Middle East Eye: Ο Μπάιντεν δεν απαντάει σε τηλεφώνημα του Ερντογάν

Middle East Eye: Ο Μπάιντεν δεν απαντάει σε τηλεφώνημα του Ερντογάν

Φωτο Αρχείου

Λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αγνόησε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μια ασυνήθιστη κίνηση έναντι ενός ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης δήλωσαν στο Middle East Eye ότι το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε να μιλήσει με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά ενώ έχουν περάσει εβδομάδες από τότε, ποτέ δεν έγινε η συνομιλία μεταξύ των δύο.

Η επιλογή του Μπάιντεν να μην σηκώσει το τηλέφωνο, δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη, αν ληφθούν υπόψιν οι δηλώσεις που έκανε πέρσι στους New York Times, πως κατά τη διακυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση έναντι της Άγκυρας.

Άλλωστε και ο Ερντογάν δεν έσπευσε να συγχαρεί αμέσως τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη στις 3 Νοεμβρίου, καθώς οι σχέσεις του με την διακυβέρνηση Τραμπ ήταν ιδιαίτερα καλές. Ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν μάλιστα ένας από τους τελευταίους ηγέτες παγκοσμίως που έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον Μπάιντεν.

Τόσο οι συνεργάτες του Μπάιντεν όσο και του Ερντογάν, απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως για το θέμα του «αναπάντητου τηλεφωνήματος» παρά τα σχετικά αιτήματα του Middle East Eye.

Εκπρόσωπος του Μπάιντεν, ανέφερε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να ανακοινώνει οποιαδήποτε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα του εκλεγμένου προέδρου. 

«Πέραν αυτών, δεν θα γίνει κανένα άλλο σχόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας είπε ότι θα δημοσιευθεί εάν γίνει τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.

Πέρα από το θέμα του τηλεφωνήματος, Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν αναφέρει δημόσια ότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι μια εποικοδομητική σχέση με την νέα αμερικανική διοίκηση.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι επαφές της Άγκυρας με την μεταβατική ομάδα του Μπάιντεν ήταν έως τώρα «πολύ θετική».

«Είπαν ότι επιθυμούν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα», πρόσθεσε ο Καλίν.

Ωστόσο ο δισταγμός Μπάιντεν να μιλήσει με τον Ερντογάν ενώ έχει συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων των ΗΠΑ, από την Νότια Κορέα, την Αυστραλία έως τη Νέα Ζηλανδία, δείχνει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν βιάζεται να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση.

«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας σε αυτό το σημείο του πλανήτη, και η διοίκηση Μπάιντεν επίσης θα επιδιώκει μια σχέση χωρίς προβλήματα με την Άγκυρα», δήλωσε ο Ασλί Αϊντιστασμπας, συνεργάτης του think tank ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), στο Middle East Eye. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα αλλά και τοξικότητες στις διμερείς σχέσεις.

Ο αναλυτής ανέφερε ότι η πρώτη αντίδραση της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι να κρατήσει μικρές αποστάσεις: «Ούτε υποστηρίζει την Τουρκία ως μοντέλο για την περιοχή ούτε την στοχοποιεί ως γεωπολιτικό ταραχοποιό. Απλή ουδετερότητα και αποστάσεις».

Σχετικά Άρθρα