Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο της τεχνικής εκπαίδευσης
Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση που η κυβέρνηση φρόντισε να μην βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η επεξεργασία του έγινε παράλληλα με την πολύ σημαντική συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
«Εκτελείτε τις εντολές όσων σας βοήθησαν να καταλάβετε τα κυβερνητικά έδρανα» επισήμανε στην κυβέρνηση κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου η Μερόπη Τζούφη. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «στην αρχή τακτοποιήσατε τα ιδιωτικά κολέγια, μετά υλοποιήσατε την ατζέντα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και σήμερα παραδίδετε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στις επιχειρήσεις και στην αγορά».
Η Μπέττυ Σκούφα σχολίασε ότι η κυβέρνηση εισάγει το νομοσχέδιο «καθ’ υπαγόρευση, καθώς φαίνεται, του ΣΕΒ».
Η Μ. Τζούφη τόνισε ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί τις απαιτήσεις μιας αγοράς «λαίμαργης» για καταρτισμένο αλλά όχι μορφωμένο προσωπικό, φτηνή μαθητεία και πολλά διαθέσιμα εργατικά χέρια, ακόμα κι ανηλίκων άνω των 15 ετών. Σημείωσε ότι οι αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για σταμάτημα του «κοινωνικού ασανσέρ» της Παιδείας και μείωση των μαθητών του Λυκείου και των φοιτητών. Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι δυνατότητες όσων μπορούν να διαθέσουν χρήματα για δίδακτρα σε κάποια ιδιωτική σχολή, ενώ οι υπόλοιποι θα οδηγούνται σε σχολές όπου θα αποκτούν επαγγελματικές γνώσεις, αλλά όχι επαγγελματικά δικαιώματα.
Ο Γιάννης Αμανατίδης αναρωτήθηκε «σε ποιο κράτος νομιμοποιείτε ως εκλεγμένους αντιπροσώπους ανθρώπους οι οποίοι για να βγουν ψηφίστηκαν από το 7% του εκλογικού σώματος;» ζητώντας την απόσυρση της αυταρχικής διάταξης για τα υπηρεσιακά συμβούλια που εισήγαγε η υπουργός Παιδείας μετά το φιάσκο με την αποχή 93% στις εκλογές. Η Σ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι η απόκτηση επαγγελματικών γνώσεων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα γυρίζει την χώρα στις «βαθιά ιεραρχημένες κοινωνίες» των συντεχνιών πριν τους εργατικούς αγώνες.
Κι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την απόσυρση των διατάξεων για την κύρωση της συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας λόγω των αντιρρήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και του Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών και της αδυναμίας να γίνει επαρκής συζήτηση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου.
Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι η μείωση των πόρων για την Παιδεία στον προϋπολογισμό του 2021, για την οποία κατηγορήθηκε η κυβέρνηση, δεν ισχύει, καθώς μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα για την Έρευνα από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης κι οι αρμοδιότητες για την καθαριότητα των σχολείων και τα μειωμένα κόμιστρα των φοιτητών στα ΜΜΜ στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών. Ισχυρίστηκε ότι, αντίθετα, οι πόροι για την Παιδεία είναι αυξημένοι κατά 142 εκατ. ευρώ το 2021.