Ο “δεύτερος βιασμός” της Σ. Μπεκατώρου: Ο ένοχος δύναται να τιμωρηθεί – Τι λέει στο libre πρώην μέλος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, τι υποστηρίζουν νομικοί (vid)

Ο “δεύτερος βιασμός” της Σ. Μπεκατώρου: Ο ένοχος δύναται να τιμωρηθεί – Τι λέει στο libre πρώην μέλος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, τι υποστηρίζουν νομικοί (vid)

Καμία ανοχή. Πάμε να βάλουμε τα πράγματα από την αρχή στη θέση τους για να καταλάβει και ο κόσμος που διαβάζει αυτό το κείμενο περί τίνος πρόκειται. Εδώ και αρκετές ημέρες μία Ολυμπιονίκης, μία αθλήτρια που τίμησε με την ύψιστη μορφή τιμής τα ελληνικά χρώματα βγήκε και κατήγγειλε τον βιασμό της από μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας.

Του Νίκου Βόπη

Σωστά; Λάθος! Η Σοφία Μπεκατώρου, η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης, σύζυγος και μητέρα, δεν κατήγγειλε τον βιασμό της αυτές τις μέρες που το θέμα έγινε φλέγον. Κατήγγειλε τον βιασμό της περίπου τρεις μήνες πριν. Και τι έγινε; Μερικά Μέσα προσπάθησαν να “θάψουν” την είδηση, να μην δώσουν έκταση στο θέμα.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν ο θύτης θα έπρεπε να είχε ήδη συλληφθεί και οδηγηθεί στο δικαστήριο και στη συνέχεια αφού καταδικαζόταν να έπαιρνε το δρόμο για τις φυλακές.

Και το ερώτημα είναι αν μπορεί αυτό να συμβεί. Αν μπορεί δηλαδή παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής ο κατηγορούμενος να πληρώσει για την αποτρόπαια πράξη του. Ο νόμος είναι σαφής όποιο κι αν είναι το έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που θα εντοπίσουν οι αρχές, βιασμός ή ασέλγεια δηλαδή, ο χρόνος παραγραφής είναι τα 15 έτη. Υπάρχει όμως ένα παράθυρο για να αποφευχθεί ο “δεύτερος βιασμός” της Σοφίας… δηλαδή ο ένοχος να μείνει όχι μόνο ατιμώρητος αλλά και παντελώς αλώβητος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και βήμα βήμα για να δούμε πως ακριβώς λειτουργεί το όλο ζήτημα σε αυτή τη χώρα:

25 Νοεμβρίου: Έγινε η αρχή, αλλά…

Η πρώτη φορά που η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για αυτό που της συνέβη δεν ήταν ούτε αυτές τις μέρες που έχει ξεσπάσει ο σάλος ούτε στις 21 Δεκεμβρίου που κυκλοφόρησε η συνέντευξη που έδωσε στο γυναικείο περιοδικό Marie Claire. Η πρώτη φορά που η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης μίλησε για τον βιασμό της ήταν στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε διοργανώσει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για τον σεξισμό την πατριαρχία και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία η Σοφία Μπεκατώρου είχε γράψει:

“Εχοντας βιώσει προσωπικά σεξουαλική αποπλάνηση από παράγοντα στον αθλητισμό και σιώπησα μέχρι προσφάτως κατανοώ πόσες διαφορετικές συνέπειες θα είχαν τα άτομα αν είχα μιλήσει και πόσο λιγότερα ενοχικά συναισθήματα θα είχα βιώσει. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, κατάφερα να καταγγείλω το γεγονός στον εισαγγελέα με στόχο να προστατέψω όσο γίνεται άλλες αθλήτριες”. 

21 Δεκεμβρίου: Ακόμα μία φορά

Η Σοφία Μπεκατώρου σε μία συνέντευξη ζωής αποκαλύπτει σε γυναικείο περιοδικό πανελλήνιας κυκλοφορίας το τι ακριβώς της συνέβη, αυτή τη φορά με περισσότερες λεπτομέρειες. Μίλησε για τον άνθρωπο που της άλλαξε τη ζωή χωρίς φυσικά εκείνη τη στιγμή να τον κατονομάσει. Το βίντεο είναι στο Youtube, μπορείτε να το δείτε όποτε θέλετε. Ας μη σταθούμε όμως εκεί.

Ένας μήνας! Ένας ολόκληρος μήνας πέρασε σχεδόν χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Χωρίς να γίνει ή να ακουστεί το παραμικρό. Η είδηση έπαιζε στα χαμηλά για λίγες ημέρες και μετά εξαφανίστηκε.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Marie Claire:

“Κάποια στιγμή, όπως μιλάγαμε με τον Χ, γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.

Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό, κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα, λέγοντάς του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνησή του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ, πριν πάει στο δωμάτιό του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιό του. Εκείνος, προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό, απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνές μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.

Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε.

Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά”.

21 Δεκεμβρίου: Έγινε η αρχή, αλλά…

Η Σοφία Μπεκατώρου σε μία συνέντευξη ζωής αποκαλύπτει σε γυναικείο περιοδικό πανελλήνιας κυκλοφορίας το τι ακριβώς της συνέβη. Μίλησε με κάθε λεπτομέρεια για τον άνθρωπο που της άλλαξε τη ζωή χωρίς φυσικά εκείνη τη στιγμή να τον κατονομάσει. Το βίντεο είναι στο Youtube, μπορείτε να το δείτε όποτε θέλετε. Ας μη σταθούμε όμως εκεί.

Ένας μήνας πριν! Ένας ολόκληρος μήνας πέρασε σχεδόν χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Χωρίς να γίνει ή να ακουστεί το παραμικρό. Η είδηση έπαιζε στα χαμηλά για λίγες ημέρες και μετά εξαφανίστηκε.

14 Ιανουαρίου: Και τώρα μιλάμε…

Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στον αθλητισμό μίλησε ξανά για το τραγικό περιστατικό που βίωσε όταν ήταν μόλις 21 ετών. Και κάπου εκεί ξεκίνησε το “domino effect”. Σε αυτή τη χώρα που ζούμε ο ίδιος άνθρωπος χρειάστηκε να μιλήσει ανοικτά, για δεύτερη φορά για ένα προσωπικό, τραγικό γεγονός που της άλλαξε τη ζωή.

Το θέμα αυτή τη φορά άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Το ένα “τουβλάκι” έριχνε το άλλο και πήγαινε λέγοντας. Αρκετές αθλήτριες πήραν το θάρρος και τη δύναμη να βγουν στα κοινωνικά δίκτυα και να μιλήσουν για παρόμοιες εμπειρίες.

15 Ιανουαρίου: Ελλάς, το μεγαλείο σου…

Σε οποιοδήποτε άλλο πολιτισμένο μέρος της Ευρώπης οι αρμόδιοι φορείς θα είχαν ήδη καθαιρέσει τους υπαίτιους και θα τους είχαν ήδη απαγγελθεί οι τιμωρίες τους. Στην Ελλάδα ομως τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς. Υποτίθεται, και τονίζω τη λέξη υποτίθεται, πως μία Ομοσπονδία έχει ως προτεραιότητά της την ασφάλεια των αθλητών της, την προστασία τους και την παροχή οποιασδήποτε μορφής βοήθειας προς αυτούς όποτε και εάν τη χρειαστούν.

Τι έκανε λοιπόν η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία; Εξέδωσε μία εμετική ανακοίνωση. Μέσα σε αυτή δήλωνε ευθαρσώς πως δεν είχε λάβει καμία επίσημη επιστολή για το συγκεκριμένο συμβάν ή έστω κάποια άτυπη καταγγελία. Εκτός αυτού, Μάλιστα, η Ομοσπονδία με απόλυτη υπερηφάνεια δήλωσε στη συνέχεια της επιστολής πως εφόσον η Κα Μπεκατώρου πήρε την απόφαση να μιλήσει γι’ αυτό το ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ, τότε θα έπρεπε να γίνει πιο συγκεκριμένη και να κατονομάσει τον υπαίτιο για να μπορέσει κι εκείνη με τη σειρά της και τον καθαιρέσει απ’ τα καθήκοντά του.

