Προϋπολογισμός: “Μούδιασμα” στη ΝΔ – Πενιχρή ενίσχυση, δεν ανακοινώθηκε η μη επιστρεπτέα προκαταβολή – Πίεση για Εθνικά και διαχείριση πανδημίας
Χωρίς απώλειες πέρασε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η υπερψήφιση του προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη «γαλάζια» πλειοψηφία. Αυτό δεν φαίνεται να… πτοεί πάντως την αξιωματική αντιπολίτευση, που θα συνεχίσει τον… “πόλεμο” κατά του Μεγάρου Μαξίμου σε τρία μέτωπα: πανδημία/διαχείριση, οικονομία, εθνικά θέματα.
Του Νίκου Παπαδημητρίου
Στην ανάλυση, ειδικότερα, που έκανε το επιτελείο Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας χθες βράδυ, εκτιμούν πως
- «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μετά την αποτυχία της σε πανδημία, οικονομία και εθνικά, εν μέσω πανδημίας εκτός ελέγχου με σχεδόν 3.000 νεκρούς τις τελευταίες 40 μέρες και της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ύφεσης, ψήφισε έναν προϋπολογισμό με μειωμένες δαπάνες Υγείας κατά 580 εκατ. ευρώ και αυξημένη φορολογία κατά 3,5 δισ. ευρώ».
Είναι αυτονόητο επίσης ότι θα συνεχισθεί η προσωπική αντιπαράθεση, με τον πρωθυπουργό στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου, καθόσον, όπως σημειώνουν,
- «ο κ. Μητσοτάκης, εμφανώς πιεσμένος και εκνευρισμένος, αφού δέχθηκε τα πυρά όλης της αντιπολίτευσης συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μην κάνει ίχνος αυτοκριτικής και να μην αναλαμβάνει έστω την πολιτική ευθύνη για τίποτα, επιμένοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά. Αυτά τα λέει ενώ η χώρα έχει 100 νεκρούς τη μέρα, την πανδημία εκτός ελέγχου και χωρίς πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα λόγω μη συνταγογράφησης και μαζικών τεστ, το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ και τη μεγάλη διπλωματική ήττα σε τρίτη συνεχή Σύνοδο Κορυφής που δεν κέρδισε ούτε μισή αναφορά σε κυρώσεις, πόσο δε μάλλον σε ‘κυρώσεις που δαγκώνουν’».
Παράλληλα κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δεύτερο μέτωπο, αυτό της οικονομίας, ότι
- «επιμένει στο ψέμα της δήθεν ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και της ενίσχυσης των εργαζομένων, την ώρα που όλοι οι παραγωγικοί φορείς φωνάζουν για αθρόα λουκέτα και απολύσεις και ενώ η ανεργία και οι μειώσεις μισθών έχουν εκτοξευθεί», υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και επικαλούνται σχετικά στοιχεία Eurostat που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. «Αρκέστηκε (σ.σ. ο πρωθυπουργός μόνο σε μία εξαγγελία για μείωση των ενοικίων για δύο μήνες, αλλά δεν είπε τίποτα απολύτως για τα μείζονα θέματα που βάζουν όλοι οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, όπως η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η επιδότηση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, η επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της που συνεπάγεται μειώσεις μισθών, η πλήρης καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, και η ανάγκη για απομείωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση».
Παρενθετικώς αξίζει να επισημανθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε ούτε καν τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, πληροφορία που είχαν ως βασικό τους θέμα χθες στα «Νέα», ενώ γενικώς παρά τη θετική ψήφο, υπήρχε ένα… μούδιασμα χθες βράδυ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για το …τσιγκούνικο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.
Στο τρίτο μέτωπο και τα εθνικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι
- «ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε για ακόμη μία φορά τόσο τον εαυτό του όσο και τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, επιμένοντας να παρουσιάζει ως θετικό για τα συμφέροντα της χώρας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και ισχυριζόμενος εκ των υστέρων πως οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Ενδεικτικό της πίεσης που νοιώθει μετά την διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, είναι το γεγονός ότι επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο – και το γνωρίζει και ο ίδιος – πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να διαχειριστεί αυτά τα σημαντικά κονδύλια. Λες και το Όρουτς Ρέις έφτασε στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο γιατί η χώρα μας δεν είχε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Πολιτική βούληση δεν υπήρχε και δεν υπάρχει από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Επειδή, πάντως, συζητήθηκε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας έτσι μια μακρά κοινοβουλευτική παράδοση, ο ίδιος ο Α. Τσίπρας από το βήμα του Κοινοβουλίου εξηγούσε χθες,
- «περιμένουμε, έστω και τώρα, τη στοιχειώδη αυτοκριτική και την επιστροφή σε μια στρατηγική για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Περιμένουμε να μας παρουσιάσετε και μια σοβαρή, συγκροτημένη στρατηγική για τον αμυντικό μας σχεδιασμό και τα εξοπλιστικά, που τόσο καιρό δεν έχετε παρουσιάσει. Πώς να σας εμπιστευθούμε λοιπόν και να υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες μετά από όλα αυτά; Προσέξτε. Δεν καταψηφίζουμε την αύξηση των δαπανών, αλλά και δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή χωρίς συνεννόηση, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική».
Αλλά και σε ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε σε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολλές ώρες πριν την ψηφοφορία, ενόψει, προφανώς, και της κριτικής που θα δεχθεί το κόμμα τους σήμερα, σημειώνονταν τα εξής:
- «Από την πρώτη στιγμή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε επιδείξει στάση ευθύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να διεκδικήσει από την μεριά της Ε.Ε. την απόφαση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Δεν θα ακούσετε ποτέ από δικά μας στελέχη τη φράση “εμπιστευόμαστε τον Ερντογάν περισσότερο από τον Έλληνα πρωθυπουργό”, φράση που δυστυχώς είχαμε ακούσει από στελέχη της ΝΔ. Η ΝΔ ήταν αυτή που επέλεξε να μην χτίσει πάνω στην απόφαση για κυρώσεις που είχαμε πετύχει το καλοκαίρι του 2019. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναγνωρίζουμε», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, «την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Για αυτό δεν καταψηφίζουμε. Το ‘παρών’ όμως δηλώνει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση που προχωράει χωρίς σχέδιο».
Επιχειρηματολογούν δε, ότι
- «οι κυβερνητικές επιλογές δεν απαντάνε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τις πραγματικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Προσπαθούν να καλύψουν την αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά στοιχεία της έλλειψης σχεδιασμού είναι η ολοκληρωτική απουσία σχεδίου στήριξης για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πώς απαντάει ο κυβερνητικός σχεδιασμός π.χ. στο αίτημα που έρχεται από τις ένοπλες δυνάμεις για ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού; Σχεδιάζουμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας ή με μικροπολιτικά κριτήρια;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τέλος, «η πανδημία μεταξύ άλλων έχει αναδείξει και μια σειρά από σκιές και ερωτηματικά ακόμα και στα ζητήματα διαχείρισης από τη μεριά της κυβέρνησης. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στην ανάγκη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι και στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση δεν βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί δημοκρατική μας υποχρέωση να το κάνουμε για να διορθώσουμε και να προλάβουμε επιλογές που οδηγούν σε αδιέξοδο».