Γώγος: Και ένα 30-40% του πληθυσμού να εμβολιαστεί έως τον Μάϊο, ανακούφιση θα είναι- Ανακοινώθηκαν 104 νέα εμβολιαστικά κέντρα
Καθυστερήσεις περίπου τριών μηνών στη διαδικασία εμβολιασμού προβλέπουν οι ειδικοί, την ώρα που το εγχείρημα αντιμετωπίζει προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως καταγράφει και πίνακας που δημοσιεύτηκε στην Tageszeitung, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται εκτός των 20 πρώτων χωρών σε ρυθμούς εμβολιασμών. Την ίδια ώρα επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μπήκαν από σήμερα στη «μάχη» του εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, όπως είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε «να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Το γεγονός, πάντως, πως τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν σε δημόσιες δομές υγείας δημιουργεί κινδύνους παράλυσης του συστήματος για άλλα περιστατικά περίθαλψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους χρησιμοποιούνται 6 δόσεις και όχι 5 δόσεις του εμβολίου από κάθε φιαλίδιο της Pfizer. Η οδηγία αυτή προέκυψε όπως είχε εξηγήσει από καινούργια αίτηση και καινούρια έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η χώρα μας παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την απορρόφηση των δόσεων του εμβολιασμού, επισημαίνει το υπ. Υγειάς. Για να συνεχίσει μάλιστα να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των χωρών που δεν χάνουν δόσεις από τη μη προσέλευση στα ραντεβού – που ας σημειωθεί είναι χαμηλή – διαθέτει πλέον τις δόσεις αυτές στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό.
Επίσης, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές στους πολίτες, προσπαθεί να βοηθήσει τους πολίτες ώστε να εφαρμόσουν σωστά τις οδηγίες για τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με αυτές, εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιώσει με το να απαντήσει στο sms. Αρα, όσοι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού που τους έχει σταλεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ΚΕΠ.
Επίσης, στην περίπτωση που όταν αναζητούμε ραντεβού στην πλατφόρμα, δεν εμφανίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάμε, π.χ αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που είναι κοντά στην εργασία του, τότε μπορεί, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα, να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι ναι. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας. Ακόμη, εάν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού; Η απάντηση και εδώ είναι ναι, με τη διαφορά ότι θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό.
Χ. Γώγος: Θα καθυστερήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά θα πετύχουμε το στόχο μας
Η διαδικασία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού θα αργήσει τόνισε, μιλώντας στο Mega, o καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.
«Έχει στηθεί το σύστημα του εμβολιασμού. Επιχειρησιακά και διαχειριστικά πάμε πολύ καλά. Μένει να έρθουν εμβόλια. Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί περί τους 100.000 ανθρώπους, ενώ μέχρι τέλος του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών για να μην έχουμε απώλειες», σημείωσε.
Παράλληλα, έκανε λόγο, ότι για να δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, πρέπει να εμβολιαστούν 4-5 εκατομμύρια πολιτών, κάτι που «μπορεί να καθυστερήσει και για λόγους διαχειριστικούς».
«Και ένα 30-40% να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το Μάιο, είναι ανακούφιση για το καλοκαίρι, ανεξάρτητα εάν θα έχουμε το επιθυμητό τοίχος ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό του 60-70% του πληθυσμού. Θα πάει καλά η διαδικασία του εμβολιασμού. Μπορεί να καθυστερήσει 2-3 μήνες η διαδικασία, αλλά θα πετύχουμε το στόχο μας», πρόσθεσε.
Mε πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