Καρά Τεπέ: Τι έδειξε ο έλεγχος για τα επίπεδα σε μόλυβδο από το παλιό πεδίο βολής – Η απάντηση του υπουργείου σε ρεπορτάζ του Al Jazeera

Καρά Τεπέ: Τι έδειξε ο έλεγχος για τα επίπεδα σε μόλυβδο από το παλιό πεδίο βολής – Η απάντηση του υπουργείου σε ρεπορτάζ του Al Jazeera

Πριν από τρεις μήνες (τον περασμένο Οκτώβριο) το Al Jazeera κατέγραψε ρεπορτάζ με τίτλο «Φόβοι για δηλητηρίαση από μόλυβδο σε ελληνικό προσφυγικό καμπ χτισμένο σε πεδίο βολής» αναφερόμενο στο Καρά Τεπέ.

Τοξικολόγοι έχουν προειδοποιήσει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το συγκεκριμένο σημείο μπορεί να ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των προσφύγων ακόμα κι αν οι σφαίρες αφαιρέθηκαν, λόγω αόρατων καταλοίπων.

«Δεν είναι μόνο οι ίδιες οι σφαίρες, αλλά τα θραύσματα σκόνης που κάθονται στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Alastair Hay, καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο Ινστιτούτο Γενετικής, Υγείας και Θεραπευτικής Leeds.

«Είναι γνωστό πως τα πεδία βολής έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μολύβδου», είπε. «Ο μόλυβδος εξαφανίζεται πολύ αργά, έτσι τα σημεία αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα για δεκαετίες, ακόμη περισσότερο, ενώ η επιβλαβής επίδραση του μολύβδου είναι αναμφισβήτητη».

Παγκόσμιoς Ιατρικός Σύλλογος: “Οι μολύνσεις συμβαίνουν κυρίως μέσα στα λεωφορεία, τα τρένα και στη δουλειά”

Σε ενήλικες, η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη, όπως νεφρική βλάβη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αποβολή. Σε παιδιά, ο μόλυβδος προσβάλλει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να προκαλέσει σπασμούς, κώμα ακόμα και θάνατο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση.

Με δεδομένες τις επείγουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε η δομή και την πρότερη χρήση τμήματος αυτής ως πεδίου βολής, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, ήδη από την αρχική φάση της εγκατάστασης:

  1. Ανίχνευση για υπολείμματα βλημάτων από ειδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού
  2. Επιχωμάτωση του εδάφους σε ύψος 50cm
  3. Επικάλυψη του εδάφους με χαλίκι ύψους 20cm
  4. Αξιολόγηση της περιοχής από διεθνή επιτροπή ειδικών, η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)

Στις 24.11.2020 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέθεσε στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), έναν επιστημονικό φορέα με μακρόχρονη εμπειρία και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στη διάθεση του.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη προέβη στην απομάκρυνση των εναπομενουσών στην περιοχή του πρώην πεδίου βολής σκηνών ως προληπτικό μέτρο.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από το έδαφος, η οποία διεξήχθη με βάση τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα επιστημονικά πρωτόκολλα, εστάλησαν στο Υπουργείο μας στις 8.12.2020.

Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12οαπό χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση.

Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια.

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης, το Υπουργείο έλαβε περαιτέρω μέτρα. Ειδικότερα:

  1. Περαιτέρω επιχωμάτωση της περιοχής με νέο χώμα ύψους 50cm
  2. Περαιτέρω επικάλυψη της περιοχής με νέο χαλίκι ύψους 20cm
  3. Κατασκευή τσιμεντένιας βάσης στις περιοχές διοίκησης, υποδοχής και καταγραφής ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον όποιο δυνητικό κίνδυνο.

Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει, θα διεξαχθεί εκ νέου έρευνα για τη λήψη πρόσθετων δειγμάτων εδάφους, ώστε να διασφαλισθεί ότι κανείς δεν εκτίθεται σε κίνδυνο.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωράει στην κατασκευή νέας κλειστής / ελεγχόμενης δομής στη Λέσβο.

«Μέχρι σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν προκύψει τέτοια επίπεδα παρουσίας μόλυβδου εντός της οριοθετημένης περιοχής, τα οποία να απαιτούν ειδικότερες παρεμβάσεις και αναθεώρηση του σχεδιασμού των κατασκευαστικών έργων στην προσωρινή δομή. Το επόμενο διάστημα θα γίνει από την πλευρά μας επιτόπια παρέμβαση – ενημέρωση τόσο των αιτούντων άσυλο / μεταναστών, όσο και των εργαζομένων στη δομή» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σχετικά Άρθρα