“Σιγή ιχθύος” Καρακούση για την απόλυση Κρουστάλλη – Εξηγήσεις για το ρεπορτάζ του βήματος με τα διπλά βιβλία

“Σιγή ιχθύος” Καρακούση για την απόλυση Κρουστάλλη – Εξηγήσεις για το ρεπορτάζ του βήματος με τα διπλά βιβλία

«Μέρες καλής δημοσιογραφίας» τιτλοφορείται το σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο του διευθυντή του «Βήματος», Αντώνη Καρακούση, καταθέτει δε, σε αυτό τη δική του, ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο, εκδοχή για όσα έγιναν με το θέμα των διπλών εγγραφών κρουσμάτων -θέμα που είχαν αναδείξει η εφημερίδα την οποία διευθύνει και η «Δημοκρατία».

Ο Α. Καρακούσης μας γυρνά κατ’ αρχάς στο 1986 ή 1987, όπως αναφέρει, τότε που ως νεαρός οικονομικός συντάκτης της «Ελευθεροτυπίας» είχε μια αποκλειστική είδηση, μαζί και τα αντίστοιχα «χαρτιά» για την ανασύσταση ή ίδρυση νέων τραπεζών: της Τράπεζας Χίου από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας (μετέπειτα Eurobank) από τον Γιάννη Λάτση.

Δίνει το αποκλειστικό ρεπορτάζ, έμπλεος ενθουσιασμού όπως αναφέρει, και δύο ημέρες μετά, περιμένει τη δημοσίευσή του στην κυριακάτικη έκδοση. Φευ, το ρεπορτάζ δεν δημοσιεύθηκε και την Κυριακή το απόγευμα μόλις μπήκε στα γραφεία της εφημερίδας, του ζητήθηκε να πάει αμέσως στα γραφεία των Τεγόπουλου – Φυντανίδη. «Πού τα βρήκες αυτά που γράφεις, μίλησες με τον Βαρδινογιάννη, μίλησες με τον Λάτση;», τον ρώτησαν εκνευρισμένοι. Και στο αντεπιχείρημά του πως, όχι δεν μίλησε, αλλά έχει το σχετικό έγγραφο, του είπαν: «Άλλη φορά να διασταυρώνεις τις ειδήσεις». Το σήμα της συζήτησης ήταν, «για τέτοιου επιπέδου θέματα ενημερώνουμε και διασταυρώνουμε». Οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο δικαίωσαν πάντως το νεαρό συντάκτη…

Στη συνέχεια όμως του σημειώματος ο διευθυντής της εφημερίδας αναφέρεται στο σήμερα και τι έγινε στην επίμαχη υπόθεση:

  • «Πριν από τρεις εβδομάδες βλέποντας την ένταση και την επικινδυνότητα του εξελισσόμενου δεύτερου πανδημικού κύματος και συζητώντας με τον εκδότη μας Βαγγέλη Μαρινάκη το βάρος του φαινομένου, με προέτρεψε ‘δεν στέλνεις κάποιον στη Βόρεια Ελλάδα να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει;’. Το συζητήσαμε με τη διευθυντική ομάδα, οργανώσαμε την αποστολή, επιμείναμε στο επιτόπιο ρεπορτάζ όπως και στις αναζητήσεις σχετικά με τα συμβαίνοντα στο κέντρο διαχείρισης της πανδημίας».

Η εφημερίδα συγκέντρωσε πληροφορίες «για το έλλειμμα καταγραφής των στοιχείων, για τα κενά πληροφόρησης των ειδικών, για τις διχογνωμίες, για όλα αυτά που διαδραματίζονται στα κρίσιμα κέντρα διαχείρισης του κορωνοϊού. Συνθέσαμε όλα τα στοιχεία, τα κατανείμαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κάπως έτσι ‘στήσαμε’ το επίμαχο φύλλο της 29ης Νοεμβρίου 2020».

Η κατάληξη του σημειώματος ακόμη πιο ενδιαφέρουσα:

  • «Ο αντίκτυπος ήταν μέγας. Η κυβέρνηση υπεραντέδρασε, προχώρησε στις συνήθεις αυτοματοποιημένες διαψεύσεις, σπέρνοντας αστήρικτη, για εμάς, αμφισβήτηση. Και η αντιπολίτευση με τη σειρά της, μέσα στην κενότητα και στην αδυναμία της να παράγει πολιτική, το εκμεταλλεύθηκε δεόντως. Και εμείς εδώ αντιμετωπίσαμε εντάσεις και καταγράψαμε απώλειες. Τα όσα ακολούθησαν σε συνδυασμό με τις κινήσεις της κυβέρνησης να διορθώσει τα κακώς κείμενα επιβεβαίωσαν τη δική μας προσπάθεια καταγραφής των συμβαινόντων. Οι εντάσεις θα φύγουν κάποια στιγμή και σε εμάς θα μείνουν οι μέρες καλής δημοσιογραφίας, τις οποίες χαίρεται και αποτιμά το αναγνωστικό κοινό. Με γνώμονα αυτές συνεχίζουμε, για αυτές εργαζόμαστε και αυτές ονειρευόμαστε».

Σχετικά Άρθρα