Ο φοβερός τραυματισμός του Ράντολφ στο ματς με τον Ολυμπιακό
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ αλλά το χειρότερο νέο προήλθε από το ιατρικό επιτελείο των Μαδριλένων αφού ο Άντονι Ράντολφ έκοψε τον αχίλλειο τένοντά του και θα χάσει όλη τη σεζόν.
Του Νίκου Βόπη
Το libre μίλησε με τον Χουάν Τραπέρο, από το ιατρικό τιμ των Μαδριλένων και τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά μιας και ο παίκτης έχει έναν γολγοθά να ανέβει…
-Πείτε δύο λόγια για την κατάσταση του παίκτη αυτή τη στιγμή…
“Το να κόψει ένας μπασκετμπολίστας τον αχίλλειο τένοντα είναι ίσως ο πιο σοβαρός τραυματισμός που μπορεί να πάθει στην καριέρα του. Όσο πιο μεγαλόσωμος είναι ο παίκτης τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εκείνον να μπορέσει να επανέλθει και σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία.
Ξέρετε η ρήξη αχιλλείου είναι ένας τραυματισμός χειρότερος τις περισσότερες φορές και από ρήξη χιαστών. Με μία ρήξη χιαστών πλέον και με την τεχνολογία που υπάρχει ένας παίκτης μπορεί να επιστρέψει ακόμα και στους 7-8 μήνες εάν είναι ολική η ρήξη”.
-Είναι δεδομένο ότι η σεζόν τελείωσε για τον Ράντολφ. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος και για την καριέρα του;
“Η ηλικία του δεν είναι απαγορευτική. Είναι στα 31 του χρόνια, σίγουρα θα μείνει έξω όλο το 2021 αγωνιστικά και θα δούμε πως θα πάει η αποθεραπεία του. Όπως σας είπα είναι ένας πολύ δύσκολος τραυματισμός και ο Άντονι αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνει είναι να έχει υπομονή και θέληση για να μπορέσει να δουλέψει συστηματικά και χωρίς περισπασμούς για να μπορέσει να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.
-Είδατε τη φάση του τραυματισμού; Δεν φάνηκε εκ πρώτης όψεως ότι ήταν κάτι το τόσο σοβαρό;
“Ήμουν πολύ κοντά στο σημείο. Αυτός ο τραυματισμός είναι θέμα τύχης να συμβεί. Δεν χρειάζεται ούτε να υπάρξει επαφή με άλλον αθλητή ούτε να κάνει κάτι λάθος ο ίδιος ο αθλητής. Ένα πολύ δυνατό πάτημα σε συνδυασμό με μία λάθος τοποθέτηση του ποδιού αρκεί για να γίνει η ζημιά. Ο αχίλλειος τένοντας είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τένοντας και αν και είναι πολυλειτουργικός είναι αρκετά “ντελικάτος” και δεν αντέχει την τεράστια καταπόνηση”.
-Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για να επανέλθει ο παίκτης;
“Αρχικά θα χρειαστεί να περάσει την πόρτα του χειρουργείου για να γίνει το ράψιμο του τένοντα. Πρέπει να ανοιχτεί το πόδι, να κοπεί ο αχίλλειος ολοκληρωτικά και να επανατοποθετηθεί σωστά, στις σωστές μοίρες και με τις σωστές συνδέσεις για να μπορέσει να μην έχει ξανά πρόβλημα ο παίκτης και όταν σταματήσει την καριέρα του να μην πονάει ή να μην έχει ενοχλήσεις. Έπειτα θα χρειαστεί να ξεκινήσει μία μακρά περίοδος αποθεραπείας και φυσικοθεραπειών.
Σε σχέση με τραυματισμούς σε άλλα σημεία το συγκεκριμένο σημείο θέλει αρκετή υπομονή. Γιατί; Γιατί δεν περιτριγυρίζεται από πολλούς μύες οι οποίοι θα κάνουν τη δουλειά γι’ αυτόν. Θα πρέπει να δέσει μόνος του, αυτόνομα και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί καιρός. Έχω δει αθλητές που επανέρχονται στο επτάμηνο, έχω δει και αθλητές που τελείωσε η καριέρα τους. Όλα εξαρτώνται από τη θέληση του παίκτη αλλά και το πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός του μετά την επέμβαση. Ο Κόμπε είχε κόψει τον αχίλλειο, συνέχισε κανονικά τον αγώνα και μέσα σε 3 μήνες ήταν έτοιμος να αγωνιστεί ξανά. Δεν υπάρχουν μεγάλα μέτρα σύγκρισης”.