Ανασχηματισμός: “Μπετονάρισμα” της ΚΟ της ΝΔ με σενάρια “βαριάς” αποχώρησης

Ανασχηματισμός: “Μπετονάρισμα” της ΚΟ της ΝΔ με σενάρια “βαριάς” αποχώρησης

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ως «προαπαιτούμενο» του εκλογικού σεναρίου και της προσφυγής στις κάλπες εντός του 2021, έγραφε το libre δύο ημέρες πριν, ενώ και στις 20 Δεκεμβρίου, σε άλλο ρεπορτάζ, το libre σας ενημέρωνε: «Σε αναζήτηση του, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ουδέτερου χρόνου» υλοποίησης του ανασχηματισμού, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Ε, λοιπόν, αυτός ο χρόνος βρέθηκε και τα επόμενα 24ωρα μέχρι τα Φώτα περίπου (ακόμη και η σημερινή ημέρα) είναι απολύτως κρίσιμα: ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του, η συγκυρία φαντάζει ιδανική, το μόνο… πρόβλημα είναι οι εορταστικές αργίες που θέλουν να απολαύσουν ιδίως στις φετινές συνθήκες του lockdown όλοι οι άνθρωποι, μηδέ του Κ. Μητσοτάκη εξαιρουμένου (αντιθέτως οι «αδύναμοι κρίκοι» της παρούσας κυβέρνησης μαύρη Πρωτοχρονιά θα κάνουν…).

Και η συγκυρία μοιάζει ιδανική αφενός γιατί το πρόβλημα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση (εκτός αν όλοι μαζί χύσουμε την Πρωτοχρονιά την καρδάρα με το «γάλα» που με τόση σύνεση μαζέψαμε το προηγούμενο διάστημα), αφετέρου, επιπλέον, γιατί είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο που αχνοφαίνεται ελπίδα, λόγω και της έλευσης των εμβολίων –και τη νέα αυτή περίοδο θα ήθελε να σηματοδοτήσει με ένα «φρέσκο» κυβερνητικό σχήμα ο επικεφαλής του.

  • Οι εμπλεκόμενοι, άλλωστε, υπουργοί με το project του εμβολιασμού -και δεν είναι μόνο ο Βασίλης Κικίλιας- εικάζεται πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους και αυτό είναι κάτι που επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει τώρα. Σοφότερο και από τη διστακτικότητα που είχε επιδείξει το περασμένο καλοκαίρι, τότε δηλαδή που ο ανασχηματισμός …αναβλήθηκε για πιο ήσυχες, πολιτικά και διαχειριστικά, ημέρες, που όμως δεν ήρθαν ποτέ.

Η ταυτότητα των επερχόμενων κυβερνητικών αλλαγών είναι ήδη γνωστή: την αποδίδει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο κυβερνητική πηγή στην «Καθημερινή» και τη στήλη «Θεωρείο», που υπογράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου: «ξέχνα το ΠΑΣΟΚ στον ανασχηματισμό, μόνο ΝΔ».

Πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει στη δεξαμενή της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους ανθρώπους εκείνους που θα πάρουν τα ηνία των υπουργείων ως τις πρόωρες εκλογές («χαρτί» που θέλει να κρατήσει ανοιχτό ο Κ. Μητσοτάκης, όπως σημειώθηκε και πιο πάνω). Πράγμα που σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως δεν έχει να πάρει κάτι άλλο από κεντροαριστερές μετεγγραφές, αντιθέτως το ενδιαφέρει να συσπειρώσει την εκλογική του βάση προλαβαίνοντας, κυρίως, διαρροές προς τα δεξιά του (Κ. Βελόπουλο ή νέα σχήματα που λέγεται πως είναι στα σκαριά).

Τα ονόματα τα οποία θα δεχθούν κλήση από τηλέφωνο που θα αρχίζει από 210-338… είναι, grosso modo, γνωστά: Θ. Ρουσόπουλος, Χρ. Ταραντίλης, Σπ. Λιβανός, κάποιος από την ομάδα των διεθνολόγων – βουλευτών (Συρίγος, Καιρίδης, Χατζηβασιλείου), αλλά και άλλοι για λόγους γεωγραφικής ισορροπίας του, επαναλαμβάνουμε, εκλογικού σχήματος μάχης.

Είναι προφανές ότι ο ανασχηματισμός αυτός δεν θα χαρακτηρίζεται από τη λάμψη εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων -παρότι ο Κ. Μητσοτάκης αρέσκεται σε εκπλήξεις από τον προσωπικό κύκλο συνομιλητών του- αλλά από το μπετονάρισμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Η πάντα προσεκτική «Καθημερινή» που φέρνει το θέμα του ανασχηματισμού στην πρώτη της σελίδα σε περίοπτη μάλιστα θέση, σημειώνει πάντως ότι ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Και εκτιμά ότι υπουργοί όπως ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Ι. Πλακιωτάκης, η Λ. Μενδώνη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Κ. Πιερρακάκης θα μείνουν αμετακίνητοι, κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα σενάρια…

Γιατί αν εξαιρέσει κανείς τους αμετακίνητους αλλά και εκείνους τους 2-3 υπουργούς που μετά βεβαιότητος θα κουνήσουν μαντήλι, προκύπτει μια μεγάλη ενδιάμεση ομάδα υπουργών, με ηχηρά μάλιστα ονόματα.

  • Και κάπως έτσι προσεγγίζουμε τη μεγάλη αβεβαιότητα του προσεχούς ανασχηματισμού: θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης σε πρωτοκλασάτο υπουργό τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο και αν ναι, τι θα απαντήσει εκείνος;

Το προηγούμενο παράδειγμα της Όλγας Κεφαλογιάννη απέδειξε ότι ο πρωθυπουργός δεν αμφιταλαντεύεται την ώρα των προτάσεων για κάποιο υπουργείο, ως εκ τούτου ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για κάποια «βαριά» αποχώρηση…

Σχετικά Άρθρα