Θεσσαλονίκη: Μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα

 Θεσσαλονίκη: Μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα

Mείωση παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 είναι μειωμένη σε ποσοστό 23%, στη σύγκριση των δειγμάτων που ελήφθησαν στις 25 και στις 28 Δεκεμβρίου -μετά τη διαδικασία του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα- με τις αμέσως προηγούμενες εξορθολογισμένες μετρήσεις της 21ης και 23ης Δεκεμβρίου.

Απειλούνται με lockdown Περιστέρι, Κερατσίνι, Αχαρνές, Ζεφύρι και Ίλιον

«Είναι σαφώς θετικό ότι εξακολουθεί να μειώνεται το ιικό φορτίο. Ο ρυθμός της αποκλιμάκωσης όμως διατηρεί έναν σχετικά αργό ρυθμό. Παρατηρώντας τις μετρήσεις σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος βλέπουμε πως εδώ και μέρες βρισκόμαστε σε μία καμπή -στο ιικό φορτίο που είχαμε στα μέσα Οκτωβρίου- και συνεπώς από τη συμπεριφορά καθενός από εμάς θα κριθεί η περαιτέρω πορεία. Είναι ελπιδοφόρο ότι παρά την αύξηση της κινητικότητας κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, με το μερικό άνοιγμα της αγοράς, η πτωτική τάση διατηρήθηκε, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα, σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη διακύμανση της διασποράς του ιού στην κοινότητα από την κοινωνικότητα που αναπτύχθηκε με τις οικογενειακές συναθροίσεις ανήμερα των Χριστουγέννων, θα εξαχθούν από τις επόμενες αναλύσεις στα λύματα.about:blank

Όπως εξήγησε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Καραπάντσιος για τη μείωση του 23% στο ιικό φορτίο μεταξύ των τεσσάρων δειγματοληψιών, «για τέτοιου είδους μετρήσεις αυτές οι μεταβολές θεωρούνται οριακές».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα