Πρεμιέρα εκπτώσεων με κατεβασμένα ρολά – “Χαριστική βολή” στο εμπόριο

Πρεμιέρα εκπτώσεων με κατεβασμένα ρολά – “Χαριστική βολή” στο εμπόριο

(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINSSI)

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου για τις χειμερινές εκπτώσεις, αλλά τα εμπορικά καταστήματα έχουν «κατεβασμένα ρολά». Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κάνουν λόγο για «αγωνία», «απογοήτευση» και «αγανάκτηση», επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό το λιανεμπόριο που βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, «να ανοιγοκλείνει κατά βούληση, ερήμην των εμπόρων» και κρούουν τον κίνδυνο για καταιγισμό λουκέτων και εκτόξευση της ανεργίας, αν μετά τον εορταστικό τζίρο χαθεί και ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων που έφτασε το 2020 τα 5.3 δις ευρώ.

Η παράταση του lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, είναι «χαριστική βολή» σε μια έτσι κι αλλιώς χαμένη χρονιά και μόνο εργαλείο για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν e-shops είναι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις και στην εκπτωτική περίοδο.

«Οι εκπτώσεις ήταν η τελευταία σανίδα σωτηρίας. Είχαμε πεισθεί ότι θα ανοίγαμε στις 11 Ιανουαρίου και η απόφαση για παράταση του lockdown έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό επειδή το λιανεμπόριο τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τονίζουν χαρακτηριστικά. Ακόμη και όσοι μικρομεσαίοι έμποροι διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες και ειδικά τις πολυεθνικές που διαθέτουν οργανωμένα e-shops με αποτέλεσμα να κερδίζουν τη «μερίδα του λέοντος» από τις πωλήσεις.

Ο χειμερινός εκπτωτικός τζίρος τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 με 5,3 δισ. ευρώ είχε παρουσιάσει ετήσια αύξηση με 8% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Φεβρουάριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις κρατώντας “μικρό καλάθι”, έχουν θέσει ως ρεαλιστικό στόχο να διασώσουν τουλάχιστον το 1/3 του περυσινού εκπτωτικού τζίρου, εάν βεβαίως δοθεί εγκαίρως η ευκαιρία, έστω μιας “υβριδικής λειτουργίας” τους από τις 18 Ιανουαρίου. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν βέβαια ότι «η παρτίδα είναι πολύ δύσκολο να σωθεί» και φοβούνται για «κύμα» εαρινών λουκέτων και συνακόλουθα απωλειών θέσεων εργασίας.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο και μετά Νηπιαγωγεία-Δημοτικά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διατύπωσε προς την κυβέρνηση το αίτημα να αλλάξουν οι προτεραιότητες άρσης του lock down, και αντί να ανοίξουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά από σήμερα 11 Ιανουαρίου, να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Αρχικά έστω και με τη μορφή του click away και σύντομα με τη μορφή του click in shop, προφανώς συνυπολογίζοντας και τους υγειονομικούς δείκτες. Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων», επισήμανε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, χωρίς πάντως το αίτημά του να βρει ανταπόκριση.

Κορκίδης: Το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζεται για διψήφια ύφεση

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι «η νέα αναβολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away και η απομάκρυνση της εφαρμογής του click in shop στο οποίο η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων θα δυσκολέψει την αύξηση της κατανάλωσης και άρα την ανάκαμψη της οικονομίας», συνεπώς, «το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προετοιμάζεται για διψήφια ύφεση».

Ο κ. Κορκίδης έκανε απολογισμό του εορταστικού τζίρου του λιανεμπορίου, σημειώνοντας ότι «το click away έδωσε ό,τι μπορούσε να δώσει, με τρείς στους δέκα καταναλωτές να το επιλέγουν, με συνολικά 35.000 επισκέψεις καθημερινά και με τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν κατά μέσο όρο το 15% του συνήθους ημερήσιου τζίρου τους και τις μεγαλύτερες να κάνουν κατά μέσο όρο το 35%. Η επαναφορά του click away και της μετεξέλιξης του σε click in shop στο λιανεμπόριο, σε συνδυασμό με την έναρξη των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου, που πέρσι είχαν τζίρο 5.3 δις ευρώ θα έδινε μία ευκαιρία ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Καρανίκας: για να μείνουν όρθιες οι εμπορικές ΜμΕ, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας καυτηρίασε τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία του λιανεμπορίου και μίλησε «για απογοήτευση των μικρομεσαίων εμπόρων» η οποία «μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση» και για «σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται πλέον πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των κλειστών καταστημάτων και θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες». «Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων», διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Για να μείνουν όρθιες οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, κατέληξε ο Γ. Καρανίκας, «μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης». 

Με πληροφορίες enoikonomia.gr, documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα