Η ΝΔ και όχι το Μαξίμου ανέλαβε την υπεράσπιση Κεραμέως για τα κολέγια – Διαστάσεις στην κόντρα με τη βάση

Η ΝΔ και όχι το Μαξίμου ανέλαβε την υπεράσπιση Κεραμέως για τα κολέγια – Διαστάσεις στην κόντρα με τη βάση

Στο κυβερνών κόμμα παρά τις ανακοινώσεις περί fake news και την κάλυψη της Υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως για το θέμα των κολεγίων, υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις στη βάση του κόμματος, και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις επιμελητηρίων και δημοσίων πανεπιστημίων.

Ειδικότερα το “Παρατηρητήριο Fake News” της ΝΔ εξέδωσε χθες κείμενο υπεράσπισης της επίμαχης τροπολογίας, με το οποίο μάλιστα αφήνει αιχμές κατά των διαμαρτυρόμενων επαγγελματικών συλλόγων και επιμελητηρίων, τα οποία έχουν όλα γαλάζιες ηγεσίες, αφού η πλειοψηφία των μελών τους κινείται πολιτικά στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει καταρχάς ότι δεν προβλέπεται καμία εξίσωση πτυχίων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού με αυτά των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με το επιχείρημα ότι θα υποβάλλονται αιτήσεις και θα γίνεται αναλυτικός έλεγχος του τίτλου και του περιεχομένου σπουδών προτού απορριφθούν ή εγκριθούν, καθώς επίσης και ότι είναι πιθανή η έγκριση αίτησης με την προϋπόθεση προηγούμενων εξετάσεων του ενδιαφερόμενου σε συγκεκριμένα μαθήματα σε Πανεπιστήμια της χώρας μας, τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.

  • Υποστηρίζει επίσης ότι δεν αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. “Δεν αλλάζει τίποτα ως προς την ουσία της εξέτασης αίτησης για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Απλώς επανήλθε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) η αρμοδιότητα της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, η οποία είχε προηγουμένως περιέλθει στους επαγγελματικούς συλλόγους/επιμελητήρια. Πλέον το κράτος θα έχει και πάλι την υποχρέωση και ευθύνη να εξετάζει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να εκδίδει ή όχι τις σχετικές πράξεις αναγνώρισης”, αναφέρει ειδικότερα το σχετικό κείμενο της ΝΔ, αφήνοντας έτσι αιχμές για τις αντιδράσεις, τις οποίες εμμέσως (αν και χωρίς να χρησιμοποιήσει σκληρούς όρους) αποδίδει στην ενόχληση των συλλόγων και επιμελητηρίων λόγω συντεχνιακών συμφερόντων στον έλεγχο των αιτήσεων.

Το κυβερνών κόμμα επικαλείται μάλιστα για την επαναφορά της αρμοδιότητας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρατηρήσει επί σειρά ετών σημαντικές καθυστερήσεις στην αναγνώριση προσόντων από τους συλλόγους. Αναφέρει δε ότι υπάρχουν καταγγελίες «που επιβεβαιώνουν απουσία απάντησης στις αιτήσεις για περισσότερο από ένα έτος», πέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συνήγορο του Πολίτη και στο Υπουργείο Παιδείας.

Το σημείωμα του “Παρατηρητηρίου Fake News” καρφώνει μάλιστα τους συλλόγους και τα επιμελητήρια όχι μόνο για καθυστερήσεις στην αναγνώριση, αλλά για ζήτημα συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Από την πλευρά τους οι σύλλογοι και τα επιμελητήρια τονίζουν ότι η κοινοτική οδηγία πάνω στην οποία “πατάει” το υπουργείο Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την αναγνώριση των κολεγίων καθολικά, ενώ επιμένουν ότι είναι απαράδεκτο να μην έχουν λόγοι οι ίδιοι οι επαγγελματικοί φορείς στην εγγραφή μελών τους και διερωτώνται πως θα πραγματοποιείται πιο γρήγορα η διαδικασία από μία υπηρεσία υπουργείου, αφήνοντας ταυτόχρονα και νέες αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων από την ηγεσία του Παιδείας.

Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει επίσης ότι δεν πρόκειται για «ισοτίμηση» πτυχίων για την οποία αποφαίνεται το ΔΟΑΤΑΠ, αλλά για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή ισοδυναμίας, για πρόσβαση αποκλειστικά στην αγορά εργασίας.

Τέλος, η ΝΔ επικαλείται ότι αυτή τη στιγμή Έλληνας απόφοιτος ενός Πανεπιστημίου εξωτερικού σε τομέα ο οποίος ρυθμίζεται νομοθετικά, π.χ. φυσικοθεραπευτής, μαία, οικονομολόγος, μηχανικός, μπορεί να ζητήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων σε άλλη χώρα της ΕΕ και να εργαστεί κανονικά εκεί, ενώ στην Ελλάδα η αίτησή του για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μέχρι σήμερα απλά δεν εξετάζεται, παραπέμπεται στις καλένδες, ο οικείος σύλλογος αρνείται να τον εγγράψει, και συνεπώς ο πτυχιούχος δεν μπορεί να εργαστεί με επαγγελματικά δικαιώματα στο αντικείμενό του.

“Ασφαλώς και κάθε αίτηση μπορεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης αλλά η χώρα μας έχει υποχρέωση να την εξετάζει και να την κρίνει θετικά ή αρνητικά. Δεν μπορεί να είμαστε «Ευρώπη à la carte», να θέλουμε να αξιοποιούμε τα σημαντικά οφέλη της Ευρώπης, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τόσα άλλα, και να αγνοούμε τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές του ενωσιακού δικαίου”, καταλήγει το κείμενο, σηκώνοντας έτσι το γάντι που πέταξαν επιμελητήρια και επαγγελματικοί σύλλογοι.

  • Προφανώς βεβαίως τα επιχειρήματα του κειμένου προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν επιθυμεί να υποχωρήσει. Αλλά ούτε τα επιμελητήρια και επαγγελματικοί σύλλογοι είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν έτσι εύκολα τα όπλα και ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες κινήσεις από κοινού με τα δημόσια πανεπιστήμια, που επίσης θίγονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιώργος Στασινός και Σπύρος Μάμαλης, όλοι εκλεγμένοι με τη “σημαία” της ΝΔ, κατήγγειλαν σε κοινή τους δήλωση την κ. Κεραμέως για αιφνιδιαστική κίνηση με τροπολογία στο «και πέντε» και από την πίσω πόρτα, η οποία ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων. Το δε Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος προανήγγειλε ότι θα κινηθεί και δικαστικά για την ακύρωση της τροπολογίας. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι έχουν καλέσει επίσης τους βουλευτές οικονομολόγους, μηχανικούς κλπ, να παρέμβουν για το θέμα, καθώς άλλωστε η τροπολογία ήρθε κυριολεκτικά νύχτα και ψηφίστηκε χωρίς να προλάβει κανείς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να αντιδράσει.

Σημειωτέον ότι το Μαξίμου έχει μείνει μέχρι στιγμής έξω από την αντιπαράθεση, καθώς οι γαλάζιοι που αντιδρούν βάζουν στο στόχαστρο την υπουργό Παιδείας, την υπεράσπιση της οποίας ανέλαβε το κόμμα της ΝΔ.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα