούν εστίες διασποράς της πανδημίας. Το εισόδημα των εργαζομένων έχει μειωθεί δραματικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού αναβάλλεται συνεχώς, καθώς και των επιδομάτων που σχετίζονται με αυτόν, όπως του επιδόματος ανεργίας. Τα μεσαία στρώματα συνεχώς χάνουν σε εισοδήματα και χιλιάδες αόρατοι εργαζόμενοι -στον πολιτισμό, εποχικοί, στον τουρισμό- έχουν πρόβλημα επιβίωσης χωρίς καμία στήριξη από την πλευρά της Κυβέρνησης
Αμετανόητος επίσης ο κ. Μητσοτάκης και στο πνεύμα Πισσαρίδη, εν μέσω πανδημίας και κοινωνικής κρίσης, ανακοίνωσε τη συνέχεια του εργασιακού οδοστρωτήρα εις βάρος των εργαζομένων, των μισθών και των δικαιωμάτων τους.
Ανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που θα πλήξει το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα και την αλληλεγγύη των γενεών, εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των νέων.
Απέφυγε όμως να αναφέρει ότι αυτή η αντιμεταρρύθμιση θα κοστίσει πάνω από 50 δισ. ευρώ, και ότι το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και η κοινωνία, προς όφελος των ιδιωτικών και πολυεθνικών συμφερόντων.