Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση: Συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Κρίσεων για κοινά μέτρα αντιμετώπισης της νέας μετάλλαξης

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση: Συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Κρίσεων για κοινά μέτρα αντιμετώπισης της νέας μετάλλαξης

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη για την μετάλλαξη του ιού που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία. Στις 12 συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Γερμανία δεν έχει ανιχνεύσει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην γερμανική τηλεόραση ARΩ

«Η μετάλλαξη δεν έχει ανιχνευθεί στην Γερμανία», δήλωσε ο Γενς Σπαν προσθέτοντας ότι όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτονται από τα μεσάνυχτα. «Αλλά φυσικά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄όψιν τις πληροφορίες από την Βρετανία»., πρόσθεσε.

Επόμενη χώρα η Γαλλία που διακόπτει από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της ανίχνευσης νέου στελέχους του κορονοϊού, σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ και η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών από τα μεσάνυχτα. 

«Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες», ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση. Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Νωρίτερα και η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι διακόπτει από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σύσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε απόφαση με την οποία σταματά τις αεροπορικές πτήσεις από και προς τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις που είχαν ήδη απογειωθεί και φθάνουν τις ώρες αυτές στα ιταλικά αεροδρόμια, όλοι οι επιβάτες θα υποβληθούν σε μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού, αμέσως μετά την προσγείωση.

Τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας πρέπει να ενημερώσουν και οι πολίτες που αφίχθηκαν στην Ιταλία, από τη Μεγάλη Βρετανία, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, με στόχο να υποβληθούν άμεσα, επίσης, σε διαγνωστικό τεστ.

Από την πλευρά του το Βέλγιο εξέδωσε απαγόρευση πτήσεων για 24 ώρες, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ διέκοψε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Eurostar.

Από την Αυστρία ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσουν οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη χώρα ήδη υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί από τις δέκα στις πέντε ημέρες, έπειτα από αρνητικό τεστ. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι «αυτή η μετάλλαξη ιών δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Αυστρία» και ότι υπάρχει στενή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αναστέλλει η Ολλανδία. Η απαγόρευση ισχύει από την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, ενώ και οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το ίδιο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Στη Δανία και την Αυστραλία εντοπίστηκε το ίδιο στέλεχος, ενώ παραλλαγές του εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική, στην Ολλανδία και άλλες χώρες.

Παράλληλα, σε απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες προχωρά και η Τουρκία αλλά και η Νότια Αφρική.

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να τονίζει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως το εμβόλιο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε αυτό το νέο στέλεχος». Με το που ανακοινώθηκε το νέο lockdown, στο Λονδίνο, εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί κατέκλυσαν αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς για να προλάβουν να φτάσουν στα σπίτια τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων, πριν μπουν σε ισχύ οι αυστηροί περιορισμοί, που δεν θα τους το επιτρέπουν. Την ίδια ώρα οι αρχές τις χώρες τους ζητούν να σταματήσουν. «Πρόκειται για εντελώς ανεύθυνη συμπεριφορά. Ο Αρχίατρος ήταν απολύτως σαφής, πως όσοι ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να το ακυρώσουν», σημείωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Το αδιαχώρητο επικρατεί και στα καταστήματα με τον κόσμο να συνωστίζεται για να προλάβει να κάνει τα τελευταία του ψώνια πριν κατεβάσουν ρολά τα μαγαζιά. «Θα έπρεπε να το έχουν θέσει υπό έλεγχο. Μόλις λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αποφασίζουν νέα μέτρα, είναι τρελό. Δεν το χειρίστηκαν καθόλου καλά», σημειώνει κάτοικος του Λονδίνου.

Το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την εξέταση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη νέα μετάλλαξη του κορoνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία και τα σχετικά μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη – μέλη για τις μετακινήσεις από και προς τη χώρα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών από τις πρωτεύουσες των 27 χωρών της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και ενημέρωσαν για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν τις επόμενες ώρες, όπως η απαγόρευση πτήσης, η εισαγωγή τεστ PCR ως προϋπόθεση εισόδου, η καραντίνα και άλλα.

Σχετικά Άρθρα