Η Hürriyet βλέπει “‘Ανοιξη στο Αιγαίο”- Το παρασκήνιο της πρόσκλησης Τσαβούσογλου στον Δένδια για συνάντηση στην Αττάλεια

Η Hürriyet βλέπει “‘Ανοιξη στο Αιγαίο”- Το παρασκήνιο της πρόσκλησης Τσαβούσογλου στον Δένδια για συνάντηση στην Αττάλεια

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (L) meets Foreign Minister of Greece Nikos Dendias (R) in New York, United States on 26 September 2019 [Cem Özdel/Anadolu Agency]

Το «παρασκήνιο» της ημέρας που ανακοινώθηκε από Αγκυρα και Αθήνα η συμφωνία για έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρουσιάζει, μέσα από μια «εξιδανικευμένη» εικόνα για τη «νέα εποχή στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις» η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, όπως μεταδίδει το lawandorder.gr.

Στο δημοσίευμά της, με τίτλο «Άνοιξη ξανά στο Αιγαίο», εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία στην «έδρα», την τουριστική πόλη της Τουρκίας, Αττάλεια. Κάτι που έχει κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν με ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείας και πολιτικά πρόσωπα.

«Τσαβούσογλου προς την ελληνική αντιπροσωπεία: «Ελάτε να σας φιλοξενήσουμε στην Αττάλεια», γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα. Η Αττάλεια είναι και εκλογική έδρα του Μ.Τσαβούσογλου, την οποία, όμως, επανειλημμένως έχει χάσει σε εκλογές από τους αντιπάλους, «ευρωπαϊστές», «κοσμικούς» και «κεμαλικούς», με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει πολλάκις τη δυσαρέσκεια του Ακ Σαράϊ.

Το δημοσίευμα της Hürriyet, το οποίο αντικατοπτρίζει μια καθαρά τουρκική ματιά στα γεγονότα των προηγουμένων ημερών, οπότε, προ πενθημέρου, ανακοινώθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών, περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, και ορισμένα στοιχεία, τα οποία, ως όλα δείχνουν, έχουν διοχετευθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πρόκειται, πάντως, για ένα άρθρο, στο οποίο ο συντάκτης του τίθεται εμφανώς υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στο χείλος του πολέμου

Αναλυτικά, γράφει: «Οι γραμμές επικοινωνίας της διπλωματίας μερικές φορές λειτουργούν τόσο γρήγορα… Μια μόνο λέξη αλλάζει τεράστιες εντάσεις και ισορροπίες στο χείλος του πολέμου.

Να ένα παράδειγμα: Ανακοινώσεις Navtex που εξέδωσε η Ελλάδα στη σειρά, οι οποίες εξόργισαν την Τουρκία. Μαχητικά αεροσκάφη προετοιμάζονται για άσκηση στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη στις αρχές Ιανουαρίου.

Τότε… Πρωινές ώρες: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλωσορίζει τον υπουργό Εξωτερικών της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχομένων), Ταχσίν Ερτουργκρούλογλου.

Το θέμα, φυσικά, είναι η Κύπρος, η Ελλάδα και το Αιγαίο. Σε μια μέρα σαν αυτή, ο Τσαβούσογλου στέλνει ένα μήνυμα στην ελληνική πλευρά: «Ας ξεκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες».

Αυτό το κάλεσμα φτάνει αμέσως στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Σας είπα, μερικές φορές αυτοί οι δίαυλοι της διπλωματίας λειτουργούν «πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και του φωτός».

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Γράφει χαρακτηριστικά η “Χουριέτ”:

Την ίδια μέρα, το μεσημέρι: Ο πρέσβης μας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, καλείται με αστραπιαία ταχύτητα. Απαντά στην ερώτηση που του τέθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα:

«Φυσικά είμαστε έτοιμοι. Και ο Υπουργός μας είναι πολύ σοβαρός επ’ αυτού. Ας ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες. Ας μην περιμένουμε άλλο».

Απόγευμα: Ο πρέσβης μας στην Αθήνα ενημερώνει την Άγκυρα ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να διεξάγει συνομιλίες. Επιπλέον, μεταφέρει ως εντύπωση ότι «η ελληνική πλευρά θέλει να ξεκινήσει αμέσως».