16 Ιανουαρίου: Ιατρίδου και Μπικόφ, η σειρά σας!

Δύο μέρες αργότερα και ενώ η είδηση είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις και είχε αρχίσει ήδη να συγκλονίζει το πανελλήνιο δύο ακόμα πρώην επαγγελματίες αθλήτριες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για παρόμοια περιστατικά. Ευτυχώς, στην περίπτωσή τους δεν υπήρξε σωματικός βιασμός αλλά ψυχικός βιασμός και σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό φυσικά δεν μειώνει τη κτηνώδη φύση των θιτών.

Ραμπέα Ιατρίδου και Μάνια Μπικόφ, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, πήραν θάρρος από το come out της Μπεκατώρου και μίλησαν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις δικές τους εμπειρίες. Η πρώτη παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από αθλίατρο κατά την επίσκεψή της στο ιατρείο του για έναν τραυματισμό. Η δεύτερη διηγήθηκε μία παρόμοια ιστορία, μία σεξουαλική παρενόχληση από γιατρό της ομάδας που της ζητούσε να κατεβάσει το μαγιό της διαρκώς ενώ η ενόχληση ήταν στον ώμο.

16 Ιανουαρίου: Τελικά ο θύτης έχει όνομα

Μετά και την απερίγραπτη πρώτη επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας η Σοφία Μπεκατώρου έκανε αυτό που ακριβώς έπρεπε. Κίνησε κάθε νομική διαδικασία και κατονόμασε τον δράστη στην εισαγγελεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης.

Αντίδραση από την Ομοσπονδία; Καμία! Καμία απολύτως αντίδραση. Η μοναδική κίνηση που πραγματοποιήθηκε και φυσικά αυτή αποτέλεσε ατομική πρωτοβουλία ήταν η παραίτηση για λόγους κύρους από το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Γιάννη Παπαδημητρίου. Ο Πρόεδρος του Ιστιοπλοΐικού Ομίλου Πειραιώς τόνισε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία ούτε λίγο ούτε πολύ όχι μόνο δεν στηρίζει την Ολυμπιονίκη αλλά μέμφεται για το χρόνο της δήλωσής της.

16 Ιανουαρίου: Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά

Την ίδια ημέρα με την παραίτηση του Κου Παπαδημητρίου βγήκε στο φως της δημοσιότητας και το όνομα του φερόμενου δράστη. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας, τον Αριστείδη Αδαμόπουλο.

Η Νέα Δημοκρατία ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα ως όφειλε να κάνει βασιζόμενη μόνο και μόνο στις κατηγορίες και όχι στο αν εν τέλει είναι ένοχος για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Στη συνέχεια, το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση μέσω της οποίας ενημέρωσε πως ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αδαμόπουλου. Λες κι αυτό ήταν που μας έκαιγε, το να παραιτηθεί απ’ το αξίωμά του και από την κομματική του ιδιότητα.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως μας μίλησε πρώην μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που για λόγους ανωνυμίας και ακεραιότητας θέλησε να μην αποκαλύψουμε το όνομά του…

