Δόσεις εμβολίων: Δικαιολογείται η τακτική της Μ.Βρετανίας; Μιλάει στο libre o Γκίκας Μαγιορκίνης

Δόσεις εμβολίων: Δικαιολογείται η τακτική της Μ.Βρετανίας; Μιλάει στο libre o Γκίκας Μαγιορκίνης

Πρόσφατα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “SAGE” για τη στρατηγική συμβουλευτική για την ανοσοποίηση (Strategic Advisory Group of Experts on Immunization) προέβλεψε για χώρες που βρίσκονται σε εξαιρετικές περιστάσεις και με περιορισμό στον εφοδιασμό εμβολίων να καθυστερήσουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης για μερικές εβδομάδες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των ατόμων που επωφελούνται από την πρώτη δόση.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Αυτό ανέφερε ο Alejandro Cravioto, πρόεδρος της “SAGE”. Ταυτόχρονα, τόσο ο ίδιος όσο και εκπρόσωποι του ΠΟΥ τοποθετήθηκαν με δηλώσεις τους κατά της καθυστέρησης των δόσεων του εμβολίου της Pfizer, τονίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 21-28 ημερών.

Για τη σύγχυση που μπορεί να προκαλεί η στάση αυτή, ζητήσαμε από τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη να σχολιάσει τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που τοποθετήθηκε κατά των σχεδίων του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την COVID-19 έως 12 εβδομάδες. Η τοποθέτηση του ΠΟΥ ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τη δεύτερη δόση εντός 21 έως 28 ημερών από την πρώτη δόση.

Συναγερμός στην Αττική: Ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ – Ο “τρόμος” του φαινομένου της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι -δεδομένης της έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει με την έξαρση της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία και μετά τη διαπίστωση του ρυθμού εξάπλωσης της νέας ενδεχομένως πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κοροναϊού- «η τακτική εμβολιασμού που αποφασίστηκε είναι μία στρατηγική που δικαιολογείται λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στη χώρα».

Ο ΠΟΥ καθώς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Pfizer-BioNTech, σε ανακοινώσεις τους, έκαναν συστάσεις κατά της πρακτικής του Ηνωμένου Βασιλείου «για να δηλώσουν ότι η εμπειρία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αφορά τις μελέτες που βασίστηκαν σε 2 δόσεις εμβολιασμού με διαφορά 3 εβδομάδων.  Δεν μπορούν να κάνουν επισήμως διαφορετικές συστάσεις γιατί δεν έχουν σχετικά στοιχεία μελετών, Ωστόσο, όταν ένα κράτος βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση αυτή η τακτική δεν είναι ούτε σπάνια, ούτε κατακριτέα ούτε επικίνδυνη. Αντίθετα, είναι μία πρακτική που συνάδει και με την κουλτούρα ανάλογων αποφάσεων στη Μ. Βρετανία και ήταν μάλλον αναμενόμενη».

Υπό το πρίσμα αυτό, οι δηλώσεις του Alejandro Cravioto, προφανώς αποτελούν εναλλακτική ανοχή σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες βρίσκονται σε «συνθήκες εκστρατείας».

Έλεγχος πριν τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει

Σχετικά με όσους εκφράζουν την άποψη ότι όσοι έχουν νοσήσει δεν πρέπει να εμβολιάζονται, χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει τεστ αντισωμάτων, λόγω πιθανότητας έντονης ανοσολογικής αντίδρασης, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο, καθώς ισχύει ότι και στην περίπτωση της γρίπης, όπου μπορεί να έχει νοσήσει κάποιος αλλά κάνει κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει τεστ αντισωμάτων.

Εξήγησε βεβαίως ότι η λοίμωξη από SARS-COV-2 έχει κοινά χαρακτηριστικά με γρίπη και όχι με όλες τις λοιμώδεις νόσους για τις οποίες εμβολιαζόμαστε. «Δεν ισχύει το ίδιο με την ηπατίτιδα, όπου αυτοί που προσβλήθηκαν φέρουν συνεχώς στον οργανισμό τους τον ιό, για αυτό και γίνονται τεστ αντισωμάτων.

Η γρίπη εξαφανίστηκε;

Η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2020 – 2021 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την εβδομάδα 40/2020 (28 Σεπτεμβρίου – 04 Οκτωβρίου 2020) και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα 20/2021 (17–23 Μαϊου 2021), όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την εβδομάδα 40/2020 (28/9-4/10) έως και την εβδομάδα 53/2020 (28/12/20 – 03/01/21) έχουν ελεγχθεί συνολικά 200 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 48 από νοσοκομεία και 152 από τα δίκτυα Sentinel. Κανένα δείγμα δεν έχει βρεθεί θετικό για ιούς γρίπης.

Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα από 28 Δεκεμβρίου 2020 – 3 Ιανουαρίου 2021 στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), δεν ελέγχθηκε κανένα δείγμα για ιούς γρίπης.

Συνοπτικά, από 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως και 3 Ιανουαρίου 2021, στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., ούτε καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, οκ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι δεν έχει αναφερθεί γρίπη πουθενά γρίπη στον κόσμο και αυτό προφανώς οφείλεται στα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης, στη γενίκευση της εφαρμογής της μάσκας, στην αύξηση του εμβολιαστικού ποσοστού κατά της γρίπης φέτος αλλά και στο γεγονός ότι όλα αυτά εφαρμόστηκαν ήδη από το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, όπου επικρατούσε ο χειμώνας, η γρίπη περιορίστηκε ήδη εκεί και δεν ήρθε έντονο κύμα της στο βόρειο ημισφαίριο το διάστημα που διαρκεί η δική μας χειμερινή περίοδος._

Σχετικά Άρθρα