Brexit – Μπαρνιέ: «Τελευταία ευκαιρία» στις διαπραγματεύσεις
Λιγότερο από 10 μέρες πριν από την καταλητκική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου και οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία για το brexit βρίσκονται στην «τελευταία ευκαιρία» σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ.
“Βρισκόμαστε πραγματικά στην καθοριστική στιγμή: κάνουμε μια τελική προσπάθεια (στις διαπραγματεύσεις). Σε 10 ημέρες, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω με κάθε διαφάνεια” με τους Είκοσι Επτά και τους ευρωβουλευτές, δήλωσε στις Βρυξέλλες προτού κάνει έναν απολογισμό για τις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των κρατών μελών.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησαν άλλη μια φορά το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν ακόμη να είναι σε αδιέξοδο με τον αυξημένο κίνδυνο μιας “μη συμφωνίας”, με βαριές συνέπειες για οικονομίες που ήδη ταλανίζονται από την πανδημία.
Αφότου ενημέρωσε τα κράτη μέλη, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα κάνει επίσης έναν απολογισμό για τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωβουλευτές που παρακολουθούν αυτό το θέμα.
Ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει θεωρητικά να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν ορίσει καταληκτική ημερομηνία την περασμένη Κυριακή, θεωρούν ότι είναι πλέον πολύ αργά.
Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αρνήθηκε χθες βράδυ να δώσει μια προθεσμία: “Δεν θα ορίσω ημερομηνία επειδή δίνουμε λίγες ώρες, λίγες μέρες, μια ευκαιρία για μια καλή συμφωνία και εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να έχουμε μια καλή συμφωνία από μια μη συμφωνία”.
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Μπόρις Τζόνσον έγινε την ώρα που ο βρετανικός Τύπος απηχεί μια νέα πρόταση του Λονδίνου για την αλιεία, λιγότερο αυστηρή από την προηγούμενη, η οποία όμως κρίνεται ακόμη ανεπαρκής από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Μοιάζει περισσότερο με τέχνασμα παρά με πραγματική πρόταση, δηλώνει μια από αυτές τις πηγές.
Παρόλο που έχει χαμηλό οικονομικό βάρος, η αλιεία έχει σημαντική πολιτική και κοινωνική σημασία για πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ολλανδία, και η Βρετανία την έχει καταστήσει το σύμβολο της ανακτημένης κυριαρχίας της μετά το διαζύγιο με Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αρχίσει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου στις 23:00 ώρα Γκρίνουιτς.
Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι προϋποθέσεις μιας “μη συμφωνίας” “θα ήταν περισσότερο από ικανοποιητικές για τη Βρετανία”.