  • “Ξέρετε δεν είναι το πρώτο ανάλογο περιστατικό που συμβαίνει. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανώνυμες καταγγελίες εις βάρος κι άλλων μελών της Ομοσπονδίας για παρόμοιες συμπεριφορές. Όμως ένας αθλητής, όταν του συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά.
  • Θεωρεί πως εάν βγει και μιλήσει αρχικά δεν θα τον πιστέψει κανείς και στη συνέχεια όχι μόνο δεν θα δικαιωθεί αλλά πιθανότατα θα τον εξαφανίσουν. Και οι αθλητές είναι αθλητές και αφιερώνουν τη ζωή τους σε κάθε άθλημα επειδή το λατρεύουν. Επειδή δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Οπότε για χάρη του αθλήματος αποφασίζουν να μη μιλήσουν.
  • Η Σοφία έκανε πολύ καλά που βγήκε και μίλησε και σίγουρα πλέον να νιώθει καλύτερα. Όσο καλύτερα μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος που έχει βιώσει κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει ένα ντόμινο αντιδράσεων και πως απ’ ότι μαθαίνω θα γίνουν αρκετές αλλαγές στη διοικητική δομή όχι μόνο της Ελληνικής Ιστοπλοΐκής Ομοσπονδίας αλλά και άλλων Ομοσπονδιών γενικότερα.
  • Αυτό επετεύχθη εξαιτίας της Σοφίας και θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στην ίδια που βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να βγει να μιλήσει, παρακινώντας με αυτό τον τρόπο κι άλλες αθλήτριες να γίνουν πιο δυνατές και να αποκαλύψουν παρόμοια συμβάντα.
  • Δεν ξέρω και δεν μπορώ να γνωρίζω την έκβαση που θα έχει αυτή η ιστορία. Έμαθα σήμερα πως υπάρχει και το ενδεχόμενο της παραγραφής άκουσον άκουσον. Μιλάμε για ένα κράτος δικαίου το οποίο είναι ανύπαρκτο. Η Ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει και αυτό τα λέει όλα”.

16 Ιανουαρίου: Πήρε θέση ο Αδαμόπουλος

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος φέρεται να είναι ο δράστης στην υπόθεση πήρε θέση χωρίς ωστόσο να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, να αναιρεί ή να διαψεύδει για τα όσα κατηγορείται.

Σε μία λιτή ανακοίνωση το μόνο που φρόντισε να δηλώσει είναι να μην καταπατηθεί το τεκμήριο της αθωότητας ενώ ζήτησε από την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν το όνομά του και την οικογένειά του.

17 Ιανουαρίου: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το libre και την επικοινωνία που είχε με δικηγορικό γραφείο υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ο θύτης να μην τιμωρηθεί. Πως γίνεται αυτό; Η Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε ένα αδίκημα το οποίο συνέβη το 1998. Υπάρχει όμως και ένα αλλά….

  • “Η Εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Αρχικά, θα κλητεύσει τη Σοφία Μπεκατώρου να δώσει μία πιο αναλυτική κατάθεση για τα όσα έγιναν τότε. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο κενό εδώ. Όλα όσα έγιναν, έγιναν το 1998, πριν από 23 χρόνια δηλαδή.
  • Όποιο κι αν είναι το έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που θα εντοπίσουν οι αρχές, βιασμός ή ασέλγεια δηλαδή, ο χρόνος παραγραφής είναι τα 15 έτη. Τι σημαίνει αυτό; για να μπορέσει να δυναμώνει η υπόθεση και εν τέλει ο κατηγορούμενος να τιμωρηθεί θα χρειαστεί να βρεθούν κι άλλες καταγγελίες, αντίστοιχες με αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου, για να προστεθούν στη δικογραφία που θα σχηματιστεί, οι οποίες θα πρέπει να έχουν χρόνο τέλεσης μικρότερο των 15 χρόνων.
  • Εκτός αυτού, ο εισαγγελικός λειτουργός που θα αναλάβει την υπόθεση θα χρειαστεί να καλέσει κι άλλα μέλη της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας για να καταθέσουν. Ακόμα, θα πρέπει να ζητηθεί και η διαβίβαση παλαιότερης κατάθεσης που είχε κάνει η Σοφία Μπεκατώρου στο πλαίσιο έρευνας το οποίο αφορούσε καταγγελία του Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία. Μάλιστα, απ’ όσο γνωρίζουμε και σε εκείνη την κατάθεση η Μπεκατώρου είχε μιλήσει για τα όσα της είχαν συμβεί χωρίς να ξέρουμε κάτι παραπάνω.
  • Η λογική λέει ότι ο Εισαγγελέας θα καλέσει για κατάθεση και τον Αριστείδη Αδαμόπουλο ο οποίος φέρεται να είναι ο θίτης”.

Σχετικά Άρθρα