ΕΟΦ: Εμβολιασμός COVID στα πρότυπα του σχεδίου για τη γρίπη
Μετά την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής περιόδου για τη γρίπη, η οποία διήρκεσε από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, έδωσε, χτες κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία με τον εμβολιασμό της γρίπης στην Ελλάδα:
- Συνταγογραφήθηκαν 3.650.000 εμβόλια
- Έχουν γίνει μέχρι τώρα 3.400.000 εμβόλια,
- έχουν διατεθεί 3.950.000 εμβόλια στην ελληνική αγορά
«Άρα, όπως καταλαβαίνετε από τα στοιχεία, η εμβολιαστική στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν στο σωστό δρόμο και ήταν επαρκής. Μικροπροβλήματα σίγουρα υπήρξαν. Ήμασταν εκεί, τα διορθώσαμε και για πρώτη φορά αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έτυχε αυτής της επιτυχίας, αυτή η συγκροτημένη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού».
Τα εμβόλια της Covid-19 είναι προ των θυρών
Ο ΕΟΦ έχει κύριο ρόλο, γιατί είναι ο αρμόδιος ρυθμιστικός Οργανισμός της χώρας μας.
Διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε:
«Ο Οργανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατό όλες στις διοικητικές διεργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας, αφετέρου δε, να παρακολουθήσει έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου και να διασφαλίσει την ποιότητα και κατ’ επέκταση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα».
Η φαρμακοεπαγρύπνηση και η κίτρινη κάρτα
Αναφερόμενος στην κίτρινη κάρτα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε:
- «Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός θα γίνει βάσει σχεδίου, που σημαίνει ότι θα τηρηθούν όλα τα σχέδια τα οποία έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός, να γίνει με ασφάλεια και τάξη και με κατά τρόπο σωστό και καταγεγραμμένο, ωστόσο υπάρχει το θέμα, και θέλω να σας ενημερώσω, για τη λεγόμενη φαρμακοεπαγρύπνηση που ακούτε τώρα τελευταία πολύ έντονα και είναι η λεγόμενη κίτρινη κάρτα.
- Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλο εύρος χρόνου. Έτσι, διασφαλίζεται πλέον και σε βάθος χρόνου η ασφάλεια του εμβολίου ή του φαρμάκου αντιστοίχως, αλλά ταυτόχρονα δίνει και τη δυνατότητα καταγραφής ή περιγραφής πιθανόν κάποιων πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.
- Ο ΕΟΦ, λοιπόν, θα αναλάβει, όπως έχει αναλάβει και είναι έργο του ΕΟΦ, την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών και θέλω να γνωρίζετε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ, για θέματα που άπτονται ανεπιθύμητων ενεργειών.
- Σε όλη την πορεία της πανδημίας και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, φροντίσαμε σε συνεργασία ο ΕΟΦ με το υπουργείο Υγείας να έχουμε διαθέσιμα άμεσα και ταχύτατα, όποια φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου. Έτσι, όταν μας υποδείχθηκε η χλωροκίνη, φέραμε χλωροκίνη. Όταν υποδείχθηκε η ρεμντεσιβίρη, καταφέραμε και φέραμε ρεμντεσιβίρη.
- Όλα τα φάρμακα ήρθαν με τη σωστή οδό, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Φροντίσαμε και είχαμε σε κάθε στάδιο της πανδημίας, πλήρη επάρκεια φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή».
Τα μονοκλωνικά αντισώματα
Επειδή γίνεται ιδιαίτερος λόγος, τις τελευταίες ημέρες, για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων και την αποτελεσματικότητά τους στους ασθενείς με Covid-19, ο κ. Φιλίππου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μονοκλωνικά αντισώματα.
«Καταφέραμε και είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. Ακούγονται διάφορα, γιατί δεν έχουν έρθει.
Τα αντισώματα αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε και να γνωρίζει ο κόσμος, δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Έχουν λάβει μία άδεια έκτακτης χορήγησης η οποία προβλέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν προβλέπεται στη χώρα μας και την Ευρώπη.
Παρά ταύτα, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα όλες αυτές οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των αντισωμάτων αυτών στη χώρα μας, όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
Θα πρέπει ο Έλληνας να γνωρίζει ότι κύριο μέλημα και του ΕΟΦ και της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων».
Απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε επιπλέον ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη μεριά της χώρας και πιέζουμε προς την κατεύθυνση της εισαγωγής των φαρμάκων στην Ελλάδα. Κινούνται οι διαδικασίες και με βάση τις ενδείξεις που έχουμε, πιθανολογείται ότι τους πρώτους μήνες του 2021 θα καταφέρουμε τα φάρμακα αυτά να κυκλοφορήσουν και εμπορικά στην Ευρώπη.
Ρούλα Σκουρογιάννη