Εμβόλιο Covid-19: Πώς οι 5 δόσεις από κάθε φιαλίδιο έγιναν 6
Την ανακοίνωση, ότι δηλαδή από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου, πλέον θα γίνονται 6 αντί για 5 εμβόλια, είχε κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα των 5 δόσεων που με νεότερη απόφαση έγιναν 6, έδωσε χτες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Η χρησιμοποίηση 6 δόσεων από κάθε φιαλίδιο της Pfizer, είναι απόφαση που πάρθηκε σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει προέλθει από μια διαδικασία, κατά την οποία έγινε ξανά καινούργια αίτηση και καινούργια έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε καινούργιο φύλλο οδηγιών χρήσης και από εδώ και πέρα, από αύριο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιούμε 6 δόσεις ανά φιαλίδιο της Pfizer.
Αυτό είναι με βάση μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες.
(…) Η απόφαση πάρθηκε στο σκεπτικό ότι η έκτη δόση ήταν εκεί. Γνωρίζαμε όλοι από το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων, ότι μπορούσαμε να έχουμε την έκτη δόση. Και αυτό έγινε συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό άλλαξαν οι οδηγίες.
Εμείς από την πρώτη στιγμή ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό. Έχουμε ενημερώσει τα πληροφοριακά συστήματα για να υποδεχθούν την αλλαγή αυτή και έχουμε προετοιμάσει και την εφοδιαστική αλυσίδα».
Δε θα ακολουθήσουμε μοντέλο Βρετανίας
Όταν ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε εάν υπάρχουν σκέψεις να ακολουθήσουμε μοντέλο Βρετανίας, με τη δεύτερη δόση να γίνεται σε 12 εβδομάδες αντί για 21 ημέρες, προκειμένου να εξασφαλιστούν εμβόλια για μεγαλύτερο αριθμό πολιτών,δήλωσε:
- «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σκέψη να αλλάξουμε τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου και να επεκτείνουμε τη διάρκεια, το διάστημα που θα γίνεται η δεύτερη δόση».
Το καλοκαίρι ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακών ομάδων
Με τις δεδομένες καθυστερήσεις στην έγκριση άλλων εμβολίων και την παράδοση λιγότερων δόσεων εμβολίου από τη Pfizer, υπάρχει σχετική καθυστέρηση στον προγραμματισμό του εμβολιασμού που μετακυλύεται στον εμβολιασμό των νεότερων πολιτών.
Σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Θεμιστοκλέους παρατήρησε ότι ο εμβολιασμός των νεότερων πολιτών «εξαρτάται αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Πιστεύουμε ίσως προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους να εμβολιαστούν και οι νεότεροι συμπολίτες μας».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «επόμενη ομάδα η οποία θα είναι για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι τα άτομα 80-85 ετών».
Ρούλα Σκουρογιάννη