Βραδινές ώρες, περίπου στις 21:00: Κτυπά το τηλέφωνο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϋ.

Στην άλλη πλευρά της γραμμής είναι ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Κύριε Ακσόϋ… Χαιρετισμούς. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό το κάλεσμα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες χωρίς να χαθεί χρόνος».

  • Φυσικά, αυτό θα ήταν ενδεδειγμένο.
  • Τότε, ας μην χάνουμε χρόνο. Ας το ανακοινώσουμε με μία κοινή ανακοίνωση ταυτόχρονα απόψε.
  • Είμαστε έτοιμοι.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά ώρας. Τι λέτε για τις 21:00 μ.μ. σύμφωνα με τη δική σας ζώνη ώρας;

Και οι ανακοινώσεις λαμβάνουν χώρα την ίδια περίπου ώρα.

Το πρωί, η γραμμή επικοινωνίας άνοιξε με ένα μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών, Τσαβούσογλου. Το βράδυ, κλείνει με την ανακοίνωση της έναρξης των, δυνάμει ιστορικά σημαντικών, συνομιλιών.

Πρόσκληση στην Αττάλεια

Έτσι ξεκινά ο άνεμος της άνοιξης στο Αιγαίο. Υπάρχουν και άλλα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιθυμεί να προβεί σε μία χειρονομία όταν είναι βέβαιο ότι θα έρθει η αντιπροσωπεία από την Αθήνα.

Προσκαλεί την ελληνική αντιπροσωπεία στην Αττάλεια. Ο Τσαβούσογλου θέλει να φιλοξενηθούν στην Αττάλεια, στο φόντο της ιστορίας, της θάλασσας και της ειρήνης.

Επιθυμεί αυτό να αποτελέσει μια ειλικρινή αρχή. Η Ελλάδα ευχαριστεί για αυτήν την πρόσκληση. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 25.

Στην πραγματικότητα, καταλαβαίνω ότι η αντιπροσωπεία θέλει να έρθει στην Κωνσταντινούπολη. Εάν δεν την έχουν δει, θα θέλουν σίγουρα να την επισκεφθούν. Νομίζω ότι θα είχε νόημα αν ο αγαπητός μου, Σαφετ Τονγκούτς (σ.σ. ταξιδιωτικός συγγραφέας, επαγγελματίας ξεναγός) τους μιλούσε για την Κωνσταντινούπολη.

Εντούτοις, μαθαίνω ότι η αντιπροσωπεία θα επιστρέψει την ίδια μέρα. Δεν πειράζει. Και αυτό είναι μια αρχή.

Τα παιδιά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, για πολλά χρόνια, υπέφεραν πολλά από αυτές τις εντάσεις.

Από τις ημέρες έντασης των δύο πλευρών, οι έμποροι όπλων κέρδισαν. Αν η μία πλευρά αγόραζε ένα υποβρύχιο, το ίδιο έπραττε και η άλλη. Αγόρασε κάποιος ένα μαχητικό αεροσκάφος; Ο άλλος αμέσως παρατασσόταν. Έτσι, κερδισμένες ήταν μόνο εκείνες οι χώρες που κατασκευάζουν και πουλούσαν όπλα.

Οι προϋπολογισμοί και των δύο χωρών είχαν πάντα έλλειμμα λόγω αυτών των προμηθειών όπλων. Για χρόνια, οι δύο πλευρές του Αιγαίου δεν μπορούσαν να βρεθούν μαζί. Γνωρίζω πολύ καλά ότι λόγω της πανδημίας και της έντασης, οι έμποροι και οι άνθρωποι των νησιών του Αιγαίου υπέφεραν πολύ.

Ως εκ τούτου, ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για τις συνομιλίες Τουρκίας-Ελλάδας που θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου. Οι διπλωμάτες, τους οποίους αποκαλώ «καλλιτέχνες εύρεσης μίας λογικής λύσης χωρίς να προσβάλλονται οι δύο πλευρές», ελπίζω ότι θα διαβούν αυτήν την πόρτα και θα φέρουν έναν άνεμο άνοιξης για το Αιγαίο.

Λαμβάνω σημαντικές πληροφορίες ότι το 2021 θα είναι μια θετική χρονιά για την εξωτερική πολιτική την επόμενη περίοδο».

Σχετικά Άρθρα