Θ. Βασιλακόπουλος: Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε επιτύχει αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας
Ανάμεσα στις πολλές ενημερώσεις από τους ειδικούς σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την προσπάθεια ελέγχου της διασποράς της νόσου Covid-19, σημαντικά ήταν και όσα ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα.
Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα και ενώ έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα μας, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε:
- «Είναι χαρμόσυνο το γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει, αλλά και το ότι σε λίγες ημέρες εγκρίνεται και το 2ο εμβόλιο –της MODERNA- στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη στο ΗΒ έχει εγκριθεί και το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca. Αυτό δημιουργεί την προσδοκία ότι σύντομα θα έχουμε πολλά εμβόλια και πολλές εταιρείες που θα παράγουν εμβόλια ώστε η διαδικασία εμβολιασμού των συμπολιτών μας να αυξηθεί γεωμετρικά και θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος γιατί η μοναδική λύση κατά του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός».
Αναμένεται σύντομα ένα 3ο κύμα της πανδημίας;
- Σχετικά με όσα λέγονται για το τρίτο κύμα της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα δεύτερο κύμα που βρίσκεται σε μερική ύφεση. Δεν είναι σε πλήρη ύφεση. Σε κάποιες περιοχές, βρίσκεται σε σοβαρή κάμψη, ενώ σε άλλες περιοχές σε λιγότερο σοβαρή κάμψη. Μεσοσταθμικά, βρίσκεται σε κάμψη στη χώρα μας. Κυμαίνεται στο 33%-35% της κορύφωσής του (πριν 20 ημέρες) αλλά απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει το 2ο κύμα. Για αυτό δεν έχει νόημα ο προβληματισμός της κοινωνίας εάν θα έρθει 3ο κύμα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να αποφύγουμε να φουντώσει το 2ο κύμα… Είναι διαφορετική η ψυχολογία των ανθρώπων αν τους πεις ότι έχει τελειώσει το 2ο κύμα και αν δεν προσέξουν θα έρθει 3ο κύμα κα άλλο να ξέρουν ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει το 2ο κύμα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Το μεταλλαγμένο στέλεχος
- Σχετικά με το μεταλλαγμένο ιό, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «υπάρχει ένα στέλεχος του ιού που έχει περίπου 17 μεταλλάξεις και αποτελεί μία ομάδα ιών που έχει περιγραφεί στην Αγγλία, μία δεύτερη ομάδα που έχει περιγραφεί στη Νότιο Αφρική και μία τρίτη ομάδα που έχει περιγραφεί Νιγηρία με κοινές μεταλλάξεις». Ανέφερε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι είναι πιο μεταδοτικός το ιός. «Αν δεχτούμε το κακό σενάριο ότι είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αυτό δεν τον κάνει ούτε πιο θανατηφόρο ούτε πιο νοσογόνο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αυξημένη προσοχή της κοινότητας ώστε να περιοριστεί η μεταδοτικότητα».
Η δραστικότητα των εμβολίων
- Προχώρησε, επίσης, ο καθηγητής σε μία σημαντική διευκρίνιση που αφορά τα εμβόλια και της Pfizer και της Moderna και της Astrazeneca: «Και τα 3 δεν είναι εμβόλια που παράγουν μόνο ένα είδος αντισωμάτων ώστε να φοβόμαστε ότι μία μετάλλαξη θα αλλάξει μία περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας και ότι το μοναδικό αντίσωμα που έχουμε μέσα μας θα πάψει να αναγνωρίζει αυτή την περιοχή και θα καταστεί αναποτελεσματικό. Τα εμβόλια παράγουν πολλά διαφορετικά είδη αντισωμάτων εναντίον διαφορετικών περιοχών της πρωτεΐνης ακίδας, ώστε ακόμα και αν χάσω την αποτελεσματικότητα σε ένα από τα πολλά αντισώματα (σε έναν κλώνο) οι υπόλοιποι κλώνοι θα παραμείνουν ενεργοί και δραστικοί άρα δεν αναμένεται να μειωθεί δραστικότητα του εμβολίου».
Ποιο είναι το καλύτερο από τα διαθέσιμα εμβόλια
- «Όλα τα εμβόλια είναι ανέλπιστα καλά! Πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι ελπίζαμε! Το ερώτημα αυτό έχει μόνο μία σοβαρή απάντηση: Δεν έχει γίνει ποτέ συγκριτική μελέτη μεταξύ των εμβολίων με σωστό επιστημονικό τρόπο για να ξέρουμε εάν το εμβόλιο της Moderna είναι καλύτερο σε κάποιο σημείο από το εμβόλιο της Pfizer ή το αντίστροφο. Ή μία αντίστοιχη σύγκριση με το εμβόλιο της Astrazeneca. Άλλωστε το ερώτημα αυτό θα μπορούσε να μας απασχολήσει το έτος 2022 στην καλύτερη περίπτωση. Το στοίχημα 2021 είναι να έχουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ανεξαρτήτως της εταιρείας παραγωγής, ώστε να εμβολιάσουμε πρώτα τις ευπαθείς ομάδες και μετά ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ώστε να επιτύχουμε την πληθυσμιακή ανοσία. Αν το λύσουμε αυτό το πρόβλημα το 2021, μπορεί την επόμενη χρονιά να ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες, δηλαδή εάν σε μία υποκατηγορία ασθενών το ένα εμβόλιο μπορεί να είναι λίγο καλύτερο από κάποιο άλλο».
Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε επιτύχει αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας
Την παραπάνω εκτίμηση εξέφρασε ο κ. Βασιλακόπουλος, αιτιολογώντας την με βάση την πρόβλεψη ότι έως την άνοιξη θα έχουν εμβολιαστεί οι πολύ ευπαθείς ομάδες, τα άτομα δηλαδή που συχνά μπαίνουν στο νοσοκομείο, νοσούν βαριά και χάνουν τη ζωή τους. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι έως το καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό κάλυψης του γενικού πληθυσμού, κάτι που θα έχουμε ολοκληρώσει έως το φθινόπωρο του 2021, καθώς θα έχουμε και επαρκείς δόσεις.
Το επόμενο δίμηνο αναμένονται περισσότερα κρούσματα του ιού
«Ως αναπνευστικός ιός, ο κοροναϊός αναμένεται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο (ίσως και το Μάρτιο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) να παρουσιάσει αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτό το δεδομένο, θα προστεθεί και το αποτύπωμα της χαλαρότητας που παρατηρείται τις ημέρες των εορτών, κάτι που θα το δούμε γύρω στα μέσα Ιανουαρίου. Αν ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου τα σχολεία και την αγορά, δε θα ξέρουμε τι θα σημαίνει η χαλαρότητα των εορτών. Έτσι, εάν υπάρξει μία έξαρση κρουσμάτων δε θα ξέρουμε τι την προκάλεσε, ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να περιορίσουμε», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.