Αθ. Λινού για εμβόλια: Ελπίδα να κρατάει περισσότερο από έξι μήνες η ανοσία
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε σήμερα για τον εμβολιασμό, τον χρόνο παράδοσης των εμβολίων, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ σχολιάζει τους αρνητές και όσους αμφισβητούν τον κοροναϊό.
Ειδικότερα για τον εμβολιασμό η κ. Λινού είπε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1:
«Ο κάθε άνθρωπος που εμβολιάζεται ουσιαστικά σώζει ζωές. Περιορίζει τη διασπορά του ιού, δίνει το παράδειγμα. Ειδικά για το επίπεδο των πολιτικών είναι πολύ σημαντικό να διασώσουν και τη ζωή τους. Σε έναν πόλεμο σώζεις πρώτα τον βασιλιά».
Για το γεγονός ότι έχουμε αργούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό σχολίασε πως «αυτό είναι το πρόβλημα» και πρόσθεσε:
«Νομίζω το σημαντικότερο είναι να τηρούμε σε προσωπικό επίπεδο όλοι τα μέτρα και σιγά σιγά και οι λίγοι που εμβολιάζονται κάτι συνεισφέρουν. Για να κερδίσουμε τον πόλεμο πρέπει να εμβολιαστεί το 70%. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει γρήγορη παραγωγή εμβολίων, ότι θα εγκριθούν και άλλα εμβόλια.»
«8 του μηνός είναι Παρασκευή, δεν νομίζω ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας συμπλήρωσε για το θέμα αυτό:
- «Ιδανικά η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια. Νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ένα δεκαήμερο να μπορέσει να φτιάξει έναν μηχανισμό ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από τασχολεία και να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους στα σχολεία. Εγώ θα έλεγα μετά τους λειτουργούς υγείας, τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές δυνάμεις να εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας.»
Σύμφωνα με την κ. Λινού:
- «Πρώτα να επιλέξουμε ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ. Άνθρωποι που είναι υψηλού κινδύνου μπορεί να μην κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα. Όπως οι αρνητές. Δεν παίρνουν μέτρα και δεν κάνουν και αίτηση να ελεγχθούν και αυτοί είναι σε μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν. Και οι μεγάλοι άνθρωποι δεν έχουν ευχέρεια με τα ηλεκτρονικά και δεν θα κάνουν αίτηση. Υπάρχουν οι μετανάστες που δεν θέλουν να δηλώσουν πού μένουν. Υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτό».
«Λένε ισχύει η ανοσία για έξι μήνες γιατί δεν είχαμε χρόνο να μελετήσουμε. Ούτε οι εθελοντές έχουν εμβολιαστεί για περισσότερο χρόνο. Η ελπίδα είναι να κρατάει περισσότερο και το δεύτερο είναι ότι επειδή δεν θα εμβολιάζονται όλοι την ίδια μέρα έτσι θα μειώνεται η πιθανότητα νόσησης» δήλωσε επίσης η κ. Λινού.