Ρέιτσελ Λεβίν: Η πρώτη τρανσέξουαλ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ρέιτσελ Λεβίν: Η πρώτη τρανσέξουαλ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διορίσει μια διεμφυλική παιδίατρο, τη Ρέιτσελ Λεβίν, στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, παίρνοντας σαφέστατες αποστάσεις από τα μέτρα που είχε λάβει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, και τα οποία είχαν κριθεί μεροληπτικά.

Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος που στην ευχαριστήρια ομιλία του, τον Νοέμβριο, αναφέρθηκε στα διεμφυλικά άτομα. Σήμερα υπογράμμισε ότι έκανε την «ιστορική επιλογή» να διορίσει αναπληρώτρια υπουργό την Λεβίν, που σήμερα είναι διευθύντρια των υπηρεσιών Υγείας στην Πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η Λεβίν «θα φέρει τις ηγετικές ικανότητες και την κρίσιμη εμπειρία που χρειαζόμαστε για να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους εν μέσω της πανδημίας, ανεξαρτήτως της καταγωγής, της φυλής, της θρησκείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, της ταυτότητας του φύλου τους ή της αναπηρίας τους», πρόσθεσε.

Υπουργός Υγείας θα αναλάβει ο νυν γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ξαβιέρ Μπεσέρα.

Η Λεβίν, η οποία είναι ψυχίατρος και καθηγήτρια πανεπιστημίου στον τομέα της παιδιατρικής, «πρόκειται να γίνει η πρώτη ομοσπονδιακή αξιωματούχος που είναι ανοιχτά διεμφυλική, ο διορισμός της οποίας θα εγκριθεί από τη Γερουσία», ανέφερε η ομάδα του Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί θα έχουν από αυτήν την εβδομάδα τον έλεγχο της Γερουσίας, του σώματος που εγκρίνει τους περισσότερους διορισμούς υπουργών.

Η ομάδα του Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η Λεβίν έχει λάβει τρεις φορές μέχρι σήμερα την έγκριση της Γερουσίας της Πενσιλβάνιας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Παλαιότερα ήταν συνδιευθύντρια του παιδιατρικού τμήματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πεν Στέιτ Χέρσεϊ Μέντικαλ Σέντερ, υπεύθυνη για το εφηβικό τμήμα του.

Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν είχε κάνει μια άνευ προηγουμένου αναφορά στα διεμφυλικά άτομα. «Είμαι υπερήφανος για τον συνασπισμό που συγκροτήσαμε όλοι μαζί, τον μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο στην ιστορία. Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι και ανεξάρτητοι. Προοδευτικοί, μετριοπαθείς και συντηρητικοί. Νέοι και γέροι. Κάτοικοι των πόλεων, των προαστίων και της υπαίθρου. Γκέι, ετεροφυλόφιλοι και διεμφυλικοί. Λευκοί, Λατινοαμερικάνοι, Ασιάτες, Αμερινδοί» και Αφροαμερικανοί», είχε δηλώσει τότε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υιοθετήσει πολλά αμφιλεγόμενα μέτρα σε βάρος των διεμφυλικών. Ανατρέποντας μια εμβληματική απόφαση του Δημοκρατικού προκατόχου του, του Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το 2017 την πρόθεσή του να απαγορεύσει στους διεμφυλικούς να υπηρετούν στον στρατό, επικαλούμενος «το τεράστιο ιατρικό κόστος» και τη «διαταραχή» που προκαλούν. Στις αρχές του 2018 το Πεντάγωνο ενέκρινε τελικά τη στρατολόγηση διεμφυλικών που δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου, ούτε έχουν σκοπό να το κάνουν, υπό τον όρο ότι θα υπηρετούν υπό το βιολογικό φύλο τους. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια όμως απέρριψαν αυτήν την πολιτική, κρίνοντάς την «παρόμοια» με την προηγούμενη. Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε τον Ιανουάριο του 2019 στο Ανώτατο Δικαστήριο που της έδωσε το δικαίωμα να μπλοκάρει τους υποψήφιους διεμφυλικούς στρατιώτες, εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

Με βάση κάποιες εκτιμήσεις, 1.320-15.000 διεμφυλικοί υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε σύνολο 1,3 εκατομμυρίου ενεργών στρατιωτών.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε επίσης να αποκλείσει τους διεμφυλικούς από τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ισότητα στην εργασία. Θεωρούσε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος του 1964 που απαγόρευε τις διακρίσεις «λόγω φύλου» δεν αφορά τις σεξουαλικές μειονότητες αλλά μόνο τις διαφορές ανδρών/γυναικών. Τον Ιούνιο του 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθάρισε την κατάσταση, κρίνοντας ότι ο νόμος αυτός προστατεύει και τα διεμφυλικά άτομα.

Σχετικά Άρθρα