Μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο – Προειδοποίηση της Αθηνάς Λινού

Μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο – Προειδοποίηση της Αθηνάς Λινού

Πολύ δύσκολο θέμα χαρακτήρισε το άνοιγμα των καταστημάτων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Κάθε φορά που κάτι ανοίγουμε αυξάνουμε τον κίνδυνο» είπε η κ. Λινού μιλώντας στο OPEN και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο που θα διατρέξουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από δύο μέτωπα: Την επαφή με τους πελάτες αλλά και τη μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κ. Λινού ξεδίπλωσε τον συλλογισμό της και διερωτήθηκε «μήπως μπορούμε να επιδοτήσουμε τους εργοδότες της βαριάς μεγάλης βιομηχανίας ώστε να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των εργαζομένων;».

Αναλυτικά είπε:

«Η λύση είναι να έχουμε ένα αντίδοτο για τον κίνδυνο που αυξάνουμε. Παράδειγμα: Θα ανοίξει η αγορά. Θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Να ανοίξει το λιανεμπόριο υπό όρους. Να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά και να υπάρχει ένας εργαζόμενος και ένας πελάτης. Μειώνεις τον κίνδυνο του πελάτη, είναι λίγο αυξημένος ο κίνδυνος για τον εργαζόμενο. Όμως ταυτόχρονα ο εργαζόμενος -και μάλιστα αν είναι εργαζόμενος σε βαριά βιομηχανία και όχι σε μικρό μαγαζί- διατρέχει τον κίνδυνο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποίησουμε τον κίνδυνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Η Πολιτεία δεν έχει κάνει σημαντικό αυτή τη στιγμή. Μήπως μπορούμε να επιδοτήσουμε τους εργοδότες της βαριάς μεγάλης βιομηχανίας ώστε να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των εργαζομένων υπό συνθήκες ασφαλείας;»

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα φαινόμενα συμφόρησης των ΜΜΜ γιατί οι εργαζόμενοι επιλέγουν να πάρουν το δικό τους αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά τους για αυτό και υπάρχει κίνηση στους δρόμους, η κ. Λινού απάντησε:

«Δεν τα έχουμε μετρήσει όμως και δεν ξέρουμε -ειδικά σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχει βαριά βιομηχανία- πόσο συχνά είναι τα δρομολόγια και τι γίνεται με τον συνωστισμό. Δεν είναι μόνο η Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν έχει δεδομένα. Τα τεστ έχουν μειωθεί. Στην κρίση πάνω, στις 19 Νοεμβρίου είχαμε 29.000 τεστ από τα οποία τα 26.000 ήταν μοριακά».

«Είναι οξύμωρο αλλά οι άνθρωποι έχουν κουραστεί. Να βελτιώσουμε τα μέτρα προστασίας και υπάρχουν μερικά που δεν έχουμε λάβει σοβαρά υπόψιν μας» επισήμανε η κ. Λινού.

Σχετικά Άρθρα