Πρώτος απολογισμός για τις γιορτές: Συγκρατημένη αισιοδοξία, προσοχή για σχολεία, αγορά – Η μετάλλαξη του ιού “χτυπά” περισσότερο τις γυναίκες;

Πρώτος απολογισμός για τις γιορτές: Συγκρατημένη αισιοδοξία, προσοχή για σχολεία, αγορά – Η μετάλλαξη του ιού “χτυπά” περισσότερο τις γυναίκες;

(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINNISI)

Η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού λόγω της κινητικότητας των πολιτών τις ημέρες των Χριστουγέννων αρχίζει δειλά να υποχωρεί και σε αυτό συμβάλλουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας και τον έλεγχο στην κοινότητα. Το γεγονός ότι διατηρείται η ήπια αποκλιμάκωση της κάλυψης κλινών ΜΕΘ, είναι ένα θετικό στοιχείο, με την πληρότητα του συνόλου Μονάδων Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται ακόμη στο 60%, όπως ενημέρωσε χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τους εντατικολόγους να επισημαίνουν πως η πληρότητα θα πρέπει να είναι κάτω από 50% για κάθε νοσοκομείο.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ο δείκτης θετικότητας είναι αρκετά χαμηλός μεσοσταθμικά και βρίσκεται μεταξύ 2% και 2,4%, ενώ ο δείκτης μετάδοσης είναι μεν 0,77, αλλά παραμένει κάτω από τη μονάδα (μία αύξηση πάνω από τη μονάδα θα σήμαινε αναζωπύρωση της πανδημίας).

Στον ευρωπαϊκό χάρτη, η κατάταξη της χώρας αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό τεστ κοροναϊού είναι καλή, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά, ωστόσο, τα πολλαπλάσια rapid tests (23.116) έναντι μοριακών ελέγχων (11.864) δεν παρουσιάζουν το πραγματικό μέγεθος της διασποράς του ιού.

Οι «σκληροί» δείκτες διασωληνωμένων και νεκρών (340 και 25 αντίστοιχα σήμερα), παρουσιάζουν επίσης μία αργή βελτίωση, όπως επισημάνθηκε στην ενημέρωση.

Από σήμερα, Πέμπτη, τα ξημερώματα και έως τις 18 Ιανουαρίου, ισχύει αυστηρό lockdown στην Αργολίδα και τη Σπάρτη μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων. Η αύξηση της διασποράς στην Πελοπόννησο παρατηρήθηκε πρώτη φορά πριν μία εβδομάδα.

Σχολιάζοντας ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στην κάμερα της ΕΡΤ1, την ευαίσθητη αυτή ισορροπία και την κατάσταση αρκετών περιοχών της χώρας μας, όπου δεν υπήρχαν ιδιαίτερα πολλά κρούσματα, αλλά σε μία νύχτα να ανατράπηκε η κατάσταση και οδηγήθηκαν σε καθολικό lockdown, όπως και της Ιρλανδίας, που ενώ διατηρούσε πολύ χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων, σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν δεκαπλασιαστεί, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι: 

  • «Έχει συμβεί πολλές φορές σε περιοχές που για αρκετό καιρό δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ανθρώπινο είναι οι κάτοικοι να χαλαρώνουν και να μην είναι τόσο προσεκτικοί όσο πριν. Αυτή η συμπεριφορά, με μαθηματική  βεβαιότητα οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων και είναι πολύ πιθανό, λόγω της μεταδοτικότητας του ιού, η κατάσταση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ξεφύγει. Μέχρι, λοιπόν, το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα, θα πρέπει όλοι να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί!».

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη Λέσβος, Βοιωτία, Κάλυμνος, καθώς και τοπικές περιοχές των ενοτήτων Δυτικής Αττικής, Κοζάνης και Ροδόπης και Λασιθίου, με την προσοχή των ειδικών να είναι στραμμένη στην Αττική, λόγω του μεγάλου πληθυσμού.

Υποχωρεί η ανησυχία για την κινητικότητα των Χριστουγέννων;

Χτες, ανακοινώθηκαν 671 νέα κρούσματα επί 36.000 ελέγχων, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.  Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Επιτροπή και τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος ΜΟ των τελευταίων 7 ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιος αριθμός κρουσμάτων είναι καθησυχαστικός, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι:

