Αναστασιάδης: “Ναι, ζήτησα εμβόλια από το Ισραήλ”- Η επικοινωνία με τον Νετανιάχου- Ποιες χώρες “σπάνε” την ευρωπαϊκή συμφωνία
Η Κύπρος αποτάθηκε στο Ισραήλ με στόχο την εξασφάλιση εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό. Την σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη», στον Μανώλη Καλατζή και τον Κώστα Κωνσταντίνου και η οποία θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εκφράζοντας την παράκληση, ει δυνατόν, να προσφερθούν στην Κύπρο εμβόλια και από τη γείτονα. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο με τις αρμόδιες Αρχές του Ισραήλ και να επανέλθει εντός των προσεχών ημερών. Ερωτηθείς εάν αυτή η κίνηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες και το κοινό πρόγραμμα εμβολιασμών, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico: Ευρωπαϊκός “πόλεμος” για τα εμβόλια- Γιατί η Ελλάδα παρήγγειλε δύο εκατομμύρια λιγότερες δόσεις
“Σπάει” η αρχική ευρωπαϊκή συμφωνία παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η ΕΕ χρησιμοποιεί διπλή γλώσα στο θέμα των εμβολίων, καθώς την ώρα που αρκετές χώρες σπεύδουν να κάνουν μυστικές συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσουν περισσότερα εμβόλια για τον πληθυσμό τους Μακρόν, Μέρκελ και Φον Ντερ Λάϊεν εμφανίζονται υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, η ‘Αγγελα Μέρκελ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι «αποφασισμένοι να συνεχίσουν» τη συλλογική στρατηγική αγοράς εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρόσφατα δέχτηκε έντονες επικρίσεις συγκεκριμένα στη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.
«Αυτός ο ευρωπαϊκός συντονισμός αναμένεται να καλύπτει ταυτόχρονα τις παραγγελίες των εμβολίων και τις εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη» πρόσθεσε το Ελιζέ σε ανακοίνωση, μετά τις διαδοχικές εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου στη Γερμανίδα καγκελάριο και μετά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Αυτές οι δύο εκκλήσεις επέτρεψαν να τονιστεί η σημασία και η συνάφεια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις αγορές εμβολίων, η οποία επιτρέπει στους 27 και στην Επιτροπή να διαπραγματευτούν, με τη δύναμη της συλλογικότητας, ένα διαφοροποιημένο και ασφαλές χαρτοφυλάκιο εμβολίων, σημαντικές ποσότητες και καλύτερες τιμές», υπογράμμισε το Ελιζέ.
Για ευρω-ρήγμα κάνει λόγο σήμερα η “Εφ.Συν”, ενώ το Politico αποκαλύπτει το παρασκήνιο για τα εμβόλια στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το δημοσίευμα του Politico επικεντρώνει στην πολιτική της Γερμανίας όσον αφορά την εξασφάλιση περισσότερων δόσεων εμβολίου και κατά πόσο αυτή συνάδει με την γενική πολιτική της ΕΕ. Αποκαλύπτει στοιχεία για τις χώρες που δεν έχουν παραγγείλει δόσεις εμβολίου αν και θα μπορούσαν. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα την ώρα που οι εμβολιασμοί κινούνται στη χώρα μας με πολύ αργούς ρυθμούς.
Όπως αναφέρει το Politico ενώ το Βερολίνο υπερασπίστηκε την κοινή αγορά εμβολίων κοροναϊού και ενώ έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2020, έκανε ταυτόχρονα πρόσθετες συμφωνίες με τους παραγωγούς εμβολίων – συμπεριλαμβανομένων των BioNTech / Pfizer και CureVac – για επιπλέον δόσεις.
Και τώρα αγοράζει επιπλέον εμβόλια που δεν ήθελαν άλλες χώρες της ΕΕ.
Η Γερμανία, μια χώρα με 83 εκατομμύρια ανθρώπους, θα λάβει 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer, 64 εκατομμύρια από την ΕΕ και 30 εκατομμύρια από μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία. Επιπλέον, το Βερολίνο θα αγοράσει δόσεις που δεν αγοράζουν άλλες χώρες, εξασφαλίζοντας 50 εκατομμύρια από 160 εκατομμύρια δόσεις Moderna – πολύ περισσότερο από ότι της αναλογεί.
Η Γαλλία, επίσης, έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει μερικές υπολειπόμενες δόσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο Agnès Pannier-Runacher, αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη βιομηχανία. Η Δανία το κάνει επίσης.
Ωστόσο, οι ενέργειες της Γερμανίας αποτελούν ουσιαστικά παραβίαση της στρατηγικής εμβολιασμού της Κομισιόν, καθώς υπάρχει η συμφωνία να υπάρξει διμερής διαπραγμάτευση με τις εταιρείες.
Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι συμμορφώνεται με το «πνεύμα της συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ», διότι οι επιπλέον δόσεις της Γερμανίας θα προκύψουν μετά τον εφοδιασμό της Επιτροπής. Ο αξιωματούχος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αγοράσει μια «σημαντική ποσότητα πρόσθετων δόσεων» από την BioNTech / Pfizer, η οποία φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 50-100 εκατομμυρίων.
Διαφωνίες για την τακτική του Βερολίνου
Ο Massimo Galli, διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Sacco Hospital στο Μιλάνο, το χαρακτήρισε «λανθασμένο», ενώ ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Mohammed Chahim το αποκάλεσε «καθαρό εθνικισμό εμβολίων».
Την ίδια ώρα στο Βερολίνο τόσο η αντιπολίτευση όσα οι πολιτικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και συγκεκριμένα τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn, για την αποτυχία να εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι πολλές χώρες της ΕΕ θεωρούσαν ότι η Oxford / AstraZeneca – το φθηνότερο εμβόλιο που εξασφάλισε η Επιτροπή, με λιγότερα από 2 ευρώ – θα ήταν η πρώτη που θα λάβει έγκριση από την κανονιστική αρχή και δεν ήθελαν να πληρώσουν σε ακριβότερα, περισσότερα περίπλοκα εμβόλια mRNA, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.
Ένας από αυτούς τους διπλωμάτες είπε ότι η Γερμανία ώθησε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech τον Σεπτέμβριο μετά την ολοκλήρωση των αρχικών συζητήσεων. Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ θεώρησαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ ακριβό και δύσκολο να αποθηκευτεί.
Στη συνέχεια, η Γερμανία υπέγραψε τη δική της συμφωνία για 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.
Το εμβόλιο BioNTech είναι το δεύτερο πιο ακριβό στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ με 12 € ανά δόση, ενώ το Moderna είναι το πιο ακριβό με σχεδόν 15 €, σύμφωνα με τιμοκατάλογο που δημοσιεύτηκε τυχαία τον Δεκέμβριο.
«Δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη καλή οικονομική κατάσταση», εξήγησε ο δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο τρίτος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο ξηρός πάγος που απαιτείται για το εμβόλιο BioNTech / Pfizer «φάνηκε σαν ταλαιπωρία», ενώ η Γερμανία «πίεσε για περισσότερες δόσεις».
Η αντιπαράθεση Ταραντίλη- ΣΥΡΙΖΑ
Όπως αποκαλύπτει το thefaq.gr, πολλή συζήτηση έγινε για το κατά πόσο ήταν σωστή τακτικά η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να πάει στην ΠτΔ χθες Παρασκευή και να καταθέσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να βγει η χώρα από το θανατηφόρο σπιράλ της πανδημίας που βρίσκεται εδω και 3 μηνες και να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σημειώνουν μάλιστα όσοι ασκούν κριτική οτι ήταν δεδομενη η “πόρτα” που θα έτρωγε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που είναι φανερό από την πρώτη μέρα της θητείας της οτι δεν δεν έχει καμία αυτόνομη παρουσία και λειτουργεί απλά υποστηρικτικά στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα όμως μέσα σε λίγες ώρες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ηρώδου του Αττικού αποδείχτηκε οτι ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν πολύ καλά “διαβασμένος” σε αντίθεση με το Μαξίμου που πιάστηκαν αδιάβαστοι. Συγκεκριμένα κι ενώ εσπευσε ο νεότευκτος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, να “ευφυολογήσει” ρωτώντας αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να παραβεί η Ελλάδα την συμφωνία των “27” για από κοινού διαπραγμάτευση με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια, χρειάστηκε μόλις λίγη ώρα για να γνωστοποιηθούν οι κινησεις της Γερμανικής και της Κυπριακής κυβέρνησης για επί μέρους συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων για τις χώρες τους, όπως και η δήλωση απάντηση του Γερμανού Υπ Υγείας στην πρόεδρο της Κομισιον κ Λάιεν οτι δεν παραβιάζεται η συμφωνία για από κοινού διαπραγματευση των κρατών – μελών της ΕΕ για προμήθεια εμβολίων , από τις ξεχωριστές συμφωνιες μιας χώρας για την εξτρά προμήθεια εμβολίων από μια εταιρεία. Αποδείχτηκε λοιπόν οτι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ηταν καλά ενημερωμένος για τις ξεχωριστές κινησεις διαφόρων κρατών της ΕΕ για να λύσουν το πρόβλημα των ανεπαρκών εμβολίων και έτσι … ήξερε τι έκανε αλλά και τι να περιμένει κατά την επίσκεψή του στην ΠτΔ…