Σκληρό lockdown τον Ιανουάριο με ανοιχτά σχολεία – Εισηγήσεις και αποφάσεις
Ο Ιανουάριος θα είναι μήνας αποφάσεων με την παράταση του lockdown να θεωρείται δεδομένη. Δεν είναι λίγα τα στελέχη σε κομβικές θέσεις που “δείχνουν” ένα νέο και πιο σκληρό lockdown ως μόνη λύση για την αποφυγή ενός τρίτου κύματος, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Προφανώς κεντρική πηγή ανησυχίας είναι η εορταστική περίοδος και οι επιστήμονες δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να μας επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Μάλιστα, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού αποτυπώνονται στους “σκληρούς δείκτες”, δηλαδή στις διαγνώσεις, στις νοσηλείες και στις διασωληνώσεις ετεροχρονισμένα, οι επιδημιολόγοι που μελετούν τα δεδομένα καθημερινά εκτιμούν ότι η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Σε αυτό στο σκηνικό πρέπει να προστεθούν και άλλοι παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς παραδοσιακά ο Ιανουάριος είναι μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται έξαρση των ιογενών λοιμώξεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εποχική γρίπη, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μετάδοση τους λόγω και του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Έτσι η επιβολή ενός lockdown αντίστοιχου με εκείνου που ίσχυε πριν από τις γιορτές, ή ακόμη και πιο σκληρό θα μπορούσε, όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, να αποτελέσει μια “γέφυρα” για τη μετάβαση στην επόμενη φάση σταδιακής έναρξης της οικονομίας σε ελεγχόμενες και ασφαλείς συνθήκες.
Ωστόσο, διίστανται οι απόψεις για τη διάρκεια, εάν δηλαδή πρέπει να εφαρμοστεί για μία ή δύο εβδομάδες , αλλά και για την ημερομηνία έναρξης του νέου lockdown.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ένα σενάριο κάνει λόγο για επιβολή αυστηρών μέτρων αμέσως μετά τα Φώτα, ενώ το άλλο μεταθέτει την αυστηρότερη καραντίνα αργότερα τον Ιανουάριο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών θα σταματήσουν να λειτουργούν εκ νέου για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, το click away θα παγώσει ενώ οι περιορισμοί που αφορούν στις μετακινήσεις όπως είναι η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας αλλά της μετακίνησης από νομό σε νομό, θα παραμείνουν ενεργοί και πιθανόν πιο αυστηροί.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Παράλληλα τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη τηλεδιάσκεψή, προκειμένου να αποφασισθεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων.
Μεταξύ των ημερομηνιών που είναι στο τραπέζι είναι η 8η και η 11η Ιανουαρίου.Ωστόσο ερώτημα αποτελεί εάν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, η μόνο τα δημοτικά.
Η κυβέρνηση, επιμένει στην επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων αν και οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι προκρίνοντας το σταδιακό άνοιγμα.
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία. “Αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.
Επίσης στο πρώτο δεκαήμερο του πρώτου μήνα του νέου έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Οι ειδικοί, αναμένουν να δουν πώς θα κυλήσουν οι μέρες των γιορτών , δηλαδή πόση διασπορά και κρούσματα θα σημειωθούν μετά τον συγχρωτισμό των γιορτών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας σήμερα Σάββατο στον ΣΚΑΪ είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο το λιανεμπόριο να ανοίξει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες θα έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως για τις συγκεκριμένες αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν την άδεια των μελών της επιτροπής του υπ. Υγείας.
Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.
Τα κρούσματα ανησυχούν
Την ίδια ώρα τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο, αν και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πτώση, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες το ένα τρίτο των συνολικών κρουσμάτων βρίσκεται στο λεκανοπέδιο.
Η Αττική συνεχίζει να παραμένει η «πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων με 210 νέα σήμερα Πρωτοχρονιά ενώ ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική επιδείνωση σε κάποιες περιοχές.
Όσον αφορά την κατανομή των κρουσμάτων είναι ως εξής:
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 52
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 38
- Ανατολική Αττική 32
- Δυτικής Αττικής 26
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 21
- Νότιος Τομέας Αθηνών 21
- Πειραιώς 20
Στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό ο Πειραιάς αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με 24,86 κρούσματα και ακολουθεί ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 20,71 και η Δυτική Αττική με 16,16.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 7,76 κρούσματα, στην Ανατολική Αττική (6,37), στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (5,05) και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (3,55).
Το πρόβλημα όπως φαίνεται έχει μετατοπιστεί από τη Δυτική Αττική που παρουσιάζει βελτίωση και επικεντρώνεται στον Περαία και στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Άλλωστε πριν λίγες ημέρες το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα ήταν στo «κόκκινο».
Η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει και τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων καθώς στην Περιφέρεια αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη χώρα.