Αντιδράσεις για το άνοιγμα των χιονοδρομικών σε κλειστή Ελλάδα και με “κόκκινη” Αττική – Αποφάσεις των ειδικών

Αντιδράσεις για το άνοιγμα των χιονοδρομικών σε κλειστή Ελλάδα και με “κόκκινη” Αττική – Αποφάσεις των ειδικών

Τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής παραμένουν σε υψηλά επίπεδα γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και στάση αναμονής για τα υπόλοιπα βήματα και ειδικά για τα χιονοδρομικά κέντρα, οι πληροφορίες για το άνοιγμα των οποίων έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Για το θέμα έχει εκτεθεί με δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αλλά χθες το απόγευμα με διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύσθηκε πως υπάρχει άμεσα τέτοια προοπτική. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε 566 κρούσματα, με τα 265 να εντοπίζονται στην εν λόγω περιοχή της χώρας. Ανησυχία, όμως, επικρατεί και για τα «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης.

Το σύνολο των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα είναι 26, δύο εξ αυτών, όμως, αφορούν άτομα που δεν είχαν πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό ή είχαν επαφή με άτομο που είχε ταξιδέψει. Και τα δύο εντοπίστηκαν στην Αττική, ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη δύο που βρίσκονται σε Αθήνα και Κρήτη.

Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων από τις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για εποχιακή δραστηριότητα, επέφερε και αντιδράσεις, καθώς κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρξουν εξαιρέσεις για όσους επισκέπτονται τα χιονοδρομικά κέντρα, με την απόδειξη της κράτησης σε ξενοδοχείο να αποτελεί το “διαβατήριο” για τη μετακίνηση. Αλλά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν, προκαλεί και αντιδράσεις σε μία κοινωνία που νιώθει κόπωση από τις οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας.
Επιπλέον, οι κλάδοι για τους οποίους εξακολουθούν και ισχύουν περιορισμοί, έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται από την ώρα που άνοιξε ξανά και το λιανεμπόριο. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι πιέσεις στην κυβέρνηση από τους κυνηγούς και τους ψαράδες, δύο ομάδες στις οποίες η ΝΔ παραδοσιακά πάντα κυριαρχούσε.

Έτσι, ενώ αρχικά οι αποφάσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα επρόκειτο να ληφθούν την άλλη εβδομάδα, το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί “πακέτο” με τα χιονοδρομικά αυτή την εβδομάδα, σε σύσκεψη την Πέμπτη.

Εξετάζεται επίσης το άνοιγμα των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με το επιχείρημα ότι πολλοί πολίτες, ιδίως ηλικιωμένοι, εξοφλούν λογαριασμούς σε αυτά και όσο παραμένουν κλειστά καταλήγουν να συνωστίζονται στις τράπεζες.

Το επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων (το ενδεχόμενο να επέστρεφαν στα θρανία πρώτα μόνο οι μαθητές της Γ Λυκείου εγκαταλείφθηκε για τεχνικούς λόγους, καθώς οι καθηγητές δεν διδάσκουν μόνο σε μία τάξη και θα ήταν αδύνατο ταυτόχρονα να λειτουργεί η τηλεκπαίδευση), πιθανότατα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το άνοιγμα της εστίασης αργεί ακόμη και θα συζητηθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν πρώτα εστιατόρια και καφέ, αυστηρά για καθήμενους και μόνο σε εξωτερικό χώρο, καιρού επιτρέποντος και με την κυβέρνηση να επικαλείται την επιδότηση για θερμαντικά σώματα.

Πάντως η κυβέρνηση δεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας ή της υποχρέωσης αποστολής SMS στο 13033, παρότι ή ακριβώς διότι η κινητικότητα τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων έχει ευλόγως αυξηθεί σημαντικά.

Σχετικά Άρθρα