Γιορτινό τραπέζι: Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για το “9” – “Κίνδυνος εστιών διασποράς, παίζουμε με την τύχη”
Ο αριθμός “9” στα γιορτινά τραπέζια εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις, αν και το ΦΕΚ ξεκαθαρίζει ότι επιτρέπεται. Ωστόσο προβληματίζουν έντονα οι τοποθετήσεις των ειδικών, και δημιουργούν ερωτήματα καταρχάς για το αν τα μέτρα είναι ασφαλή και σε δεύτερο χρόνο με ποια κριτήρια ελήφθησαν.
ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταρχάς τόσο η καθηγήτρια Αθηνά Λινού όσο και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος με τις τοποθετήσεις τους δημιούργησαν νέα δεδομένα.
«Ο αριθμός 9 κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν. Είναι ένας αυθαίρετος αριθμός ο οποίος δεν προτάθηκε από την επιτροπή» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, (δηλώσεις Τρίτη 11/12) λέγοντας με τον τρόπο της πώς πρόκειται για μια καθαρά κυβερνητική απόφαση.
Επιπλέον η κ. Λινού με σημερινές δηλώσεις (Τετάρτη 16/12) επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργήσει το κάθε σπίτι τη δική του «φούσκα», ενόψει και των εορτών, η οποία όμως θα είναι η ίδια για όσο χρειαστεί, καθώς εάν αλλάζουν οι παρέες διαρκώς, ο κίνδυνος διασποράς του ιού αυξάνεται. Χαρακτηριστικά είπε ότι σε όσους είναι εκτός της «φούσκας» μας θα πρέπει να ευχηθούμε «τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά».
Τέλος η κ. Λινού είπε ότι είναι υπέρ του να ανοίξουν τα σχολεία και είναι σημαντικό αλλά πρέπει να βρεθεί το πώς θα μειωθεί ο συνωστισμός στις εκπαιδευτικές
Από την πλευρά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος (Τρίτη 11/12) είπε: «Τι ρεβεγιόν; Μια οικογένεια θα κάνει Χριστούγγενα μεταξύ της και τέλος» είπε ο καθηγητής διαπιστώνοντας πώς έχει δημιουργηθεί σύγχυση με τον αριθμό των 9 ατόμων υπογραμμίζοντας πώς ο αριθμός αυτός δεν έχει κανένα νόημα αν είναι να μαζευτούν άτομα από διαφορετικές οικογένειες.
Οι δηλώσεις έγιναν χθες Τρίτη ενώ σήμερα οι αντιδράσεις πληθαίνουν καθώς και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Άγγελος Χατζάκης* τόνισε ότι «το μέτρο για όριο 9 ατόμων στα σπίτια για τα εορταστικά τραπέζια, μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία εστιών διασποράς, καθώς είτε υπάρχουν 4 άτομα μέσα σε ένα σπίτι είτε 20 ο κίνδυνος ελλοχεύει. Παίζουμε ξεκάθαρα με την τύχη, καθώς πρόκειται για μία κατάσταση την οποία δεν μπορεί κανένας να ελέγξει»
Αντίθετη στον αριθμό των 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια είναι και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, αλλά και το άνοιγμα των εκκλησιών παρουσία πιστών.
- «Διαφωνώ κάθετα με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, διότι ενδοοικογενειακά μεταφέρεται πολύ εύκολα ο ιός. Μόνο η οικογένεια από τα άτομα που αποτελείται θα καθίσουν στο τραπέζι να γευματίσουν. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα γίνει μετάδοση σίγουρα, γιατί ένας ασυμπτωματικός να υπάρχει από την άλλη οικογένεια, μπορεί να κολλήσουν όλοι. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι δε θα έχεις απόσταση πάνω από 2 μέτρα για να φας και μάσκες δε θα υπάρχουν» εξήγησε στον ΣΚΑΪ.
Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Για τα ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 1.1.2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αυξάνει τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών από 9 σε 25 άτομα στους ιερούς ναούς και 50 στους μητροπολιτικούς με ελάχιστη αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ.
Λειτουργίες θα τελεσθούν ανήμερα Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά αλλά και τα Θεοφάνεια. Ο αγιασμός επιτρέπεται μόνο στο εσωτερικό των ναών.
Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπονται μόνο εντός των ιερών ναών.
*Ο κ. Αγγελος Χατζάκης μίλησε στο newsbomb.gr