Ώρα για νέο σκληρό lockdown; – Οι ειδικοί μιλούν για εκτίναξη κρουσμάτων, οι παιδίατροι διαφωνούν για τα σχολεία

Ώρα για νέο σκληρό lockdown; – Οι ειδικοί μιλούν για εκτίναξη κρουσμάτων, οι παιδίατροι διαφωνούν για τα σχολεία

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να φανεί στο διάστημα 8-15 Ιανουαρίου οπότε και συμπληρώνονται 14 μέρες από την περίοδο των γιορτών , ενώ συνδυάζεται με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η διασπορά της νέα μετάλλαξης του αλλά και των ενεργών πυρήνων του ιιού φορτίου το οποίο δεν υποχωρεί.

Όλα σε συνδυασμό τις ανακοινώσεις για σκληρά τοπικά lockdown που ήδη ανακοινώθηκαν συγκλίνουν πώς θα έχουμε αποφάσεις για την παράταση του lockdown το οποίο τυπικά λήγει αύριο.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την αύξηση κρουσμάτων είπε ότι «όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο».

«Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας.», πρόσθεσε η καθηγήτρια ενώ σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, η κα Γκάγκα, σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μάσκα. Εκτιμά, επίσης, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Τα σχολεία είναι πιο ασφαλής τρόπος από το να είναι στις παιδικές χαρές χύμα, όπως είπε.

Γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση συνεχώς και ανάλογα παίρνονται αποφάσεις, επεσήμανε η καθηγήτρια, ενώ ανέφερε πως ο εμβολιασμός εξελίσσεται καλά στη χώρα μας. «Μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε.», εκτίμησε.

Τέλος, είπε ότι «φαίνεται πως το εμβόλιο θα καλύπτει για 6 μήνες. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που βγήκαν από το πρώτο κύμα έχουν ακόμα αντισώματα.»

Διαφωνία παιδιάτρων για σχολεία

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στο OPEN ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις.

  • «Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Οταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κορονοϊού. Οταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε ο κ. Μαζάνης.

Επεσήμανε δε, ότι «άνοιγμα σχολείων, σημαίνει άνοιγμα παραθύρου να μπει ξανά ο κορονοϊός. Κινδυνεύουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα. Οταν ανοίξουμε τα σχολεία θα ανοίξουμε την πόρτα και στους άλλους ιούς. Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει…». «Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι. Να κάνουμε το click at school: Με εκ περιτροπής μαθήματα, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη. Δεν έχουμε αίθουσες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παιδίατροι σε Υπ. Υγείας: Να εμβολιαστούμε κατά προτεραιότητα – Η θέση της επιτροπής

Μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κοροναϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό. Οι παιδίατροι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Εχουμε μέτρο σύγκρισης για το τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί μπαίνουμε μέσα στις οικογένειες.

Για το click away ήταν επίσης αντίθετος:

  • «Σήμερα έχουμε ξανά lockdown στη μισή Αττική. Πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά;» αναρωτήθηκε.

Παγώνη: Αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα, θα είναι δύσκολα

«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά.

Όπως εξήγησε, ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες. Επίσης, αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα, θα είναι δύσκολα.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως «δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω», ενώ δε δίστασε να πει ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία».

Τέλος, τόνισε ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Click away και λοιπές δραστηριότητες, εκτίμησε ότι πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι. «Ας ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία», σημείωσε.

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί για τα λύματα που δείχνουν τριπλασιασμό του φορτίου την Πρωτοχρονιά. Χθες ανακοινώθηκαν 928 κρούσματα έναντι 429 που είχαν ανακοινωθεί προχθές και ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 5.051.

Ήδη τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν δύσκολο Ιανουάριο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση της επιδημίας στο λεκανοποπέδιο.

Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν το περασμένο 24ωρο ήταν σχεδόν 32.000, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που ανακοινώθηκαν προχθές και αφορούσαν τους ελέγχους της περασμένης Κυριακής οπότε και επιβεβαιώθηκαν 429 θετικά κρούσματα.

Το 1/3 των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική (326), ωστόσο η διασπορά στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο ήταν μεγάλη.

Η κατανομή στην Αττική δείχνει πως τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική απέδωσαν καθώς η περιοχή καταγράφει πλέον μικρό αριθμό κρουσμάτων – χθες είχε 33 θετικά κρούσματα όσα και ο νότιος τομέας Αθηνών. Αντίθετα, ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 75 θετικά κρούσματα, ο δυτικός τομέας με 57, η Ανατολική Αττική με 53 κρούσματα δείχνουν την αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού και προφανώς του πληθυσμού.

Σχετικά Άρθρα