  • «Σημαντικότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ο δείκτης θετικότητας, επειδή τα κρούσματα κάποιες φορές είναι ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται. Χτες έγιναν 35.000 τεστ και, με το δεδομένο των 671 νέων κρουσμάτων, σημαίνει ότι είχαμε περίπου 2% θετικά κρούσματα και τα ίδια επίπεδα μας έδωσαν και τα στοιχεία της προηγούμενης ημέρας. Είμαστε αρκετά κάτω από το 4%, που, σύμφωνα με το ECDC, μία περιοχή χαρακτηρίζεται πράσινη. Στην Ευρώπη, πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Το ότι βρισκόμαστε στο μισό του 4% είναι πολύ θετικό. Το ποσοστό αυτό εκφράζει μεσοσταθμικά όλη την επικράτεια, ενώ σε κάποιες περιοχές το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Το θετικό αυτό δεδομένο, ίσως, μπορεί να μας επιτρέψει να ανοίξουμε σταδιακά κάποιες δραστηριότητες αλλά με τρομερά μεγάλη προσοχή, επειδή το θετικό δεδομένο μπορεί πολύ εύκολα να εκτροχιαστεί, διότι έρχεται ο χειμώνας και το ότι ζούμε σε εσωτερικούς χώρους λόγω του κρύου, ο συγχρωτισμός και τα σταγονίδια μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού.  Η προσοχή μας πρέπει να ιδιαίτερα μεγάλη και όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από το πάθημα του φθινοπώρου, όπου χαλαρώσαμε υπερβολικά, πολλοί δεν πίστευαν ότι υπάρχει πρόβλημα και έτσι φτάσαμε στο γενικευμένο lockdown».

 Δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Αυτή την εβδομάδα, άνοιξαν κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης και αναμένεται να δούμε ποια μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, για το άνοιγμα της αγοράς, για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Απαντώντας σχετικά με το αν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν κατηγορηματικός: 

  • «Όχι δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα! Η έννοια του ασφαλούς ανοίγματος είναι μία ανύπαρκτη έννοια! Το άνοιγμα πάντα θα φέρνει αύξηση των κρουσμάτων. Το ζητούμενο είναι να τα αυξήσει λίγο, σε τέτοιο ποσοστό που να είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Πολιτεία και πολίτες πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιτύχουμε αυτό.  Η μεν πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει κριτήρια του πώς θα λειτουργήσει το click in shop (αραιά ραντεβού, όχι συνωστισμός, σοβαρή επιτήρηση και αυστηρότητα σε όποιους δεν τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα)  Και οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Να φορούν τη μάσκα για προστασία όχι μόνο για να μην τους επιβληθεί το πρόστιμο».

Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα, επιτυχούς εφαρμογής ανοίγματος δραστηριοτήτων στο χώρο των ιδιωτών γιατρών. Όπως εξήγησε, στο πρώτο lockdown τα ιατρεία άδεια ήταν άδεια καθώς οι πολίτες απέφευγαν να πάνε στο γιατρό. Στο δεύτερο lockdown, υπάρχει σχετική προσέλευση, με αραιά ραντεβού, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και με τον τρόπο αυτό δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων.

Πιο επικίνδυνος ο μεταλλαγμένος ιός; Χτυπά περισσότερο τις γυναίκες;

Σχολιάζοντας υποθέσεις Βρετανών ειδικών που μιλούν για το μεταλλαγμένο κοροναϊό που εκτός από πιο μεταδοτικός, χτυπά περισσότερο τις γυναίκες, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι:

  • «όλα αυτά είναι επιδημιολογικά συμπεράσματα που μέχρι αν αποδειχτούν πειραματικά και να βρεθεί η εξήγησή τους θα περάσει ένα διάστημα. Ο ιός όσο μεταδίδεται φυσικό είναι να αλλάζει. Έχουν γίνει πολλές μεταλλάξεις έως τώρα. Για τη μετάλλαξη που έχει διαπιστωθεί στη Βρετανία, τη Βόρεια Αφρική και τη Νιγηρία έχει εκφραστεί ο φόβος της μεγαλύτερης μετάδοσης καθώς και του να καταστούν τα εμβόλια μη αποτελεσματικά. Προδημοσίευση για πειράματα που έκανε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, στα οποία διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο της εταιρείας είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη. Περιμένουμε τα συμπεράσματα από αντίστοιχα πειράματα της ModernaΤο εμβόλιο δεν παράγει μόνο ένα είδος αντισωμάτων και για αυτό παραμένει αποτελεσματικό. Παράγει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων για πολλές περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας και έτσι, παρά τις μεταλλάξεις, παραμένει αποτελεσματικό.

Η παραβίαση των δόσεων των εμβολίων

Για τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των δόσεων που συστήνει κάθε φαρμακευτική εταιρεία για το εμβόλιό της και το ενδεχόμενο να υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ διευκρίνισε τα εξής:

  • «Για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, οι δοκιμές αποτελεσματικότητας αφορούν επανάληψη δόσης σε 3 εβδομάδες και 4 αντίστοιχα. Ηεμπειρία από προηγούμενα εμβόλια δείχνει ότι μία μικρή καθυστέρηση στη δεύτερη δόση δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα. Στα εμβόλια όμως για τον κοροναϊό αυτό δεν έχει δοκιμαστεί.

ΗAstraZeneca στις κλινικές δοκιμές στις διάφορες χώρες χρησιμοποίησε διαφορετικά πρωτόκολλα (με καθυστέρηση της 2ης δόσης έως και 3 μήνες). Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικό δεν επηρεάστηκε από την καθυστέρηση. Για αυτό, οι Βρετανοί σκέφτηκαν να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση (έως 3 μήνες) για να προλάβουν να εμβολιάσουν περισσότερους με μία έστω δόση».

Σχετικά Άρθρα