Ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε χαλάρωση των μέτρων-Νέα μέτρα στήριξης: Κάλυψη του ενοικίου και τον Φεβρουάριο, για 2 ακόμη μήνες επίδομα ανεργίας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε χαλάρωση των μέτρων-Νέα μέτρα στήριξης: Κάλυψη του ενοικίου και τον Φεβρουάριο, για 2 ακόμη μήνες επίδομα ανεργίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή (συζήτηση για την πανδημία) αναφερόμενος στην επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» τονίζοντας πως η αναφορά που θα κάνει σε αυτή είναι μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις και να «διαλυθούν μίση».

Στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε συγκεκριμένα ότι:

Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ένα ακόμη μήνα, τον Φεβρουάριο
και ότι
επεκτείνονται και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020 – Κανείς δεν έμεινε απροστάτευτος

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος», τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1/2021 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

O Kυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, από όπου ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή αλλά και στα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η χώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πλέον έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, γιατί έχει μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας και υπάρχουν 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ.

«Σήμερα, σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε -δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα- σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21η θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε βέβαια το καμπανάκι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και περιέγραψε τα επόμενα βήματα: «Διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».

Μάλιστα, ανακοίνωσε πως το πρόστιμο για όσους δεν τηρούν τα μέτρα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 500 ευρώ.

Υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πανδημία, ότι «δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, όπως είπε, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες -και έχουν και μερικές πράσινες περιφέρειες- είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

«Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα στοιχεία για διασωληνωμένους και νεκρούς λόγω Covid στη χώρα μας.

«Είμαστε η πέμπτη καλύτερη ή χειρότερη χώρα στον αριθμό των θανάτων» ανέφερε.

Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως χθες η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους σε όλη την Ε.Ε.

Αναφερόμενος στις ημέρες των εορτών είπε πως η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των ειδικών. «Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις».

Έπειτα, υπογράμμισε πως τα στοιχεία αυτά, όμως, δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό.

«Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία μπορεί να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα» δήλωσε αναφορικά με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για «κόκκινες» περιοχές.

«Υπάρχει πάντα μία λογική πίσω από τη λήψη αυτών των αποφάσεων» τόνισε.

Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως «η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το σύστημα υγείας και δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ και συνειδητά το αφήνει να εξασθενίζει» όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο ίδιος απάντησε:

«Θέλω να θυμίσω, ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι κάθε χειμώνα, αυτό δεν αφορά μόνο την τετραετία από το 2015-19, κάθε χειμώνα με τη εποχική γρίπη είχαμε αναμονές που έφταναν και τις 30 μέρες… Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε ότι στους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν 150στα πλαίσια της υλοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος. Και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής γιατί επετεύχθη ο βασικός στόχος να μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση μόνο από τη στιγμή που θα έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ».

Έπειτα, αναφερόμενος στην οικονομία που πλήττεται από τον κορωνοϊό είπε πως «σ’ αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε, ευτυχώς, καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης».

Σχετικά Άρθρα