Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για Πολάκη – Αδαμοπούλου – Άρσεις ασυλίας με σκιές φίμωσης καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 (vid)

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για Πολάκη – Αδαμοπούλου – Άρσεις ασυλίας με σκιές φίμωσης καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 (vid)

Οι τόνοι στη Βουλή εκτοξεύτηκαν στα ύψη με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 να αντιδρούν με έντονο τρόπο κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την άρση ασυλίας των Παύλου Πολάκη και Αγγελικής Αδαμοπούλου. Η άρση ασυλίας Πολάκη υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ η άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου από ΝΔ, με το ΚΙΝΑΛ να αφήνει κατά συνείδηση την ψήφο των βουλευτών. Έτσι, με τη ΝΔ συντάχθηκαν οι Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία-Θεοφανία Λιακούλη, και Κώστας Σκανδαλίδης.

Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ασυλίας του Π. Πολάκη ψήφισαν 184 βουλευτές, ενώ κατά 109. Για την κ. Αδαμοπούλου, οι ψήφοι ήταν 162 υπέρ, έναντι 116 κατά.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκδότης και δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Παύλου Πολάκη, με αφορμή ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού. Σημειώνεται ωστόσο ότι ανάλογη αίτηση είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και προ τριμήνου. Τότε η επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας του πρώην υπουργού, ωστόσο η ολομέλεια της Βουλής είχε απορρίψει το αίτημα.

Η Αγγελική Αδαμοπούλου μηνύθηκε από την Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικής Μακεδονίας γιατί στη Βουλή επισήμανε ότι αστυνομικά όργανα, υποδυόμενοι τους «μπαχαλάκηδες», λειτουργούν ως προβοκάτορες για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Βαριές καταγγελίες από Πολάκη

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας, όσο και κατά του Γ. Κουρτάκη. Επίσης, κατηγόρησε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι σέρνονται πίσω από τον Γ. Κουρτάκη που τους βάζει να ξαναψηφίσουν για το ίδιο θέμα, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μαριονέτες» σε κουκλοθέατρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μπούγα, ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε τον Π. Πολάκη για Γκεμπελισμό.

Κατά τη συνεδρίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε παρεμπίπτον ζήτημα με το σκεπτικό ότι η αίτηση εισάγεται αντίθετα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, και εντάσσεται σε επιχείρηση ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέδεσαν μάλιστα την περίπτωση της κ. Αδαμοπούλου με την προκαταρκτική έρευνα κατά των τριών πολιτικών αρχηγών – του ΣΥΡΙΖΑ, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ και του γραμματέα του ΜέΡΑ25 – για τη συμμετοχή τους στις τιμητικές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου.

Η ΝΔ υιοθετεί την προσωπική εκδικητικότητα μιντιαρχών

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι το «ανεύθυνο» και το «ακαταδίωκτο» των βουλευτών, είναι θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία της ελευθερίας του λόγου του βουλευτή. Επισήμανε ότι η βουλευτής του ΜέΡΑ25 έκανε μια πολιτική κρίση, όταν από το βήμα της Βουλής είπε ότι σε διαδηλώσεις που εκτρέπονται του σκοπού τους βλέπουμε αστυνομικούς με πολιτικά να συμμετέχουν στα επεισόδια – και αυτό, είτε είναι αληθές είτε δεν είναι, αποτελεί πολιτική κρίση και δεν στρέφεται κατά της τιμής κανενός συγκεκριμένου προσώπου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε επίσης στα πρακτικά, πάγια νομολογία, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης συλλογικά κατά ομάδας προσώπων. «Η εμμονή της ΝΔ δείχνει προφανή πολιτική σκοπιμότητα, αν συνδεθούν τα σημερινά με την προκαταρκτική έρευνα για τους αρχηγούς των κομμάτων της αριστεράς. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε ως Βουλή την περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων των βουλευτών που κατοχυρώνονται ήδη από τη Γαλλική Επανάσταση», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τζανακόπουλος: Στήνουν βιομηχανία διώξεων

Ο γραμματέας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τους κυβερνώντες πως έχουν μετατρέψει το Κοινοβούλιο «σε παρακολούθημα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων». Σημείωσε επίσης πως «βρισκόμαστε σε μια συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής και εν όψει μιας επιχείρησης από τη μεριά της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστικοδικαστικό κράτος. Στιγμή αυτής της επιχείρησης είναι και αυτό που σήμερα συντελείται στη Βουλή».

«Σήμερα καταχρηστικά επανεισάγεται και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα επειδή οι βουλευτές της Ν.Δ. αμέλησαν ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή ή διαφωνούσαν με τη γραμμή της ΝΔ. Επομένως η Βουλή θα πρέπει να συνεχίζει να ψηφίζει μέχρι του σημείου που θα ικανοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να αρθεί η ασυλία του κ. Πολάκη στην υπόθεση με τον κ. Κουρτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «εδώ τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Σώματος και αξιοπρέπειας των βουλευτών έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε αυτή την κατρακύλα του κοινοβουλευτισμού».

«Είναι αδιανόητο οι αναφορές βουλευτών από το βήμα της Βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη όχι μόνο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά ούτε καν τα χρόνια πριν από τη δικτατορία, όπου είχε ήδη ξεκινήσει η απορρύθμιση της πολιτικής ομαλότητας», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η αναθεώρηση του άρθρου 62 είχε σκοπό τον περιορισμό των ακαταδίωκτου, όχι την εξάλειψή του για την πολιτική δραστηριότητα και τα καθήκοντά του βουλευτή και άρα, την εξάλειψη όλου του 62, καθώς ο σκληρός πυρήνας των καθηκόντων καλύπτεται από το ανεύθυνο του άρθρου 61», δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη.

