Τσαβούσογλου: Πήγαμε στο πεδίο της μάχης και ανοίξαμε ξανά το δρόμο για τον διάλογο

Τσαβούσογλου: Πήγαμε στο πεδίο της μάχης και ανοίξαμε ξανά το δρόμο για τον διάλογο

«Δείξαμε σε όλους ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς εμάς. Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί μας είδαν τι μπορούμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Κάνοντας, δε, για άλλη μια φορά το «άσπρο-μαύρο» υποστήριξε ότι «το 2020 προτεραιότητά μας ήταν η διπλωματία» για να προσθέσει ότι «πήγαμε στο πεδίο της μάχης όταν ο δρόμος της διπλωματίας ήταν μπλοκαρισμένος ανοίξαμε ξανά το δρόμο για τον διάλογο».

Aναλυτικά το νέο παραλήρημα του Τσαβούσογλου:

«Όπως πάντα, η διπλωματία ήταν η προτεραιότητά μας το 2020. Όπου η διπλωματία ‘μπλοκαρίστηκε’, κατεβήκαμε στο πεδίο, ανοίγοντας εκ νέου το δρόμο για τον διάλογο και τη διπλωματία. Έτσι, παρά την πανδημία, γίναμε ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Άνω Καραμπάχ. Έχουμε μερικά πολύ σημαντικά κέρδη.

‘Φτιάξαμε’ το παιχνίδι. Καταστρέψαμε το παιχνίδι που δημιουργήθηκε εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας. Προτεραιότητά μας δεν είναι να ευχαριστούμε κάποιον. Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας και του έθνους μας.

Απειλούνται με lockdown Περιστέρι, Κερατσίνι, Αχαρνές, Ζεφύρι και Ίλιον

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από αυτά. Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο απέτυχαν να αποδώσουν αποτελέσματα, λειτουργήσαμε επίσης ενάντια σε μονομερή βήματα, κυματίζοντας τη σημαία με τα πλοία μας Oruç Reis, Barbaros και Yavuz. Έχουμε δείξει όχι μόνο στις παράκτιες χώρες γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε όλους, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς. Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας. Θέλουμε όλοι εδώ να είναι υπέρ του διαμοιρασμού δικαιωμάτων.

Συνεπώς, συνεχίζουμε το έργο μας με την ΕΕ για την πολυμερή διάσκεψη που προτάθηκε από τον Πρόεδρό μας. Είχαμε σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας με την ΕΕ. Όμως το 2020 αποδείχθηκε ένα έτος γεμάτο εντάσεις λόγω της Ελλάδας και της ‘Ελληνικής Νότιας Κύπρου’, και αργότερα της Γαλλίας, που ήγειραν το ζήτημα των διμερών μας διαφορών ενώπιον της ΕΕ. 

Ωστόσο, είδαμε ότι η πιο πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ορθολογικό συμπέρασμα, παρά τις πολύ επίμονες προσπάθειες ορισμένων χωρών, όσο λίγες κι αν ήταν. Επικράτησαν απόψεις χωρών που κατανοούν τη σημασία των σχέσεων με την Τουρκία και προτιμούν τον διάλογο έναντι της κλιμάκωσης της έντασης.

Διατηρούμε κάποιες ενστάσεις σχετικά με την τελική ανακοίνωση και έχουμε εκφράσει τα αντεπιχειρήματά μας. Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν με πιο θετικό τρόπο το επόμενο έτος. Περιμένουμε ότι η ΕΕ θα είναι επίσης έτοιμη.

Ο Πρόεδρός μας υπογραμμίζει ήδη το γεγονός ότι είμαστε μέρος της Ευρώπης όταν δηλώνει πως ‘Το μέλλον μας βρίσκεται στην Ευρώπη’. Κάνουμε ανοίγματα. Προσεγγίζουμε όλα τα μέρη του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από εδώ ή αφήνουμε πράγματα πίσω μας. Θα διατηρήσουμε μια παρουσία εκεί. Ακριβώς όπως τα ευρωπαϊκά έθνη φτάνουν σε όλες τις γωνιές του κόσμου και εργάζονται για να διατηρήσουν καλές σχέσεις με όλους, κάνουμε και εμείς το ίδιο.»

Παράλληλα, σημειώνεται πως ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν έχει σημασία αν οι κυρώσεις CAATSA από τις ΗΠΑ είναι ήπιες ή αυστηρές, καθώς πρόκειται για μία πολιτικά λανθασμένη απόφαση και για επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τις εν λόγω κυρώσεις, αναφέροντας πως η Τουρκία είναι πάντα πρόθυμη να πει ‘Ναι’ σε τέτοιες προτάσεις, διότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου.

Σχετικά Άρθρα