Ν. Βούτσης: Ιστορική συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο

«Δε θα αναφερθώ στα πραγματικά περιστατικά γιατί για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας είναι προφανές ότι δε δέχομαι το ότι καθ’ υπαγόρευση του εκδότη κ. Κουρτάκη ήρθε ξανά το ζήτημα του κ. Πολακη και μάλιστα με έναν ενδιάμεσο αυτοεξευτελισμό από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ που δημόσια είχαν πει ότι είχαν κάνει λάθος» ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης.

«Δε θα αναφερθώ επίσης στο ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις αρχηγών κομμάτων πάνω την ομιλία της κ. Αδαμοπούλου για θύλακες που παρουσιάζονται και έχουν παρουσιαστεί διαχρονικά σε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις μέσα ενδεχομένως από ακραία στοιχεία στα σώματα ασφαλείας.

Την προηγούμενη περίοδο είχαν έρθει εγκλίσεις για κορυφαία ζητήματα που είχαν συζητηθεί εντός της Βουλής και αφορούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις γερμανικές αποζημιώσεις, είτε και τη Χρυσή Αυγή σε σχέση με ορισμένα πρόσωπα, που εγώ μάλιστα είχα κατονομάσει, ότι συμμετείχαν στην εκδήλωση που είχε γίνει για να κάνουν ντου στη Βουλή και με τα επεισόδια που έγιναν. Μας είχαν έρθει λοιπόν πλήθος εξωδίκων εναντίον ονομαστικά βουλευτών του κοινοβουλίου. Δεν είχαμε διανοηθεί κανείς επ’ αυτών να κάνει έγκληση σε αυτά τα ζητήματα.

Η σημερνή συνεδρίαση μπορεί να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα με αρνητικό πρόσημο. Πριν 60 χρόνια στο κοινοβούλιο, Αρχηγός της Αριστεράς είχε αναφέρει από βήματος ονομαστικά το Γεώργιο Παπαδόπουλο, που τότε ήταν ταγματάρχης, ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς του Έβρου. Είχε πει μάλιστα «προσέξτε γιατί κάτι μου λέει πως αυτός θα μας δέσει μετά από λίγο καιρό». Γιατί το αναφέρω; Διότι δε διανοήθηκε κανείς από καμία πλευρά τότε να εγκαλέσει τον βουλευτή για συκοφαντική δυσφήμηση διότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την προβοκάτσια Παπαδόπουλου. Τώρα 57 χρόνια μετά κάνουμε αυτή τη συζήτηση που θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης.

Συναινώ απολύτως με τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης που έθεσαν το παρεμπίπτον ζήτημα με την ιστορική τους διάσταση. Πέραν της κακουργηματικής δράσης στο δημόσιο χώρο ή της συκοφαντικής δυσφήμησης προσώπου δεν πρέπει να έρχεται για συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Δε θα έπρεπε να ερίζουμε μεταξύ μας αν είναι δυνατόν ποτέ οι αναφορές από το βήμα της βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αγγελική Αδαμοπούλου: Επιχειρείται προσωπική εξόντωση

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, δήλωσε πως επιχειρούν να την εξοντώσουν προσωπικά, ενώ δριμεία ήταν η ομιλία του επικεφαλής του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και ανακοίνωση του Κινήματος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι η έγκληση είναι προδήλως αβάσιμη και καταχρηστική, στερείται λογικού νομικού, ηθικού ερείσματος, το ίδιο και τυχόν απόφαση άρσης της ασυλίας της. «Σε περίπτωση που η πλειοψηφία αποφασίσει τα υιοθετήσει τα σοβαρά ερμηνευτικά σφάλματα που αποδόμησα με την ομιλία μου, μοιραία θα παραβιάσει το συνταγματικά ανέγκλητο και θα θέσει τον εαυτό της εκτός συνταγματικής νομιμότητας», είπε η Αγγελική Αδαμοπούλου. Τόνισε δε, ότι θέση του ΜέΡΑ25 είναι να πηγαίνουν στον εισαγγελέα οποιαδήποτε άλλα αδικήματα, εκτός αυτών που εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του βουλευτή.

Επίσης, το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για σταδιακή μετατροπή της χώρας σε «κοινοβουλευτική δικτατορία… που δεν κλείνει τη Βουλή αλλά καταργεί ντε φάκτο τον Κοινοβουλευτισμό ακολουθώντας το μοντέλο Ερντογάν και Ορμπάν το οποίο προβλέπει, ως πρώτο βήμα, την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος ελευθερίας λόγου των βουλευτών».

«Ακόμα και το γεγονός ότι έφτασε στη Βουλή προς συζήτηση το ερώτημα της άρσης της ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, επειδή μηνύθηκε από την Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας για δήλωσή της από το βήμα της Βουλής, αποτελεί εκτροπή από τη βασικότερη αρχή του Κοινοβουλευτισμού: τη μη δίωξη βουλευτών για κατάθεση απόψεων, ιδίως από το βήμα της Βουλής», σχολίασε επίσης το κόμμα, ενώ παρέπεμψε στην τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη στη συνεδρίαση της Βουλής «που εισηγήθηκε την άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου», σημειώνοντας ότι «η ελευθερία λόγου έχει νόημα μόνο αν εξασφαλίζει το δικαίωμα σε βουλευτές να πουν πράγματα που κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν».

«Το ότι η δήλωση της κας Αδαμοπούλου, για την οποία μηνύθηκε, ήταν απολύτως ορθή και τεκμηριωμένη δεν είναι το ζήτημα. Το ζήτημα είναι το φόβητρο που ασκείται στην ελευθερία του λόγου των βουλευτών. Όλων των βουλευτών!», τόνισε επίσης το ΜέΡΑ25.

Σχετικά Άρθρα